03 Μάι 2024
READING

Η Amazon αυξάνει την κερδοφορία της περισσότερο από τις web υπηρεσίες παρά από τα προιόντα

3 MIN READ

Η Amazon αυξάνει την κερδοφορία της περισσότερο από τις web υπηρεσίες παρά από τα προιόντα

Η Amazon αυξάνει την κερδοφορία της περισσότερο από τις web υπηρεσίες παρά από τα προιόντα
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Καθώς η Amazon τροφοδοτεί τις πωλήσεις και αυξάνει το ποσοστό της στην αγορά, έχει ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους και το μικτό κέρδος της και αυτό θα συνεχιστεί.

Υπάρχουν όμως μερικές ανοιχτές προκλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο και πέραν αυτής, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης του κόστους εργασίας μετά την προσφάτως ανακοινωθείσα μισθολογική αύξηση της εταιρείας και την πρόσφατη άρση των ναυτιλιακών αμοιβών ακόμη και για μη μέλη της Prime την εορταστική περίοδο.

Η Amazon δεν προστατεύεται από τον ανταγωνισμό: η απαλλαγή από το κόστος μεταφορικών την περίοδο των Χριστουγέννων και ο έντονος ανταγωνισμός των τιμών αναπόφευκτα χτύπησε τα περιθώρια. Όμως, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προστατεύει όλο και περισσότερο αυτά τα περιθώρια κερδίζοντας χρήματα από υπηρεσίες όπως συνδρομές, διαφήμιση και την τεράστια μονάδα του Amazon Web Services μαζί με την είσπραξη τελών από τους πωλητές στην πλατφόρμα της.

Η AWS έχει υποστηρίξει από καιρό το λιανικό εμπόριο της Amazon. Πέρυσι, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών cloud αντιπροσώπευαν το 10% των πωλήσεων της εταιρείας, αλλά λίγο περισσότερο από το ήμισυ (51%) των συνολικών κερδών προ φόρων και τόκων.Όμως, το Amazon Marketplace αναδεικνύεται τώρα ως “retail εργοστάσιο”.

Φαίνεται να χρησιμοποιοεί την αγορά ως τρόπο εξισορρόπησης μερικών από τις οικονομικές ανάγκες της εταιρείας με την επιθυμία των καταναλωτών για επιλογή και καλές τιμές.Η μετάβαση της κερδοφορίας των web services στο 53% αντανακλά ορισμένες από τις τάσεις των τελευταίων δύο ετών.

Σε συναλλαγές με τρίτους πωλητές, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου συλλέγει τέλη για την εκπλήρωση και τις αποθήκες, ενώ οι πωλητές κάνουν το merchandising και αναλαμβάνουν τον κίνδυνο απογραφής. Το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν το πρώτο που η Amazon πούλησε περισσότερα αγαθά μέσω τρίτων πωλητών και αυτό επιταχύνθηκε πρόσφατα.

Και παρόλο που κάθε προιόν που πωλείται μέσω 3P (ανεξάρτητα από το εάν η Amazon εισπράττει τέλη μέσω του προγράμματος της Fulfillment By Amazon), έχει χαμηλότερα έσοδα τα εισπραχθέντα τέλη ρέουν με πολύ υψηλότερη κερδοφορία. Το ακαθάριστο περιθώριο του Amazon μπορεί να αυξηθεί παρά το γεγονός ότι πωλεί λιγότερα αγαθά.

Για να μπερδέψει περαιτέρω τους ανταγωνιστές της στο λιανικό εμπόριο, το πλεονέκτημα της Amazon δεν είναι μόνο στις υπηρεσίες cloud ή στην αγορά της, αλλά και στην εκκολαπτόμενη διαφημιστική της δραστηριότητα. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές τον περασμένο μήνα, η εταιρεία σημείωσε έντονο ενδιαφέρον για τις διαφημιστικές της υπηρεσίες από πωλητές και άλλους που ενδιαφέρονται για να προσεγγίσουν πελάτες.

Η Amazon έχει φτάσει στο σημείο όπου οι επενδύσεις της δεν εμποδίζουν τα περιθώρια τόσο δραστικά όσο κάποτε. Τα πολυάριθμα κέντρα εξυπηρέτησης είναι πιο κοντά στους πελάτες, οι οποίοι μπορούν, και το κάνουν ήδη, να μειώσουν το κόστος αποστολής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.