17 Μάι 2024
READING

Zara, ενημέρωση για την παγκόσμια επέκταση στο διαδίκτυο

3 MIN READ

Zara, ενημέρωση για την παγκόσμια επέκταση στο διαδίκτυο

Zara, ενημέρωση για την παγκόσμια επέκταση στο διαδίκτυο

Όταν η μητρική εταιρεία της Zara, η Inditex θα ανακοινώσει τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, οι επενδυτές θα έχουν τα αυτιά τους ορθάνοιχτα για να ενημερωθούν για το τι έχει να αποκαλύψει η αλυσίδα “γρήγορης μόδας” για τις νέες ροές εσόδων: την παγκόσμια επέκταση στο διαδίκτυο.

Ο retailer είχε προγραμματίσει τον περασμένο μήνα να επεκτείνει τις online πωλήσεις σε 106 χώρες, κυρίως στην Αφρική, σε χώρες όπως η Αγκόλα και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Το μοντέλο προμήθειας της Zara είναι παράδειγμα για τους άμεσους ανταγωνιστές της, αναδεικνύοντας την ισπανική αλυσίδα ως τον μεγαλύτερου retailer μόδας στον κόσμο με 8.000 καταστήματα.Αλλά όταν πρόκειται για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μιλάμε για έναν αγώνα δρόμου.

Η Zara είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, με μόλις 10% του μεριδίου των online πωλήσεων, δήλωσε η Coye Nokes, συνεργάτης της εταιρίας συμβούλων διαχείρισης OC & C Strategy Consultants. “Οι ανταγωνιστές retailers ενδυμάτων κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 20% έως 30% των πωλήσεων στο διαδίκτυο, με εξαίρεση την H&M, η οποία επίσης παρουσιάζει υστέρηση”.

Υπάρχει σοβαρός λόγος γι ‘αυτό. Εξ’ορισμού, το μοντέλο “γρήγορης μόδας” είναι δύσκολο από άποψη υλικοτεχνικής κλίμακας στο διαδίκτυο.

Οι retailers ταχείας κυκλοφορίας μετακινούνται συνήθως από το σχεδιασμό στο ράφι αποθήκευσης σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Αντίθετα, ένας παραδοσιακός έμπορος ενδυμάτων μπορεί να έχει έξι ως εννέα μήνες σχεδιασμό και ράφι, αν και ο ρυθμός επιταχύνει για πολλούς, καθώς οι καταναλωτές έχουν εκπαιδευτεί να αναμένουν νέα εμπορεύματα πιο συχνά στα καταστήματα.

“Το Speed-to-Market είναι ο λόγος για τον οποίο η “γρήγορη μόδα” αντιμετωπίζει ορισμένες πρόσθετες προκλήσεις στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και η Zara θα πρέπει να προσαρμοστεί στη διαφορά τόσο στην αλυσίδα εφοδιασμού όσο και στη διαδικασία σχεδιασμού προϊόντος”, ανέφερε ο Nokes.

“Η παράδοση της εμπειρίας πελατών Zara online παρουσιάζει λειτουργικές προκλήσεις όπου οι σύντομες εναλλαγές των προϊόντων θα απαιτούν ταχύτητα και στενή συντήρηση του ιστότοπου και η αποτελεσματική παράδοση από άκρη σε άκρη θα πρέπει να επιδιώκει να αξιοποιήσει την παρουσία των τοπικών καταστημάτων, όπου είναι δυνατόν, για να μειώσει τους χρόνους παράδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου”.

Η μίμηση της επιτυχίας του φυσικού καταστήματος και στο online σε διεθνή κλίμακα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την ZARA, όπου οι αδυναμίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ισορροπία της μάρκας.

Ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο θα προωθήσει την ανάπτυξη online, “η ZARA θα πρέπει βασικά να διασφαλίσει ότι θα προσφέρει στην εμπειρία του πελάτη αυτό που έχει επιτρέψει τη διαφοροποίησή της”, ανέφερε.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.