29 Απρ 2024
READING

Τάσεις και Προβλέψεις για το 2019

6 MIN READ

Τάσεις και Προβλέψεις για το 2019

Τάσεις και Προβλέψεις για το 2019

Για μερικούς, το 2018 μπορεί να αναφερθεί ως έτος AI και συγκεκριμένα Chatbots. Η τεχνολογία επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες και οι retailers αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με τους πελάτες. Αλλά δεν είναι η μόνη τάση που οδηγεί την αλλαγή στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Έτσι, καθώς ετοιμάζουμε να κλείσουμε την πόρτα το 2018, ρωτάμε τι είναι νέο και επόμενο για τη βιομηχανία για το 2019.

Διαφάνεια, κρυπτογράφηση και ψηφιακά καταστήματα
Josh Walker, δημοσιογράφος, The Future Laboratory

Η διαφάνεια είναι και θα συνεχίσει να είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες με τις οποίες κρίνεται ένα εμπορικό σήμα. Με εργαλεία όπως το blockchain που καθιστούν ευκολότερο για τους καταναλωτές να κρατούν τις εταιρείες υπεύθυνες για ότι κάνουν, τα brands θα πρέπει να κάνουν καλά την δουλειά τους αποδεικνύοντας τη διαφάνειά τους. Λόγω της αμεσότητας και της αυθεντικότητας που προσφέρει, η ζωντανή ροή παρέχει ήδη έναν φανταστικό τρόπο για τα σήματα να μην αποδεικνύουν μόνο τη διαφάνειά τους, αλλά να δημιουργούν μια “αφήγηση” γύρω από τα προϊόντα που προσφέρουν.

Μια άλλη τάση που θα δούμε όλο το 2019 είναι οι μάρκες που πιέζουν τα πρωτότυπα ψηφιακά μαγαζιά για να καθορίσουν και να αυξήσουν τις προσφορές τους. Τα οπτικά και ηχητικά σήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή της πολυαισθητηριακής φύσης της φυσικής λιανικής πώλησης και θα δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή ψηφιακή διαφυγή για τους καταναλωτές. Ειδικά για τους καταναλωτές  Gen Z, η ζήτηση για βιωματική και συναρπαστική εμπειρία ψηφιακού λιανικού εμπορίου θα είναι υψηλή.

 

Μείνε στο παιχνίδι

Η Lara Marrero, διευθυντής στρατηγικής και επικεφαλής της παγκόσμιας εταιρείας  στρατηγικής, Gensler UK

Το λιανικό εμπόριο δεν πεθαίνει, το λιανικό εμπόριο περνάει από μια μεταμόρφωση.Το έχουμε δει να συμβαίνει μερικές φορές στην ιστορία – η dot.com “τρέλλα” των αρχών του 2000 είναι η τελευταία φορά που το retail παρουσίασε μια τεράστια μεταμόρφωση.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές που βλέπουμε τώρα, προκαλούν τη θεμελιώδη έννοια του λιανικού εμπορίου. Ήταν ένας τόπος όπου οι άνθρωποι αγόραζαν πράγματα. Τώρα είναι ένα “πεδίο” όπου ένα άτομο βιώνει ένα εμπορικό σήμα και τις προσφορές του. Καθώς οι πελάτες “θολώνουν” τις γραμμές, έτσι πρέπει να κάνουν και οι μάρκες.

Τα σήματα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους πελάτες τους, όσο και στους πελάτες  που προσπαθούν να προσελκύσουν. Πρέπει να σέβονται και να εκτιμούν το χρόνο τους και να «μοιράζονται τις ιδέες τους». Εάν ένας πελάτης αισθάνεται ότι ένα εμπορικό σήμα είναι μη αυθεντικό ή δεν είναι σταθερό στο χρόνο, θα το εγκαταλείψει.

Ορισμένες συγκεκριμένες τάσεις που έχουμε δει φέτος περιλαμβάνουν:

  1. Μια Κοινότητα Ατόμων. Το 2018 είδαμε την αύξηση των φυσικών retailers να δίνουν φωνή  στους πελάτες και να τους παρέχουν ένα μέρος για να μοιραστούν τις εμπειρίες του εμπορικού τους σήματος μέσω των κοινοτήτων σε περιβάλλοντα λιανικής πώλησης.
  2. Οι άψογες εμπειρίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου αυξήθηκαν εκθετικά το 2018, “θολώνοντας” τα όρια μεταξύ καναλιών, τοποθετώντας την υπηρεσία στον πυρήνα της δέσμευσης.
  3.  Η Euromonitor International διαπίστωσε ότι οι άνδρες ξεπερνούν τις γυναίκες κατά 13% και ως εκ τούτου, πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης έχουν επικεντρωθεί στην κατανόηση των πελατών τους και δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες που επικεντρώνονται στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των ανδρών.Αυτές οι τάσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται το 2019 και μετά.

Εξαιρετική ευκολία

Mariann Wenckheim, σκηνοθέτης, 20.20 

Οι πελάτες και οι έμποροι λιανικής πώλησης επέδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα το 2018, παρά την πτώση της λίρας και τα συμπιεσμένα οικονομικά των νοικοκυριών. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιδεινώνεται τελικά και οι έμποροι λιανικής πρέπει να αντιμετωπίσουν την ίδια την διατήρηση των τιμών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα. Τα κέρδη έχουν ήδη πληγεί σκληρά και τα brands που δεν έχουν ισχυρή παρουσία σε online περιβάλλον έχουν λίγη ελπίδα να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Πηγαίνοντας στο 2019, η Amazon θα συνεχίσει να αυξάνει τα μερίδια στην «εξαιρετική ευκολία», ενώ οι καταναλωτές αναζητούν εξατομικευμένες και ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις στα μεγάλα καταστήματα. Οι μπλόγκερ και οι vloggers όλο και περισσότερο επηρεάζουν τις αγορές και γίνονται «retailers» για τα εμπορικά σήματα. Ως αποτέλεσμα, οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές να έχουν την ευκαιρία να γίνουν η φυσική πλατφόρμα για αυτούς τους influencers  ή πρέπει να γίνουν οι ίδιοι οι influencers. Εκδηλώσεις όπως το «Ikea House Party», που έδωσαν στους ανθρώπους μια γεύση των μελλοντικών τάσεων σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, δεν είναι πλέον μόνο ασκήσεις PR, αλλά ένας ισχυρός τρόπος προσέγγισης των πελατών μέσω των κοινωνικών μέσων και των πραγματικών γεγονότων.

Η ενσωμάτωση μεταξύ του διαδικτυακού και του φυσικού λιανικού εμπορίου έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα εμπορικά σήματα μπορούν να αξιολογήσουν το ρόλο που παίζουν τα καταστήματα στην οδήγηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο. Αναμφίβολα, περισσότερα καταστήματα θα εξαφανιστούν. Στον φυσικό κόσμο, δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι αριθμών αλλά ένα ζήτημα ποιότητας, και τα πιο επιτυχημένα καταστήματα είναι είτε εξαιρετικά βολικά είτε αξίζουν πραγματικά την εμπειρία. Καθώς οι έμποροι λιανικής πώλησης εκπληρώνουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών και επιβιώνουν, θα γίνουν «clubhouses», «χώροι εκδηλώσεων» ή «emporiums».

Παιχνιδιάρικα καταστήματα

Philip Handford, δημιουργικός διευθυντής, & Ola Handford, διευθυντής έρευνας & ανάπτυξης και σχεδιασμού καμπάνιας

Το 2019 θα δούμε μια έντονη τάση η οποία θα συνεχίσει τη διάσπαση ανάμεσα στην ευκολία και την ποιότητα της εμπειρίας. Φέτος είδαμε αυξημένη μεταστροφή από το «βιωματικό» στο «μετασχηματιστικό λιανικό εμπόριο». Θα δούμε περισσότερους έμπορους λιανικής να ακολουθήσουν αυτήν την καθιερωμένη διαδρομή και να διερευνήσουν την προσφορά τους για εμπορικό σήμα μέσω μετασχηματιστικών εμπειριών και να πειραματιστούν πώς η φυσική παρουσία τους μπορεί να προσθέσει αξία στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτό θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων που είναι πιο “παιχνιδιάρικα”, όπου οι πελάτες θα ασχολούνται με τα προϊόντα με έναν ουσιαστικό, διασκεδαστικό τρόπο και τον καλά αισθητικά σχεδιασμό.

Δεδομένου ότι πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης είναι μπερδεμένοι και ανησυχούν να μεταπηδήσουν σε νέα, μη δοκιμασμένα μοντέλα λιανικής πώλησης, τα popup stores θα παραμείνουν βασική στρατηγική για τη δοκιμή ιδεών και νέων λύσεων. Οι φυσικοί χώροι θα γίνουν όλο και περισσότερο μια επέκταση των στρατηγικών marketing, καθώς και σημεία πώλησης.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πειραματιστούν με το “ταξίδι του πελάτη”, συνδέοντας το online με το κατάστημα. Το Farfetch OS θα συνεχίσει να πρωτοστατεί. Επίσης, οι πελάτες θα συνεχίσουν να βγάζουν περισσότερες φωτογραφίες στο κατάστημα. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα αρχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους να επωφεληθούν από αυτή την τάση και να σχεδιάσουν περισσότερα βιώσιμα καταστήματα. Την ίδια στιγμή, με τις εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων, θα δούμε τα κινητά τηλέφωνα να γίνουν ένας σύνδεσμος που λείπει για να συνδεθεί το διαδίκτυο με το κατάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.