30 Απρ 2024
READING

Η Nike αποδεικνύει ότι είναι ακόμα μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση

4 MIN READ

Η Nike αποδεικνύει ότι είναι ακόμα μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση

Η Nike αποδεικνύει ότι είναι ακόμα μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση

Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σχέσεων με τους επενδυτές της, η Nike αποκαλείται “αναπτυσσόμενη εταιρεία”. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο επιβεβαίωσε τη δήλωση αυτή.

Οι μετοχή της Nike σημειώνει άνοδο αφού ανέφερε καλύτερα κέρδη και πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου, υψηλότερα από τα αναμενόμενα και εξασθένησε τις ανησυχίες ότι θα δεχτεί χτύπημα στις πωλήσεις της στιν Κίνα, την κρίσιμη αναπτυξιακή αγορά της εταιρείας.

“Η Nike συνεχίζει να κερδίζει τους καταναλωτές στην Κίνα”, δήλωσε ο CFO της Nike, Andy Campion σε τηλεδιάσκεψη. “Ενώ υπήρξε αβεβαιότητα για την καθυστέρηση όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, δεν έχουμε δει καμία επίδραση στην επιχείρησή μας. Είμαστε σίγουροι για τη δυναμική μας και συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή, βιώσιμη και πολύ κερδοφόρα ανάπτυξη σε αυτή τη σημαντική γεωγραφική περιοχή».

Στην πραγματικότητα, τα έσοδα της Nike, μείον τον αντίκτυπο του νομίσματος στη μεγάλη αγορά της Κίνας, σημείωσαν άνοδο 31%, δήλωσε ο Campion.

Στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της Nike, η εταιρεία είδε μεγάλη ζήτηση, με πωλήσεις αυξημένες κατά 9%, με ζήτηση τόσο για τα παπούτσια όσο και για τα ρούχα της. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πωλήσεις της βασικής γραμμής της Jordan αυξήθηκαν σε διπλάσια ποσοστά και επέστρεψαν στην υγιή βιώσιμη ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς η Nike δήλωσε ότι κέρδισε “σημαντικό” μερίδιο αγοράς.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 10%, φθάνοντας στα 9,4 δισ. δολάρια με κέρδη σε όλες τις περιοχές και θα είχαν ανέλθει σε 14%, χωρίς τις επιπτώσεις των νομισματικών μετατροπών. Οι πωλήσεις της μάρκας Swoosh σημείωσαν άνοδο 14%, φθάνοντας στα 8,9 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της Converse αυξήθηκαν κατά 6% στα 425 εκατ. δολάρια.

Σε ένα άλλο σημάδι πλήρους ανάπτυξης, το μικτό περιθώριο διευρύνθηκε κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 43,8%, μερικώς ενισχύθηκε από τις υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης και την ανάπτυξη της ίδιας της λιανικής πώλησης και της online επιχείρησης της Nike.

Οι ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 41%, λόγω παραγγελιών μέσω κινητών. Στην πραγματικότητα, με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της βιομηχανίας λιανικής, η ζήτηση μέσω  κινητής τηλεφωνίας της Nike ξεπέρασε περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου, δήλωσε ο Campion. Εκτός από την επέκταση των δικών της online πωλήσεων, η Nike έχει αρχίσει να πωλεί απευθείας στον online “γίγαντα”, την Amazon. Πωλείται επίσης στο Jet.com της Walmart.

Πώς σχεδιάζει η Nike να συνεχίσει αυτή τη δυναμική; Η νέα ναυαρχίδα της, Nike House of Innovation 000, που άνοιξε τον Νοέμβριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, προσφέρει κάποιες ενδείξεις.

Όχι μόνο σας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε κάποια είδη ένδυσης ή παπούτσια, αλλά το κατάστημα διαθέτει επίσης διάφορες υπηρεσίες και χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν τις βασικές τάσεις στον κλάδο. Για παράδειγμα, καθώς η Nike προσπαθεί να ανταποκριθεί στην τοπική ζήτηση, το πάτωμα παρουσιάζει αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν κορυφαία προϊόντα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, τα οποία η Nike συλλέγει από online και άλλα σημεία πωλήσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Nike Live.

Μπορεί η Nike να ανταποκριθεί στην επιθυμία των πελατών να ψωνίζουν, να “σαρώνουν” και να πληρώνουν με τα τηλέφωνά τους και να παραλείπουν τη γραμμή πληρωμής; Σίγουρα. Οι πελάτες μπορούν επίσης να σαρώσουν έναν κωδικό QR δίπλα σε ορισμένα μανεκέν-μοντέλα και να ψωνίσουν ολόκληρο το look από το τηλέφωνό τους.

Σε μια κρίσιμη προσπάθεια να εμπλακούν οι sneakerheads, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν το buzz γύρω από τη μάρκα και δημιουργούν άνοιγμα σε όλες τις υπόλοιπες σειρές προϊόντων της Nike.

Με ιδιαίτερη έμφαση αυτές τις μέρες για να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, το κτίριο έχει εγκατεστημένες ευέλικτες μονάδες, ώστε το ύφος και τα χαρακτηριστικά να μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

“Είναι σαφές ότι ο καταναλωτής αναζητά εμπειρίες και ο γρηγορότερος τρόπος για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση είναι να δοκιμάσει, να μάθει και να κλιμακώσει τα νέα χαρακτηριστικά”, δήλωσε ο CEO της Nike, Mark Parker , προσθέτοντας ότι η απόδοση στη ναυαρχίδα της Νέας Υόρκης και την νέα ναυαρχίδα της Σαγκάης έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. “Και τα δύο καταστήματα δημιουργούν ένα πιο προσωπικό και ευαίσθητο περιβάλλον λιανικής πώλησης στον κλάδο. Είναι μια ψηφιακή εμπειρία που ήρθε στη ζωή σε ένα φυσικό χώρο. ”

Σε μια άλλη κίνηση που δείχνει ότι η τάση του athleisure είναι ακόμα hot και ότι η Nike αναζητά ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, ακόμη και αν οι αντίπαλοί της όπως η Lululemon συνεχίζουν να μεγαλώνουν – η Nike διπλασιάζει τις σειρές προϊόντων της για τις γυναίκες, όπου η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε αυτή για τις ανδρικές γραμμές . Για παράδειγμα, η Nike αποκαλύπτει νέα “κιτ υψηλής απόδοσης” για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στη Γαλλία καθώς και μια συλλογή γιόγκα που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ενδύματα για άντρες, δήλωσε ο Parker.

Η εταιρεία “Just Do It” είναι αποφασισμένη “απλά να το κάνει”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.