30 Απρ 2024
READING

Μπορούν τα Everest να γυρίσουν στην εποχή της Τσακάλωφ ή μήπως δεν επιδιώκουν ακριβώς αυτό;

4 MIN READ

Μπορούν τα Everest να γυρίσουν στην εποχή της Τσακάλωφ ή μήπως δεν επιδιώκουν ακριβώς αυτό;

Μπορούν τα Everest να γυρίσουν στην εποχή της Τσακάλωφ ή μήπως δεν επιδιώκουν ακριβώς αυτό;

Πόσο μακριά βρίσκεται η Everest από την επιστροφή της στην εποχή που ο κόσμος έκανε ουρές στην οδό Τσακάλωφ για να αγοράσει ένα σάντουιτς σε ψωμί τύπου «παντόφλα», ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις γευστικές του αναζητήσεις, ενίοτε μετά από ένα καλό ξενύχτι σε κάποιο από τα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής; Η πραγματικότητα δείχνει ότι η εταιρεία απέχει αρκετά από αυτό.

Όχι γιατί δεν μπορεί να κερδίσει πωλήσεις και να αυξήσει τις επισκέψεις στα καταστήματά της μέσα από την προσπάθεια που κάνει με σειρά ανακαινίσεων στο σύνολο του δικτύου της και ανανέωση του καταλόγου της με προϊόντα του σεφ, Βασίλη Καλλίδη. Κυρίως όμως γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα το κατάστημα της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι που πρόσφατα ανακαινίστηκε, δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή Αθήνα, καθότι ο ανταγωνισμός έφερε πλήθος νέων καταστημάτων στην αγορά αλλά και γιατί άλλαξε ο τρόπος που διασκεδάζουμε, ο τρόπος που καταναλώνουμε αλλά και η ίδια η Everest δεν διαθέτει πλέον ένα κατάστημα-τοπόσημο όπως ήταν κάποτε αυτό του Κολωνακίου, αλλά συνολικά περί τα 200 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι αλλαγές στο σήμερα

Είναι γεγονός βέβαια ότι εάν κανείς περάσει από κάποιο Everest, ίσως να παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει. Και θα έχει δίκιο. Η ταμπέλα του πιθανότατα θα είναι διαφορετική, καθότι το λογότυπο ανανεώθηκε σε συνδυασμό με την συνολική εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης. Επίσης, η εταιρεία προχωράει το τελευταίο διάστημα σε εκτεταμένο πλάνο ανακαινίσεων στα υφιστάμενα καταστήματά της, δείχνοντας την πρόθεσή της να αλλάξει πρόσωπο και να συμβαδίσει με το σήμερα. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο με τα προϊόντα της, ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ, Βασίλης Καλλίδης ανέλαβε να τον αναμορφώσει, προσθέτοντας νέες συνταγές, τις οποίες το επιτελείο του ομίλου Vivartia κλήθηκε μετά από σειρά δοκιμών, να εφαρμόσει στην πράξη, μεταφέροντάς τις στα καταστήματα με την ταμπέλα Everest σε όλη την Ελλάδα.

Θα θυμίζουμε ότι το 1965 το Everest ξεκίνησε να λειτουργεί με ιδρυτές του τους Γ. Μαλτεζόπουλο, Σ. Γράψα και Σ. Νικολακάκη. Το 1983 εξαγοράστηκε από τον Λορέντζο Φρέρη, ο οποίος σηματοδότησε την νέα εποχή της επιχείρησης. Ο Λαυρέντης Φρέρης ή Λορέντζο όπως είναι ευρύτερα γνωστός, γεννήθηκε στα τέλη του 1960 στο Περιστέρι, αντλώντας την καταγωγή του από τη Σύρο. Όνειρό του ήταν να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, ωστόσο δεν πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κατόπιν δεν έστρεψε το ενδιαφέρον του στο εξωτερικό για τις σπουδές του, αλλά προτίμησε να ταξιδέψει στο εκτός συνόρων, συλλέγοντας παραστάσεις και εμπειρίες. Μέσα από αυτά τα ταξίδια γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να φέρει στην Ελλάδα τα McDonald’s, με το μοντέλο του master franchise. Παρόλ’ αυτά δεν τα κατάφερε λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων και τελικά, το πλάνο του δεν έγινε πραγματικότητα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέπραξε με ένα φίλο του και νοίκιασαν ένα κεντρικό κατάστημα στο Περιστέρι. Το όνομα αυτού ήταν “Coccodrillo” και προσέφερε στους πελάτες του μπέργκερ με ευρεία επιτυχία και αποδοχή εκείνη την εποχή. Το 1983 ο Φρέρης εξαγόρασε το κατάστημα των Everest στην οδό Τσακάλωφ και κατά ένα τρόπο όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία και καταγεγραμμένα γεγονότα.

Έμφαση στο franchise

Eρχόμενοι στο τώρα, η Everest και ο όμιλος Vivartia στον οποίο ανήκει πλέον η επιχείρηση, έχουν θέσει στο επίκεντρο της λειτουργίας τους τη φιλοσοφία του franchise, εκεί όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα και κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στοχεύουν να το αναπτύξουν ακόμα περισσότερο. Στο πεδίο των ανακαινίσεων, τουλάχιστον 100 καταστήματα του δικτύου Everest έχουν αλλάξει πλέον ταμπέλα και παρουσιάζουν το νέο πρόσωπο που στοχεύει να έχει η αλυσίδα καταστημάτων γρήγορης εστίασης. Φέτος αναμένεται να προστεθούν έως και 15 νέα καταστήματα στο δίκτυο μέσω του franchise. Εκτός Ελλάδος η Everest διατηρεί παρουσία σε 11 χώρες με 16 καταστήματα, ενώ το τελευταίο που λειτούργησε ήταν στη Βόρεια Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εκτός συνόρων βασίζεται στο μοντέλο του master franchise.

Θα θυμίσουμε ότι τόσο η La Pasteria όσο και η Everest, στη διάρκεια του 2021 απορροφήθηκαν από τον όμιλο Goody’s, στο πλαίσιο της πρόθεσης του ομίλου Vivartia να προχωρήσει σε λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους κλάδων δραστηριότητας, δηλαδή της εστίασης, των γαλακτοκομικών και των κατεψυγμένων, δημιουργώντας τρεις επιμέρους ομίλους. Ο όμιλος Goody’s συμπεριλαμβανομένων των Goody’s Burger House, των Everest και της La Pasteria το 2021 είχε κύκλο εργασιών 128,1 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 4,6 εκατομμύρια ευρώ από κύκλο εργασιών 68.92 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Αυτό που καλείται πλέον να κερδίσει στην επόμενη μέρα η Everest είναι η ανανέωση της σχέσης της με τους πελάτες-καταναλωτές αλλά κυρίως να φρεσκάρει τη μνήμη του νεότερου ηλικιακά κοινού, δηλώντας «παρούσα» στο χάρτη της εστίασης για όλους εκείνους τους εν δυνάμει πελάτες που μπορεί να μην μεγάλωσαν με τα Everest όπως οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, θα μπορούσαν όμως να γνωρίσουν την γευστική τους εμπειρία και την συνολικότερη εμπειρία που προσφέρουν εναρμονισμένη με το παρόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.