22 Οκτ 2024
READING

H CEO της PepsiCo Indra Nooyi έχει μία μεγάλη συμβουλή για τους νέους

4 MIN READ

H CEO της PepsiCo Indra Nooyi έχει μία μεγάλη συμβουλή για τους νέους

H CEO της PepsiCo Indra Nooyi έχει μία μεγάλη συμβουλή για τους νέους

Η 62χρονη CEO της PepsiCo, Indra Nooyi, μόλις ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σταματήσει την εργασία της τον Οκτώβρη, δίνοντας τη θέση της στον πρόεδρο της εταιρίας, Ramon Laquarta. Από οποιαδήποτε άποψη, η Nooyi ήταν μία αναμφισβήτητη επιτυχία. Γεννημένη στην Ινδία, ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μετανάστρια που κρατούσε τα ηνία της PepsiCo. Όταν ανέλαβε σαν CEO, η PepsiCo έγινε η μεγαλύτερη εταιρία που έχει διαχειριστεί ποτέ από γυναίκα.

Κράτησε τη θέση για 12 χρόνια, όταν ο μέσος όρος παραμονής των Ceo σε πολυεθνικές είναι 5 χρόνια, σύμφωνα με μία έρευνα του Harvard. Oι πωλήσεις κατά την διάρκεια της θητείας της αυξήθηκαν κατά 80%. Κατάφερε την επέκταση των Quaker Foods, ένα βήμα κλειδί για την PepsiCo,ένα σημαντικό βήμα για την PepsiCo καθώς η τάση για υγιεινή διατροφή και κατανάλωση ποτών μειώνουν το κέρδος από τα αναψυκτικά και τα πατατάκια. Ίσως πιο εντυπωσιακά, αντιμετώπισε τον ακτιβιστή Nelson Peltz, ο οποίος καθοδηγούσε μία δίχρονη καμπάνια κατά της PepsiCo και ζητούσε το διαχωρισμό της εταιρίας, χωρίζοντας το τμήμα αναψυκτικών με το πιο επικερδές Frito-Lay.

Τώρα που η δημοφιλής για την εργατικότητά της Nooyi αποχωρεί, έχει μία μεγάλη συμβουλή για τους σημερινούς φοιτητές κολλεγίων, αλλά και τους απόφοιτους- και υποστηρίζει ότι το να το κάνει η ίδια πράξη έπαιξε μεγάλο ρόλο για την επιτυχία της: Σπουδάστε θετικές επιστήμες STEM .Όπως ανέφερε και η ίδια σε μία πρόσφατη συνέντευξη:

“Ένα από τα πράγματα που με δίδαξε η εμπειρία μου ήταν πως αν έχεις επιστημονική εκπαίδευση όταν είσαι νέος, μέσω του σχολείου και του πανεπιστημίου και αν παραμείνεις στις θετικές επιστήμες, μπορείς να μάθεις πολύ όμορφα πράγματα που θα σου χρησιμεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Οι επιστημονικές σου βάσεις θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία σου, και θα σε βοηθήσουν καθώς θα ανεβαίνεις στάδια στην εργασιακή σου καριέρα, σε οποιοδήποτε τομέα κι αν απασχολείσαι. Είναι δύσκολο να σπουδάσεις επιστήμη αργότερα στη ζωή σου. Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που θα μπορούσα να δώσω στους νέους σήμερα είναι να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες STEM, όσο περισσότερο μπορούν!’

Ακριβώς το αντίθετο από τις συμβουλές που προσέφερε ο Mark Cuban, Slack CEO της Stewart Butterfield και ο μηχανικός του LinkedIn, Guy Berger. Αυτοί και άλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι θετικές σπουδές STEM τείνουν να είναι υπερβολικά εξειδικευμένες και πολύ επικεντρωμένες στις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα (για παράδειγμα, η επιστήμη των δεδομένων).

Λένε ότι είναι αδύνατο να πούμε ποιες δεξιότητες θα είναι επιθυμητές τα επόμενα χρόνια και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει εγκαίρως κάποια από τα καθήκοντα STEM που εκτελούνται επί του παρόντος από ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουν ότι μια φιλελεύθερη εκπαίδευση στην τέχνη, διδάσκοντας τους μαθητές να είναι ευέλικτοι, να είναι καλοί στην επικοινωνία και τη δημιουργικότητα και να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, είναι τελικά περισσότερο πολύτιμο.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτές οι δεξιότητες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες σε μια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων. Η PepsiCo δεν είναι τελικά IBM. Και η Nooyi δεν έχει μόνο ένα, αλλά δύο μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχουν αμέτρητες στιγμές που το προπτυχιακό της στη φυσική, τη χημεία και τα μαθηματικά τη βοήθησε να κάνει την εταιρεία της πιο επιτυχημένη. Για παράδειγμα, όταν προσέλαβε τον ενδοκρινολόγο Mehmood Khan ως επικεφαλή επιστήμονα της εταιρείας, το επιστημονικό της υπόβαθρο την βοήθησε να καταλάβει καλύτερα τι θέλει να κάνει και να το εξηγήσει σε άλλους στην εταιρεία.

Επίσης, βοήθησε την εταιρεία να γίνει πιο καινοτόμα. “Θα μπορούσα επίσης να θέσω προκλήσεις στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, ώστε να κάνει πράγματα που θα απολάμβαναν να κάνουν”, εξηγεί. “Πολύ συχνά τους άφηνα ένα σημείωμα λέγοντας:          “Κοιτάξτε, έχω έξι προκλήσεις που θα ήθελα να σας δώσω. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέτω αυτές τις προκλήσεις σε σας”.Και το αγάπησαν.

Έτσι, δε πρέπει να περιμένετε αναγκαστικά ότι οι σπουδές σας στις επιστήμες STEM θα υπάρχουν και σε μια δεκαετία από τώρα, αλλά το να έχετε μια βάση από νωρίς στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την τεχνολογία μπορεί να σας κρατήσει σε πολύ καλή θέση στο μέλλον – ακόμη και αν, όπως και η Nooyi, καταλήξετε σε έναν όχι-STEM ρόλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.