13 Μάι 2024
READING

Βrands που χρησιμοποιούν την πολιτική στις διαφημίσεις τους: από την Airbnb στην Pepsico

3 MIN READ

Βrands που χρησιμοποιούν την πολιτική στις διαφημίσεις τους: από την Airbnb στην Pepsico

Βrands που χρησιμοποιούν την πολιτική στις διαφημίσεις τους: από την Airbnb στην Pepsico

Cadillac

Η επιτομή του αμερικανικού ονείρου, η Cadillac, έχει βρεθεί ανάμεσα στις σφαίρες της μουσικής, των ταινιών και της λογοτεχνικής φαντασίας. Αλλά ήταν ένα spot που έτρεξε ως μέρος της εκστρατείας «Darely Greatly», όπου το brand αποδείχθηκε ότι έχει πολιτική ισχύ.

Το spot έπαιξε στα 2017 Academy Awards και στόχευε να καλύψει το χάσμα που υπάρχει στην κοινωνία, προσφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας εν μέσω του “θυμού και της επιθετικότητας” του πολιτικού κλίματος της Αμερικής.

Ανοίγοντας το βιντεάκι με σκηνές από διαδηλώσεις δρόμου, η διαφήμιση παρουσιάζει ένα υποβλητικό slideshow ανθρώπων που βοηθούν τους άλλους, για να απαλλάξει κάθε σκέψη και ισχυρισμό πως μετά την εκλογή-σοκ του Trump, το έθνος ήταν «διχασμένο».

Παρά τις προφανείς πολιτικές υποσχέσεις, ο διευθυντής μάρκετινγκ της Cadillac δήλωσε ότι δεν είναι “ούτε μια πολιτική ή κοινωνική δήλωση”. Αντ ‘αυτού, δήλωσε, «είναι απλά μια γιορτή του απίστευτου αμερικανικού πνεύματος».

https://youtu.be/XXsNgZ4amAM

Airbnb

Η ταξιδιωτική απαγόρευση του Donald Trump έστειλε ένα μήνυμα σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους ανθρώπους να τα χάνουν με την εχθρότητα που προκάλεσε.

Η Airbnb αντέδρασε με τόλμη ενάντια σε αυτήν την ανταγωνιστική πράξη με όλα της τα όπλα, σε μια διαφημιστική καμπάνια υψηλού προφίλ που αντιτίθεται στην απαγόρευση των προσφύγων και των μεταναστών από τα περισσότερα μουσουλμανικά έθνη.

Η διαφήμιση που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl και έδειξε μια εξελισσόμενη κάστα ανθρώπων διαφόρων φυλών, ηλικιών και θρησκείας, με το hashtag #weaccept.

Και δε σταμάτησε εκεί.

Υποσχόμενη να συνεισφέρει 4 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης για να υποστηρίξει τις πιο κρίσιμες ανάγκες των εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, η υπηρεσία υποσχέθηκε ακόμα ότι θα ξεκινήσει “με πρόσφυγες, επιζώντες και relief workers, αν και θέλουμε να φιλοξενήσουμε πολλά περισσότερα είδη ταλαιπωρημένων ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. “

Ryanair

Σε απάντηση στο δημοψήφισμα της ΕΕ το 2016, η Ryanair αποφάσισε να δώσει φως σε ένα δύσκολο θέμα που δημιουργούσε ρήξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρησιμοποιώντας το Brexit ως τρόπο να μιλήσει με τους πελάτες της, η αεροπορική εταιρεία προσέφερε το «Brexit Special» μια συμφωνία για όσους ήθελαν να «πετάξουν σπίτι και να ψηφίσουν να παραμείνουν».

Το γεγονός ότι ασχολείται ενεργά με την πολιτική είναι αμφισβητήσιμο, αλλά ήταν μία έκπληξη όταν η εκστρατεία “Vote Leave” εξέδωσε επίσημη καταγγελία εναντίον της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί οι νόμοι περί δωροδοκίας.

Pepsi

Από όλες τις εταιρίες που έχουν χρησιμοποιήσει τις διαφημιστικές τους προσπάθειες για να κάνουν μια πολιτική δήλωση, η περίφημη διαφήμιση της Pepsi με την Kendal Jenner που δείχνει τους κινδύνους που διατρέχουν τα brands να γίνουν ακτιβιστές.

Αμέτρητες γραμμές έχουν χρησιμοποιηθεί για να επικρίνουν εκείνους που επέτρεψαν την εμφάνιση της διαφήμισης στον αέρα και δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν την εκμετάλλευση του κινήματος Black Lives Matter.

Σε τελική ανάλυση, η διαφήμιση απεικονίζει την Jenner να τελειώνει μια χαρούμενη διαδήλωση παραδίδοντας ένα κουτάκι Pepsi σε έναν χαμογελαστό αστυνομικό. Η κόρη του Martin Luther King συνόψισε το συναίσθημα προς τη διαφήμιση όταν είπε: “Αχ και να ήξερε ο μπαμπάς  τη δύναμη του #Pepsi.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.