27 Ιούλ 2024
READING

Ray Kroc, Entrepreneur

5 MIN READ

Ray Kroc, Entrepreneur

Ray Kroc, Entrepreneur

Entrepreneur(1902–1984)

Ο Ray Kroc ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας γνωστός για την εξάπλωση του McDonald’s από μια τοπική αλυσίδα στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση franchise στον κόσμο.

Ποιος ήταν ο Ray Kroc;

Γεννημένος στο Oak Park του Illinois, το 1902, ο Ray Kroc πέρασε τις περισσότερες από τις πρώτες δεκαετίες της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας πουλώντας χάρτινα κύπελλα και μηχανές milkshake. Αφού ανακάλυψε ένα δημοφιλές εστιατόριο στην Καλιφόρνια που ανήκει στους Dick και Mac McDonald, ξεκίνησε την επιχείρηση με τους αδελφούς και το franchise του McDonald’s το 1955. Ο Kroc αγόρασε την εταιρεία εντελώς το 1961 και οι αυστηρές επιχειρησιακές οδηγίες του βοήθησαν να μετατραπεί η McDonald’s στο μεγαλύτερο franchise εστιατόριο στον κόσμο, πριν από το θάνατό του το 1984, σε ηλικία 81 ετών.

Early Life και σταδιοδρομία

Ο Raymond Albert Kroc γεννήθηκε από γονείς τσεχικής καταγωγής στο Oak Park του Illinois στις 5 Οκτωβρίου του 1902. Ως παιδί πήρε μαθήματα πιάνου και επέδειξε τα αναπτυσσόμενα επιχειρηματικά ένστικτά του μέσα από εγχειρήματα όπως το άνοιγμα ενός σταντ λεμονάδας ή ενός soda fountain. Ο Κροκ συμμετείχε στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ως οδηγός ασθενοφόρων του Ερυθρού Σταυρού, λεγοντας ψέμματα για την ηλικία του για να αρχίσει να υπηρετεί στα 15. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, ο Kroc συναντήθηκε με τον Walt Disney, με τον οποίο θα διατηρούσε στη συνέχεια μια επαγγελματική σχέση για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο σύντροφος από το Oak Park, Ernest Hemingway πέρασε επίσης το χρόνο του στον πόλεμο ως οδηγός ασθενοφόρων.

Μετά την ανακωχή, ο Kroc διερεύνησε διάφορες δυνατότητες σταδιοδρομίας, δουλεύοντας ως πιανίστας, μουσικός διευθυντής και πωλητής ακινήτων. Τελικά βρήκε τη σταθερότητα ως πωλητής της Lily-Tulip Cup Company, ανεβαίνοντας στην θέση του Midwestern Sales Manager. Οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Kroc τον συνέδεσαν με τον ιδιοκτήτη του παγωτού Earl Prince, ο οποίος εφηύρε  μια μηχανή ικανή να παράγει ταυτόχρονα πέντε παρτίδες milkshake. Μέχρι τη δεκαετία του 1940, ο Kroc είχε αφήσει τη Lily-Tulip να επικεντρωθεί στην πώληση αυτών των “multimixers”  σε soda fountains σε όλη τη χώρα.

Η αυτοκρατορία του McDonald’s το 1954, ο Kroc επισκέφθηκε ένα εστιατόριο που ανήκε στους αδελφούς Dick και Mac McDonald στο San Bernardino της Καλιφόρνια, το οποίο είχε ανάγκη πολλούς από τους multimixers του. Εντυπωσιάστηκε από την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, η οποία σέρβιρε γρήγορα τους πελάτες της εστιάζοντας σε ένα απλό μενού από burgers, πατάτες τηγανητές και shakes. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες μιας αλυσίδας εστιατορίων, ο Kroc προσφέρθηκε να εργαστεί ως πράκτορας franchising για αύξηση των κερδών. Το 1955, ίδρυσε το McDonald’s System Inc. (αργότερα McDonald’s Corporation) και άνοιξε το πρώτο του νέο εστιατόριο στο Des Plains του Illinois.

Μέχρι το 1959 η McDonald’s είχε ανοίξει και το εστιατόριο Νο 100, αλλά ο Kroc δεν κέρδιζε σημαντικά κέρδη. Μετά από τις συμβουλές του Harry J. Sonneborn, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος του McDonald’s Corp., ο Kroc δημιούργησε ένα σύστημα στο οποίο η εταιρεία αγόραζε και μίσθωνε γη σε νέα franchises. Ο Sonneborn βοήθησε επίσης να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επέτρεψε στον Kroc να αγοράσει την εταιρεία από τους αδελφούς McDonald, το 1961.

Κάτω από την κυριότητα του Kroc, η McDonald’s διατήρησε μέρος του αρχικού χαρακτήρα της, ενσωματώνοντας νέα στοιχεία. Ο Kroc διατήρησε την προσέγγιση της γραμμής συναρμολόγησης για την προετοιμασία των χάμπουργκερ με την οποία πρωτοπώρησαν οι αδελφοί McDonald στη δεκαετία του 1940, φροντίζοντας να εξορθολογίσει τις επιχειρήσεις σε κάθε εστιατόριο. Οι ιδιοκτήτες των Franchise, που επιλέχθηκαν για τη φιλοδοξία και το όραμά τους, πέρασαν από ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο “Πανεπιστήμιο του Hamburger” στο Elk Grove, του Illinois. Εκεί κέρδισαν πιστοποιητικά στη “χάμπουργκερολογία, με ειδίκευση στις πατάτες τηγανιτές”. Ο Kroc επικεντρώθηκε στις προσπάθειές του για την ανάπτυξη των προαστιακών περιοχών, πιάνοντας νέες αγορές με παρόμοια τροφή και χαμηλές τιμές.

Ενώ κάποιοι ήταν επικριτικοί γύρω από το διατροφικό περιεχόμενο του φαγητού των McDonald’s και τη συμπεριφορά τους απέναντι από τους έφηβους εργαζόμενους, ο Kroc ήταν γνωστός για τις αδυσώπητες επιχειρηματικές του συναλλαγές και το μοντέλο που επεξεργάστηκε αποδείχτηκε εξαιρετικά κερδοφόρο. Οι αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές του Kroc σχετικά με την προετοιμασία, τα μεγέθη των μερίδων, τις μεθόδους μαγειρέματος και τη συσκευασία, εξασφάλισαν ότι το φαγητό του McDonald θα φαινόταν και θα δοκιμάζονταν το ίδιο σε όλα τα franchises. Αυτές οι καινοτομίες συνέβαλαν στην επιτυχία της μάρκας McDonald σε παγκόσμια κλίμακα. Το 1977, ο Kroc ξαναπήρε το ρόλο του προέδρου, θέση που κατείχε για το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο νοσοκομείο Scripps Memorial Hospital στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στις 14 Ιανουαρίου 1984, η McDonald’s είχε 7.500 εστιατόρια σε περίπου 3 χώρες και άξιζε 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προσωπική του περιουσία εκτιμήθηκε στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Οικογενειακή ζωή και άλλα προσόντα

Ο Kroc ήταν παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του, Ethel Fleming από το 1922 ως το 1961. Μετά παντρεύτηκε τη Jane Dobbins Green από το 1963 ως το 1968 και τελικά τη Joan Mansfield Smith από το 1969 μέχρι το θάνατό του. Μαζί με την επίβλεψη των McDonald’s, ο Kroc έγινε ιδιοκτήτης μιας ομάδας Major League Baseball όταν αγόρασε τους San Diego Padres το 1974. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, ᾽Grinding It Out: The Making of McDonald’s᾽. Το 2016, περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά το θάνατό του, η ιστορία του Kroc έφτασε στη μεγάλη οθόνη μέσω του The Founder, με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton ως τον επιτυχημένο επιχειρηματία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.