26 Ιούλ 2024
READING

Πως οι σταθμοί τρένων κάλυψαν το κενό στο travel retail

4 MIN READ

Πως οι σταθμοί τρένων κάλυψαν το κενό στο travel retail

Πως οι σταθμοί τρένων κάλυψαν το κενό στο travel retail

Τα αεροδρόμια συνήθιζαν να είναι οι απόλυτοι ηγέτες του travel retail, αλλά οι σταθμοί τρένων τώρα έκλεισαν αυτό το κενό. Ο υπεύθυνος retail του Network Rail στην Αγγλία, Daniel Charles εξηγεί παρακάτω το γιατί.

“Όταν πρόκειται για το retail των σταθμών και των αεροδρομίων, υπήρξε μια περίπτωση «προσοχή στο κενό» – με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς να αποτυγχάνουν ιστορικά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ενώ τα αεροδρόμια προσέφεραν μια ποιοτική εμπειρία retail. Αλλά τώρα οι μέρες των σκουρόχρωμων σταθμών με περιορισμένη retail προσφορά έχουν περάσει εδώ και πολύ καιρό”.

Για παράδειγμα, οι σταθμοί στο Network Rail είναι μία σύγχρονη εγκατάσταση με ένα μείγμα retail πώλησης που θέτει τον πελάτη στο επίκεντρο σε ό, τι κι αν κάνει. Παρόλο που τα αεροδρόμια κυριαρχούσαν κατά παράδοση στο εμπόριο στη συνείδηση του κόσμου, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν πλέον κλείσει σημαντικά το χάσμα – αξιοποιώντας μια σειρά διαφορετικών δυνάμεων και διαφορών για να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία.

Αυτά τα δυνατά ξεκινούν με το footfall, δηλαδή τον αριθμό των ατόμων που έχουν επισκεφθεί το χώρο. Το 2017, τα πέντε πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν μόλις 193 εκατομμύρια επιβάτες. Την ίδια χρονιά, η επισκεψιμότητα στους πέντε πιο πολυσύχναστους σταθμούς της Network Rail ήταν πολύ μεγαλύτερος από 500 εκατομμύρια. Ενώ πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές επιχειρήσεις, μόνο αυτό το στατιστικό στοιχείο καθιστά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι retailers όλο και περισσότερο αγκαλιάζουν τους σταθμούς, σαν μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου τους.

MILAN – JUNE 07: Milan Central Station interior view. It was opened in 1931, serves national and international routes and is one of the main European railway stations in Milan, Italy on June 07, 2012.; Shutterstock ID 107619671; Project/Title: Fodors.com; Destination: Milan; Downloader: Fodor’s Travel

Η τοποθεσία είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας. Η μητροπολιτική εγκατάσταση των περισσότερων σιδηροδρομικών σταθμών σημαίνει ότι ξεκλειδώνουν τις γύρω περιοχές και λειτουργούν ως οδοί και κόμβοι μεταφοράς. Αυτό ενισχύει επίσης την επισκεψιμότητα και επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι ταξιδεύουν ή όχι. Κατά συνέπεια προσελκύουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θέλουν να φάνε, να ψωνίσουν και να κοινωνικοποιηθούν.

Οι σταθμοί εξελίσσονται για να καλύψουν αυτή την αυξανόμενη ζήτηση, διατηρώντας παράλληλα την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ίδιου του σιδηροδρόμου. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν λίγα αεροδρόμια, αλλά πρόσφατα η πρόκληση αυτή οδήγησε στην καινοτομία και στη συνεχή επανεξέταση των υφιστάμενων σταθμών, όπως η επιτυχημένη ανακατασκευή του σταθμού Lawn στο σταθμό Paddington.

Παρόλο που το κοινό στα αεροδρόμια τείνει να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του χώρου, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί επωφελούνται από τη συχνή χρήση από τους ίδιους ανθρώπους πολλές φορές την εβδομάδα. Αυτή η επαναλαμβανόμενη συνήθεια σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να προσφέρετε στους αγοραστές κάτι νέο σε έναν προορισμό που βρίσκεται ήδη στην καθημερινή μετακίνηση. Παράλληλα με αυτήν την βαθιά δεξαμενή δυνητικών επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επένδυση σε σταθμούς έχει βελτιώσει την ικανοποίηση του πελάτη και έχει αυξήσει τον χρόνο που περνούν οι επιβάτες τους.

Πουθενά δεν είναι πιο διαδεδομένο από το flagship retail hub της Network Rail στο Λονδίνο Bridge, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε με £ 1 δις και σύντομα θα έχει περισσότερες μονάδες retail από ό, τι οποιοσδήποτε άλλος σιδηροδρομικός σταθμός του δικτύου.

Ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των επιβατών, η ποιότητα της retail προσφοράς στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ταιριάζει με την ποσότητα. Oι Ted Baker, Hamleys και Rituals, έχουν ήδη υπογράψει για να ανοίξουν υποκαταστήματα, γίνοντας μέλη μια σειρά από μάρκες που έχουν ήδη ανοίξει στο London Bridge.

Πράγματι, η όρεξη των premium brands για το άνοιγμα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς δείχνει ότι τα ψώνια που προσφέρουν ευκολία,  αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα brands αυτά προσεγγίζουν τις αγορές-στόχους τους. Μια έρευνα του 2017 για 1000 αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη Savvy, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) δήλωσαν ότι η ευκολία ήταν πιο σημαντική για αυτούς τώρα από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Είναι σαφές ότι το retail αλλάζει και η ευκολία είναι στο επίκεντρο. Οι σταθμοί τοποθετούνται τέλεια, έτσι ώστε να επωφεληθούν από αυτό και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Rail Network συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της για να εξασφαλίσει ότι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα οδηγήσουν το πεδίο ως προορισμούς retail. Ειδικά καθώς τα κέρδη που πραγματοποιούνται από το retail επανεπενδύονται πίσω στoυς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Φυσικά οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια, αν και παρόμοια, θα εξακολουθήσουν να έχουν ξεχωριστές διαφορές που τους χωρίζουν. Όμως, με συνεχή εστίαση στην προσφορά πελατών, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και την αναπτυσσόμενη θέση τους ως προορισμούς, για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.