06 Μάι 2024
READING

Η άνοδος και η κάμψη των εμπορικών κέντρων

2 MIN READ

Η άνοδος και η κάμψη των εμπορικών κέντρων

Η άνοδος και η κάμψη των εμπορικών κέντρων
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η δεκαετία του 1970 ήταν μια περίοδος έκρηξης για τα εμπορικά κέντρα: Το Κέντρο Whitgift στο Croydon άνοιξε επίσημα από τη Δούκισσα του Kent το 1970.

 

200 εμπορικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε κρίση, το BBC κοιτάζει πίσω σε μια εποχή που τα εμπορικά κέντρα ήταν το go-to μέρος για τους αγοραστές.

Οι εμπορικές στοές υπήρχαν έως το 1800, όταν άνοιξε το Burlington Arcade στο Mayfair του Λονδίνου.

Αλλά ήταν το κέντρο Bull Ring του Μπέρμιγχαμ το 1964 που πυροδότησε μια έκρηξη στα συγκροτήματα εμπορικών κέντρων στο στυλ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για το μέλλον τους, λόγω της μείωσης των «μεγάλων anchor stores» και της αύξησης των online αγορών.

Το πρώτο πολυκατάστημα της Βρετανίας ήταν το Burlington Arcade, το οποίο άνοιξε το 1819

Το αρχικό Bull Ring Center στο Μπέρμιγχαμ χτίστηκε το 1964

Όταν το Bull Ring άνοιξε τις πόρτες του, έπρεπε να είναι “η απόλυτη εμπειρία αγορών”, σύμφωνα με τον ιστορικό Carl Chinn.

Περιγράφηκε ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα αυτού, άλλα εμπορικά κέντρα ακολούθησαν το παράδειγμά του για τη συγκέντρωση πολλών καταστημάτων σε ένα μέρος και άρχισαν να εμφανίζονται στις πόλεις σε όλη τη χώρα.

Καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των Boots, Currys και Zodiac στο εμπορικό κέντρο Friars Square στο Aylesbury το 1970

 

Το εμπορικό κέντρο στο Romford, Essex (που απεικονίζεται επίσης το 1970) ήταν το σπίτι για καταστήματα όπως τα Freeman Hardy Willis και Littlewoods

 

Συνέχισαν να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους αγοραστές στη δεκαετία του 1980 και του ’90.

Αλλά η άνοδος των online εμπόρων λιανικής πώλησης όπως το Amazon και η οικονομική ύφεση μετά το 2008, έχουν κάνει τη ζωή για τους προϊσταμένους των εμπορικών κέντρων πολύ πιο δύσκολη.

Εκατοντάδες κτίρια βρίσκονται κενά σε ολόκληρη τη χώρα και τα περισσότερα κέντρα βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με αναλύσεις

Το Κέντρο Whitgift του Croydon πρόκειται να κατεδαφιστεί, για να ανοίξει δρόμο για ένα νέο εμπορικό συγκρότημα του Westfield

Τα σχέδια ανασυγκρότησης του εμπορικού κέντρου Hanley στο Stoke-on-Trent έχουν ξεχαστεί

Ένα έρημο εμπορικό κέντρο στο Yeovil

Το εμπορικό κέντρο Bargate στο Southampton

Φαίνεται ότι αυτά τα κέντρα λιανικής πώλησης, τα οποία κάποτε ήταν τα κομβικά σημεία για την εμπορική δραστηριότητα σε πόλεις και κωμοπόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.