30 Απρ 2024
READING

Η PepsiCo αντιγράφει τη Sprite στοχεύοντας στην Gen Z

4 MIN READ

Η PepsiCo αντιγράφει τη Sprite στοχεύοντας στην Gen Z

Η PepsiCo αντιγράφει τη Sprite στοχεύοντας στην Gen Z

Έναν νέο ανταγωνιστή της Sprite πρόσθεσε η PepsiCo στο οπλοστάσιό της. Και το όνομα αυτού, Starry. Πρόκειται για ένα αναψυκτικό με λεμόνι και λάιμ, που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ράφια των καταστημάτων των Η.Π.Α. τις τελευταίες ημέρες και στοχεύει στο δυναμικό κοινό των Gen Z-ers. 

Με αυτό το νέο προϊόν φαίνεται πως η PepsiCo ποντάρει σε κάτι που η ανταγωνίστρια Coca Cola δεν έχει κάνει με την Sprite. Και αυτό δεν είναι άλλο από την προσέγγιση της Gen Z και ιδιαίτερα όσους νεαρούς ενήλικες γεννήθηκαν μετά το 1997, που μέχρι σήμερα καταναλώνουν προϊόντα που προκρίνουν την υγεία και τη βιωσιμότητα. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία περιγράφει το Starry ως “ένα brand με γνώμονα το σκοπό αυτό, να απευθυνθεί στοχευμένα στην Gen Z”. Η συσκευασία του Starry αναφέρει επίσης ότι το αναψυκτικό είναι μια “διασκεδαστική απόδραση” που κάνει “βήματα στη βιωσιμότητα”.

Διαβάστε ακόμα: Η PepsiCo θα επεκτείνει την κατηγορία σνακ της το 2023

Η PepsiCo παρουσίασε για πρώτη φορά το Starry στην έκθεση της National Association of Convenience Stores στο Λας Βέγκας τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτή την εβδομάδα, αρκετοί influencers έλαβαν δείγματα του αναψυκτικού από την εταιρεία και δημοσίευσαν τη γνώμη τους στα κανάλια τους στα social media, οι οποίες -παρεμπιπτόντως- είναι πολύ θετικές.

Τα αναψυκτικά είναι από τα πιο δημοφιλή μη αλκοολούχα ροφήματα στην Αμερική, με τον μέσο καταναλωτή να πίνει σχεδόν 160 λίτρα ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IBISWorld. Μόνο πέρυσι, η Coca Cola απέφερε 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, οι διαδικτυακοί “ανιχνευτές αναψυκτικών” παρακολουθούν το νέο προϊόν από τον Αύγουστο, όταν η PepsiCo κατοχύρωσε για πρώτη φορά το εμπορικό σήμα Starry.

Το 2023 η PepsiCo μπαίνει δυναμικά και στην κατηγορία των σνακ, με το τμήμα Frito-Lay του κολοσσού τροφίμων και ποτών να στοιχηματίζει ότι μπορεί να επεκτείνει την κυριαρχία του σε νέες κατηγορίες, όπως πρέτσελ, κράκερς και beef jerky. Η εταιρεία θέλει να διασφαλίσει ότι κάθε φορά που υπάρχει μια ευκαιρία για σνακ, οι καταναλωτές θα αναζητούν τη Frito-Lay.

Ένα βασικό μέρος αυτής της στρατηγικής είναι να φέρει τις προτάσεις των τσιπς -βασικό συστατικό των πάρτι, των σχολικών γευμάτων και της βραδινής λιγούρας- και σε άλλες “αρένες” σνακ. Η PepsiCo θέλει, ουσιαστικά, οι καταναλωτές να συνδέσουν τα Doritos, τα Fritos και τα Cheetos ως μάρκες με πολλαπλούς τρόπους κατανάλωσης και όχι μόνο ως τσιπς. Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει ένα προϊόν κράκερ με μία από τις μεγαλύτερες μάρκες τσιπς της, σηματοδοτώντας την πρώτη είσοδο της εταιρείας στον συγκεκριμένο χώρο στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αργότερα φέτος, η PepsiCo σχεδιάζει επίσης να κάνει το ντεμπούτο της με πρέτσελ με γεύση Cheetos, αξιοποιώντας την προηγούμενη επιτυχία που είχε όταν λάνσαρε το Cheetos Popcorn στις Η.Π.Α. στις αρχές του 2020. Και δεν σταματάει εδώ. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να βασιστεί στη συνεργασία της με τον κατασκευαστή αποξηραμένων τροφών Jack Link’s φέρνοντας τη γεύση Doritos στην κατηγορία του κρέατος. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες σύναψαν για πρώτη φορά συμφωνία διανομής το 2009, σχεδιάζουν να εισαγάγουν το Jack Link’s Jerky με Doritos Spicy Sweet Chili, και ενδεχομένως και άλλες γεύσεις, το 2023 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας co-branding.

Ως προς τα αναψυκτικά, το Starry δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της PepsiCo να ξεπεράσει τη Sprite και την μέχρι πρότινος αυτοκρατορία της. Το 1984 η εταιρεία παρουσίασε το Slice και το 1988 το Storm. Αρκετά χρόνια μετά, το 2000 η PepsiCo κυκλοφόρησε το Sierra Mist, το οποίο διαφοροποίησε αρκετές φορές ως προς τη σύνθεση με την πάροδο των ετών, αλλά χωρίς το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα: Soccer ή Football; Η Lay’s αναζητά επιτέλους την απάντηση

Σύμφωνα με στοιχεία του Beverage Digest, το Sierra Mist κατείχε λιγότερο από 0,1% μερίδιο μεταξύ των ανθρακούχων αναψυκτικών στη λιανική κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, σε σύγκριση με το μερίδιο 6,9% της Sprite.

Όμως η PepsiCo δεν τα παρατάει. Δεδομένης της δημοτικότητας του χώρου των αναψυκτικών με λεμόνι και λάιμ, το λανσάρισμα ενός προϊόντος με το δικό της branding που απευθύνεται στο προσοδοφόρο καταναλωτικό κοινό της Gen Z θα μπορούσε να επιτρέψει στην PepsiCo να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Με πληροφορίες από Food Dive | AdAge

Photo: PepsiCo

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.