30 Απρ 2024
READING

Tα στρατηγικά ορόσημα της Carrefour στην Ελλάδα

4 MIN READ

Tα στρατηγικά ορόσημα της Carrefour στην Ελλάδα

Tα στρατηγικά ορόσημα της Carrefour στην Ελλάδα

Aθόρυβα αλλά σταθερά κινείται η ανάπτυξη του δικτύου της Carrefour στην Ελλάδα. Κάτι που είναι εμφανές από τον τρόπο που κινείται η Retail & More, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη, η οποία διευρύνει σταδιακά το δίκτυό της, μεθοδικά, άνευ τυμπανοκρουσιών όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Spar Hellas, όπου τα στελέχη της αναφέρονταν σε στόχους καταστημάτων χωρίς ποτέ να τους φτάσουν και με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του brand στην Ελλάδα και μετά τη δεύτερη άφιξή του στη χώρα μας στη μετά Βερόπουλου εποχή. 

Επιστρέφοντας στην Carrefour, η πρόβλεψη του επιχειρηματικού μοντέλου αναφέρει ότι στην Ελλάδα πρόκειται να αναπτυχθούν τα εμπορικά σήμερα Carrefour express, Carrefour market, Carrefour bio, Carrefour Flash και Supeco. To μοντέλο λειτουργίας της Retail & More στηρίζεται στο δυνατό “know how” του Retail των super markets και του κλάδου των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και στη διαφορετικότητα.

Εντατικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης καταστημάτων το 2023

Για το 2023 η επιχείρηση προχωράει στην εντατικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour. Στον υφιστάμενο σχεδιασμό έχει ενσωματωθεί η ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2022. Προβλέπεται εκτός των άλλων η έναρξη λειτουργίας 20 νέων καταστημάτων, όλα με τη μέθοδο του franchise και με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις τουριστικές περιοχές και στην ελληνική περιφέρεια. 

Ο όμιλος AVE, στον οποίο υπάγεται η Retail & More εξετάζει ταυτόχρονα την αξιοποίηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν ως συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου. Είναι ένας τρόπος να μεγαλώσει ταχύτερα, πέραν της οργανικής ανάπτυξης, εντάσσοντας καταστήματα – σημεία πώλησης στο δίκτυο της Carrefour και επιτυγχάνοντας αύξηση τζίρου και ενίσχυση του εκτοπίσματος της αλυσίδας. 

Η ιδιωτική ετικέτα από Έλληνες παραγωγούς

Ένα ακόμα στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη της Carrefour είναι η προμήθεια προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς. Θα θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο λειτουργίας στο οποίο βασίστηκε με άκρως επιτυχημένα αποτελέσματα η Lidl Ελλάς. Και που όπως φαίνεται αποδίδει, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται έμφαση σε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς και με την απαιτούμενη συσκευασία – περιτύλιγμα. 

Στα βασικά σημεία λειτουργίας και στρατηγικής για την Carrefour στην Ελλάδα είναι επίσης η αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών) για λογαριασμό τρίτων. Ο όμιλος της AVE μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής Retail & More A.E έχει εισέλθει στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων), αναζητώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.

Πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα

Στους άμεσους στόχους της Retail & More είναι η δημιουργία ενός νέου Πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα, όπου θα διατίθενται, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour, θα παρέχονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και κορυφαίες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Αυτή τη στιγμή η Carrefour είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στην Ευρώπη με τζίρο που υπερβαίνει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ και ευρύτατη αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία και το γνωρίζουν καλά τα στελέχη της Carrefour στην Ελλάδα αλλά και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Retail & More, Βασίλης Στασινούλιας, είναι ότι απαιτούνται προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα προκειμένου το εγχείρημα να στεφθεί με την προσδοκώμενη επιτυχία. Η αποτελεσματική υλοποίηση του Master Franchise Agreement του ομίλου AVE με την Carrefour, θεωρείται σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, μία από τις περιπτώσεις όπου ο όμιλος πρέπει να δώσει βαρύτητα, προκειμένου να στηρίξει την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του συνολικά. 

Άλλωστε, η σημαντικότερη εξέλιξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου αφορά στην υλοποίηση του Master Franchise Agreement με την Carrefour και την επένδυση σε υποδομές όπως συστήματα μηχανοργάνωσης, υπηρεσίες logistics και ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον εφαρμόστηκε νέο πλαίσιο ποιοτικού ελέγχου για τα προϊόντα που διακινούνται. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα καταστήματα λιανικής άνοιξαν το καλοκαίρι του 2022 με την μέθοδο franchise. Με το τέλος του της περσινής χρονιάς λειτουργούσαν συνολικά δεκαέξι καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία άνοιξαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι λιανικές πωλήσεις των εν λόγω franchise καταστημάτων ξεπέρασαν τα 7,5 εκ. ευρώ κατά τους μήνες λειτουργίας τους εντός του 2022.

BEIJING,CHINA – MAR 28: Carrefour supermarket shopping cars stacked in rows on March 28th 2013 in Beijing. Carrefour is The world’s second largest international retail chain.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.