30 Απρ 2024
READING

Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

4 MIN READ

Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

Η Adidas προειδοποιεί για την πρώτη ετήσια ζημιά σε τρεις δεκαετίες και μειώνει το μέρισμα για το 2022

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το μέρισμά της, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πρώτη ετήσια ζημία της εδώ και δεκαετίες μετά την δαπανηρή απόφαση να “χωρίσει” με τον ράπερ και σχεδιαστή Ye και να καταργήσει την κερδοφόρα κοινή τους μάρκα, Yeezy.

Η εταιρεία θα προτείνει μέρισμα 70 λεπτά ανά μετοχή για το 2022, από 3,30 ευρώ που ήταν το 2021. Το μικρότερο μέρισμα έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της Adidas τον περασμένο μήνα, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του έτους να δείχνουν σημαντική μείωση των καθαρών κερδών στα 254 εκατομμύρια ευρώ από 1,49 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Adidas, Nike, συνεργασίες με celebrities και ρίσκο

Για το 2023, η εταιρεία αναμένει να χάσει 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν μπορέσει να πουλήσει ή να επαναχρησιμοποιήσει τα παπούτσια Yeezy που απέμειναν στο απόθεμά της, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος. Υπό το πρίσμα αυτής της πιθανής απώλειας, η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει τις μελλοντικές επιλογές για την πώληση του αποθέματος.

Η Adidas είχε εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Yeezy, αφού η σειρά αύξησε σχεδόν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τις ετήσιες πωλήσεις της. Εξάλλου η υψηλή τιμολόγηση έδωσε στη συλλογή υψηλά περιθώρια κέρδους και αντιπροσώπευε περισσότερο από το 40% των κερδών της Adidas, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Ας θυμηθούμε

Η Adidas διέλυσε την εξαιρετικά προσοδοφόρα συνεργασία της με τον Ye – γνωστό ως Kanye West – τον Οκτώβριο, μετά από μια σειρά αντισημιτικών σχολίων που έκανε. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, όπου ο Ye φορούσε ένα πουκάμισο που είχε πάνω του την φράση “White Lives Matter”, η οποία είναι γνωστή ως μια φράση λευκής υπεροχής.

Ο Ye έκανε επίσης αντισημιτικά σχόλια και κατηγόρησε τη χρήση ουσιών ως αιτία του θανάτου του George Floyd, που πυροδότησε το κίνημα “Black Lives Matter” το 2021. Λίγο αργότερα ο ράπερ ανήρτησε στο Twitter μία εικόνα στην οποία ήταν μπλεγμένη μία σβάστικα -σύμβολο συνώνυμο των Ναζί- μαζί με το εβραϊκό Άστρο του Δαβίδ. Το tweet, που λίγη ώρα μετά κατέβηκε, οδήγησε μάλιστα στον αποκλεισμό του λογαριασμού του από την πλατφόρμα.

Μάλιστα συνέχισε να χλευάζει απευθείας την Adidas. Χαρακτηριστική είναι η φράση του σε ένα επεισόδιο του podcast Drink Champs, που πλέον έχει διαγραφεί: “μπορώ να πω αντισημιτικά πράγματα κι όμως η Adidas δεν μπορεί να με αφήσει. Τι να κάνουμε δηλαδή;”. Κι όμως, ακόμη και με τέτοιες προσβλητικές δηλώσεις, η Adidas χρειάστηκε τρεις ολόκληρες εβδομάδες για να διακόψει τις σχέσεις μαζί του – αλλά τελικά το έκανε.

Νέες συνεργασίες

Η Adidas συνεχίζει να εναποθέτει τις ελπίδες της στις συνεργασίες με διασημότητες. Η πιο πρόσφατη συνεργασία της εταιρείας είναι αυτή με την Jenna Ortega -την πρωταγωνίστρια της σειράς “Wednesday” του Netflix- η οποία θα είναι η εκπρόσωπος της νέας ετικέτας της, της πρώτης μετά από 50 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία της εταιρείας αθλητικών με την Beyoncé δεν πηγαίνει καλά, καθώς οι πωλήσεις της σειράς Ivy Park της τραγουδίστριας μειώθηκαν κατά 50% το 2022. Μάλιστα, τα στελέχη της εταιρείας μελετούν αν θα ανανεώσουν το συμβόλαιο της Adidas με την Beyoncé, το οποίο λήγει μετά το 2023.

Διαβάστε ακόμα: H Adidas λανσάρει νέα ετικέτα μετά από 50 χρόνια για χάρη της Gen Z

Το 2023 θα είναι ένα έτος μετάβασης

Το Yeezy ήταν μια σημαντική και προσοδοφόρα πηγή εσόδων για την Adidas και η απώλειά του γίνεται έντονα αισθητή. Έχει επιτείνει τις υπάρχουσες πιέσεις στα οικονομικά της εταιρείας, τα οποία αφορούν κυρίως στα προβλήματα στην κινεζική αγορά και την έξοδο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Φέτος θα είναι μια μεταβατική χρονιά για την Adidas προκειμένου να αναζωογονήσει την κύρια δραστηριότητά της και να οικοδομήσει μια πορεία προς την κερδοφορία το 2024.

 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.