30 Απρ 2024
READING

Η resale αγορά των sneakers έχει τους δικούς της κανόνες και τιμές

5 MIN READ

Η resale αγορά των sneakers έχει τους δικούς της κανόνες και τιμές

Η resale αγορά των sneakers έχει τους δικούς της κανόνες και τιμές

Τα ρετρό αθλητικά έρχονται στη μόδα και η μεταπώληση κάνει πάρτι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νεότεροι καταναλωτές και ειδικά οι Gen Z-ers επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τάσεις. Η Nike και η Adidas, για παράδειγμα, έχουν βρεθεί στην κορυφή πάρα πολλών trends με τις συλλογές Yeezy και Jordan. Νέα μοντέλα εμφανίζονται, τραβούν την προσοχή και οι καταναλωτές τα προσθέτουν στη λίστα επιθυμιών τους ελπίζοντας να αποκτήσουν ένα πολυπόθητο ζευγάρι.

Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μεταπώληση. Το τελευταίο διάστημα η αγορά μεταχειρισμένων και vintage ρούχων και παπουτσιών παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο, πυροδοτώντας συζητήσεις για το πώς μπορεί να αλλάξουν οι second-hand αγορές την αγορά μόδας τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν φαίνεται να αποτελεί μία από τις κύριες αγοραστικές επιλογές πολλών καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Η κυριαρχία του resale

Η πρόκληση του resale

Τα προϊόντα μεταπώλησης εξάλλου παρέχουν σε αρκετούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα προϊόν που λόγω της τιμής του δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ως καινούριο. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές, οι οποίες βλέπουν τις νέες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η αγορά μεταχειρισμένων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν ένα ζευγάρι περιορισμένης έκδοσης Air Jordan ή άλλα πολυπόθητα και limited edition αντικείμενα, όπως μία vintage τσάντα Chanel ή αθλητικά παπούτσια Nike.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολυτελείς μάρκες έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών. Το 2019, ο ιστότοπος μεταπώλησης, StockX, επεκτάθηκε στον χώρο για να προσφέρει αθλητικά παπούτσια από τις Chanel, Louis Vuitton, Dior και Balanciaga. Ακόμη και παραδοσιακές αγορές όπως το eBay άρχισαν να μεταπωλούν πολυτελή αθλητικά παπούτσια. Τώρα, όμως, η προσοχή μετατοπίζεται σε άλλες μάρκες που μπορεί να είναι πιο προσιτές.

Η μόδα κάνει κύκλους

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις του στυλ, ισχύει το ρητό “what goes around, comes back around”. Κάπως έτσι έγινε και με τα retro sneakers. Και χάρη στην επανεμφάνιση των παπουτσιών τρεξίματος σε ρετρό στυλ, μάρκες όπως η Hoka και η Salomon κερδίζουν έδαφος στη μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών, εισχωρώντας σε μια αγορά που ελέγχεται εδώ και καιρό από τις Nike και Adidas.

Ενώ τα super brands υποδημάτων παραμένουν κυρίαρχα, οι λάτρεις των αθλητικών παπουτσιών στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις μεσαίες, πιο εξειδικευμένες μάρκες για να προσθέσουν ποικιλία στις συλλογές τους και να αποκτήσουν παπούτσια εκτός του χώρου των hype sneakers.

Τα μεγάλα brands απειλούνται

Η Nike, η Jordan Brand, η Adidas, η New Balance και η Converse ήταν τα brands μάρκες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών στο StockX το 2022, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Ωστόσο, η Salomon ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αθλητικών παπουτσιών της StockX για το 2022, με αύξηση 2.277% σε σχέση με το 2021. Αλλά και στην δεύτερη, πάλι βρέθηκε ένα “outsider”, η γαλλική Hoka, η οποία σημείωσε αύξηση 713% σε σχέση με το 2021.

Εν τω μεταξύ, μάρκες όπως η Asics κερδίζουν έδαφος χάρη στις συνεργασίες με δημοφιλή design studios όπως το JJJJound. Μαζί, αυτοί οι παίκτες αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για τους κολοσσούς της μεταπώλησης, αν και έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να τους προλάβουν.

Η σημασία της τιμής

Οι fans των sneakers έχουν ήδη πολλά Nike Jordans και Adidas Gazelle και τώρα ψάχνουν κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσουν. Αυτό είναι που οδηγεί σε μεγάλη ανάπτυξη αυτές τις μικρότερες εξειδικευμένες μάρκες. Οι οποίες μεταπωλούνται πιο κοντά στην αρχική τιμή λιανικής τους, γεγονός που τις κάνει πιο ελκυστικές για τους πιθανούς πελάτες.

Ενδεικτικό του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τιμή είναι ότι το πιο δημοφιλές αθλητικό παπούτσι του 2022 του StockX, το Nike Air Force 1 Low Off-White Brooklyn, είχε premium τιμής 696%. Ενώ τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια Hoka One One Bondi 7 και Asics Gel-Kayano 14 είχαν πριμοδότηση τιμής σε μονοψήφιο ή διψήφιο ποσοστό.

Το μέλλον του sneaker resale

Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά για το StockX όσον αφορά τη μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών και η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Cowen, προβλέπει ότι η παγκόσμια μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών θα φτάσει σε πωλήσεις 28 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα διαμορφωθεί το resale το 2023

Όμως, σε ολόκληρη τη βιομηχανία, τα αθλητικά παπούτσια βρίσκονται σε μια μικρή ύφεση, καθώς η αγορά έχει υποχωρήσει από το 2021. Οι πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το 2022, πολύ μακριά από την αύξηση 19,5% σε ετήσια βάση που παρατηρήθηκε το 2021, σύμφωνα με το Business of Fashion. Η επιβράδυνση της συνολικής αγοράς θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο πόσα και ποια παπούτσια καταχωρούνται στις ιστοσελίδες μεταπώλησης.

Η προμήθεια μεταχειρισμένων ειδών σαφώς είναι πιο περίπλοκη από ό,τι στο παραδοσιακό retail. Ενώ ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο guideline που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι retailers. Χωρίς προτεινόμενη τιμή λιανικής από τον κατασκευαστή και με διακυμάνσεις της ζήτησης – που μερικές φορές δικαιολογεί ότι τα προϊόντα πωλούνται συχνά σε τιμές υψηλότερες από τις αρχικές τους- η τιμολόγηση είναι επίσης δύσκολη. Το κλειδί είναι η αυθεντικότητα και η διαφάνεια.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.