16 Σεπ 2024
READING

Η άνοδος της pop-up οικονομίας

6 MIN READ

Η άνοδος της pop-up οικονομίας

Η άνοδος της pop-up οικονομίας

Η συνδρομητική οικονομία έχει δώσει τη θέση της σε ένα παράλληλο φαινόμενο που είναι υπεύθυνο για τα “κύματα” των αναρτήσεων στο Instagram και των βιωματικών καταστημάτων λιανικής πώλησης που διοχετεύουν τη ροή ειδήσεων – την αναδυόμενη οικονομία.

Με τους καταναλωτές όλο και δυσκολότερο να κατέχουν τα πράγματα ή να δεσμεύουν τα χρήματά τους μακροπρόθεσμα, ο κλάδος των ακινήτων έχει βιώσει έναν πολλαπλασιασμό εξαιρετικά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων για τα πάντα, από γραφεία μέχρι μουσεία τέχνης. Αποτιμάται στα 50 εκατομμύρια δολάρια από την ερευνητική εταιρεία RetailNext, ισχύει για σχεδόν κάθε βιομηχανία, από τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης έως τα μουσεία τέχνης, τα προϊόντα διασημοτήτων έως τις διαδικτυακές εταιρείες στρωμάτων.

Σε μια εποχή όπου οι νέοι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερες νέες εμπειρίες, οι επιχειρήσεις έχουν μετατοπίσει τους προϋπολογισμούς τους από την παραδοσιακή διαφήμιση στις προσπάθειες ενεργοποίησης της μάρκας. Συνδυάστε το με το μεταβαλλόμενο τοπίο για το λιανικό εμπόριο και το δυναμικό για βιωματική λιανική πώληση μεταξύ των τεράστιων online γιγάντων και έχετε το τέλειο περιβάλλον για να ανθίσει η αναδυόμενη οικονομία.

Ένα σημαντικό τμήμα της pop-up βιομηχανίας είναι οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Blue Apron και η Casper, που χρησιμοποιούν τα pop-up καταστήματα για να δοκιμάσουν τις τεχνικές που εφαρμόζουν στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το Blue Apron άνοιξε ένα μακρόχρονο “βιωματικό λιανικό” κατάστημα το καλοκαίρι στην πόλη της Νέας Υόρκης που προσέφερε μαθήματα μαγειρικής και βρώσιμα προϊόντα για το δρόμο, ενώ το Casper έκανε ένα showroom που περιλάμβανε το “Dreamery” όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να πληρώσουν για 45 λεπτά ύπνου. Ακόμη και το Spotify έχει εμπλακεί στα pop-up καταστήματα, όπως μια εμπειρία 10 δωματίων για το νέο άλμπουμ της Ariana Grande. Είναι σίγουρο ότι τα pop-ups εμφανίζονται παντού.

Σύμφωνα με τον Adi Biran, Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή της Splacer, μιας εταιρείας που είναι η “Airbnb για χώρους εκδηλώσεων”, η αναδυόμενη ακίνητη περιουσία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις μάρκες σε ένα περιβάλλον όπου τα παραδοσιακά μοντέλα μίσθωσης φεύγουν από το παράθυρο.

«Ο χώρος γίνεται όλο και πιο ακριβός», είπε. “Από τη μία πλευρά έχουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό, από την άλλη έχουμε τους millenials  που χάνουν το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία.”

Τα pop-up καταστήματα μπορεί να είναι επιτυχημένα επειδή αντιμετωπίζουν το αίσθημα της «μαζικής αποκλειστικότητας», όπως περιγράφεται σε άρθρο της Atlantic το 2017, παρόμοια με το πόσο επιθυμητά είναι η περιορισμένη έκδοση και τα εποχιακά αντικείμενα. Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο υποχρεωμένοι να πάνε στο εκθετήριο αν δεν θα είναι εκεί μέσα σε δύο εβδομάδες – και δεν βλάπτει εάν μοιάζει και με στούντιο φωτογράφησης.

Το φαινόμενο του μουσείου Instagram

Αναμφισβήτητα, ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η οικονομία των pop-up είναι τόσο επιτυχημένη, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για τέλειες “εμπειρίες” εικόνας. Αυτή η επιθυμία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, όπου τα μεγάλα έξοδα ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας των καταναλωτών και των εμπορικών σημάτων, δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άνοδο του pop-up.

Με τις μεγάλες πόλεις έρχεται επίσης μια μεγαλύτερη όρεξη για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και τις τέλειες εμπειρίες. Εισέρχεστε σε μια pop-up art εκδήλωση. Μια διασταύρωση μίας Μέκκας του Instagram και ενός παιδοτόπου για ενήλικες, αυτά τα προσωρινά μουσεία τέχνης διαθέτουν συχνά πλούσιο καλλιτεχνικό ντεκόρ, διαδραστικές εγκαταστάσεις και ένα περίεργο θέμα.

Η Jordan Ferney, η δημιουργός του Oh Happy Day !, δήλωσε ότι η αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές και τα εμπορικά σήματα για “εμπειρίες” είναι αυτό που την οδήγησε στη δημιουργία του Color Factory, ενός από τα πιο γνωστά pop-up εκθέματα στα feeds των χρηστών του διαδικτύου.

Η ιδέα γεννήθηκε μετά από μια δημιουργική πρόταση που συνέταξε η Ferney για μια διαφημιστική αντιπροσωπεία που δεν κατάφερε να πάρει, αλλά την ενθουσίασε. Στελέχωσε μια ομάδα δημιουργικών στοχαστών, μεταξύ των οποίων η Lea Rosenberg, η Erin Jang και η Molly Young, και έκαναν μια εκδήλωση το Σαββατοκύριακο στο γραφείο της. Στη συνέχεια, υπέγραψε μίσθωση για έναν εκθεσιακό χώρο για έναν μήνα, ο οποίος εξελίχθηκε σε οκτώμιση μήνες διαδρομής του Color Factory στο Σαν Φρανσίσκο.

Τον Αύγουστο, το Color Factory άνοιξε τη δεύτερη έκθεση 7.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Υόρκη. Τα εισιτήρια που πωλούνται για $38 ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων πολλών δώρων και μιας κάρτας QR code που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να τραβούν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας κάμερες εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία της έκθεσης, που πηγαίνουν αυτόματα στα προσωπικά τους email.

Ενώ η πρώτη έκθεση του Color Factory στο Σαν Φρανσίσκο χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Alaskan Airlines και Method Soap, η ομάδα της Ferney κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη και καλύτερη στη Νέα Υόρκη από τα κέρδη του Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, τόνισε ότι το κέρδος δεν ήταν η προτεραιότητα. Μεγάλο μέρος του έργου χρηματοδοτήθηκε και από την τσέπη της.

“Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν τρόποι να γίνει πιο κερδοφόρο”, δήλωσε η Ferney. “Αλλά ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα ποιοτικό προϊόν και να επενδύσουμε σε ανθρώπους, και αν φέρει και χρήματα, τότε αυτό θα ήταν σημαντικό. Αστειεύομαι με τον εαυτό μου ότι ο στόχος μου είναι να  φτάσω στο ίδιο επίπεδο, μετά από αυτό να το κάνω καλύτερο και μετά να βγάλω κέρδος”.

Η Yanz Zeng, ένας πρόσφατος απόφοιτος της Σχολής Εικαστικών Τεχνών και ένας από τους συνιδρυτές της Chaimi Food Studio, δήλωσε επίσης ότι το pop-up της δεν έβγαλε πολλά χρήματα. Η Zeng και η ομάδα της δημιούργησαν μια προσωρινή αίθουσα για τσάι στην Νέα Υόρκη, η οποία διαθέτει αξιοθέατα όπως ένα δωμάτιο με ροζ μπάλες, ένα δωμάτιο γεμάτο με ροζ σήμανση νέον και ένα δωμάτιο με ατμοσφαιρικές χάρτινες λάμπες και δάπεδα από μπαμπού που πρέπει κανείς να φορέσει καλύμματα παπουτσιών για να πατήσει.

Η Zeng είπε ότι το pop-up του δεν ήταν “παραδοσιακά κερδοφόρο” σε σύγκριση με το πόσο επένδυσε φυσικά και διανοητικά. Εκείνη, όπως και η Ferney, ήθελε επίσης να κάνει το εκθέμα κάτι περισσότερο από μια παγίδα Instagram, αν και ήταν σαφές ότι γι’αυτό ακριβώς είχαν πάει οι περισσότεροι.

“Τώρα, υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις για τους ανθρώπους να τραβήξουν φωτογραφίες για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης”, είπε. “Στην πραγματικότητα δεν μου άρεσε αυτή η άποψη. Απλώς αγαπούσα το τσάι και ήθελα να μιλήσω για αυτή την κουλτούρα με τους ανθρώπους.

Η Ferney δήλωσε ότι στόχος της ήταν πάντα να κάνει κάτι που θα ήταν όμορφο σαν εμπειρία, όχι μόνο σαν φωτογραφία. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των καταναλωτών της για λήψη φωτογραφιών, η Color Factory εγκατέστησε ειδικές φωτογραφικές μηχανές στους τοίχους και τα ανώτατα όρια της έκθεσης στην Νέα Υόρκη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τραβήξουν φωτογραφίες σε κατάλληλες στιγμές, ελπίζοντας να τους ξεκολλήσει από τα  iPhones τους.

“Ήταν πραγματικά σημαντικό για μένα ότι δεν ήταν απλά ένα σκηνικό”, είπε. “Εργάζεσαι τόσο σκληρά και οι άνθρωποι τελικά γράφουν “Είναι ένα μουσείο Instagram! “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.