17 Μάι 2024
READING

Πως άλλαξε η αγορά των ποδηλάτων στην Αγγλία την εποχή των Millenials

5 MIN READ

Πως άλλαξε η αγορά των ποδηλάτων στην Αγγλία την εποχή των Millenials

Πως άλλαξε η αγορά των ποδηλάτων στην Αγγλία την εποχή των Millenials

Ήταν μια μικρή, χειρόγραφη προειδοποίηση που κολλήθηκε στο παράθυρο ενός καταστήματος, αλλά μίλησε στις καρδιές όλων. “Για το 2019 απενεργοποιήστε τη συσκευή σας, μάθετε να μιλάτε ξανά στους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε τα τοπικά καταστήματα σας. Εάν είναι φθηνότερα τα online καταστήματα, κάντε οικονομίες για να αγοράσετε τοπικά, θυμηθείτε ότι είναι οικογένειες πίσω από αυτά, όχι απρόσωπες εταιρείες. Είναι πιο βολικά online; Μην είστε τεμπέλης και πηγαίνετε στο τοπικό σας κατάστημα. Κάντε περισσότερα για να προστατεύσετε την κοινωνία μας φέτος. ”

Το μήνυμα του Paul Duncan, ιδιοκτήτη των Pauls Custom Cycles στο Peckham του νότιου Λονδίνου, το οποίο έκλεισε πριν από τα Χριστούγεννα, ανακαλύφθηκε από τον παρουσιαστή James Corden, ο οποίος το δημοσίευσε στο Twitter του  με το σχόλιο: “Από κλειστό κατάστημα στο Λονδίνο. Νομίζω ότι μπορεί να έχουν ένα δίκιο ,ευχαριστώ για το share. ”

Το tweet του Corden, το οποίο έγινε viral, προκαλώντας τους Άγγλους που βγάζουν εκατομμύρια διδάσκοντας  στους άλλους για το πώς να ξοδεύουν τα χρήματά τους, είναι μια ακόμη υπενθύμιση για τη συνεχιζόμενη δυσκολία των καταστημάτων ποδηλάτων της Βρετανίας.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τα καταστήματα ποδηλάτων, τα οποία αποτελούν για δεκαετίες τακτική βάση των τοπικών εμπορικών δρόμων, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ο δικτυακός τόπος bikebiz παρακολουθεί τακτικά το κλείσιμο, καταρτίζοντας μια όλο και πιο μακρά λίστα ονομάτων. Τα τελευταία χρόνια, πολλά καταπληκτικά καταστήματα έχουν εξαφανιστεί, όπως το 105 ετών κατάστημα “Ben Hayward Cycles” στο Cambridge και οι M Steel Cycles στο Tyneside, οι οποίοι λειτουργούσαν από το 1894. Το Νοέμβριο, το παλαιότερο κατάστημα ποδηλάτων στο Bath, το Johns Bikes , το οποίο λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’70 και κάποτε είχε κύκλο εργασιών £ 1 εκ. ετησίως, έκλεισε.

Δεν είναι μόνο ένα ανεξάρτητο κατάστημα που χάνεται όταν κλείνει ένα μαγαζί, σύμφωνα με τον Sam Jones, ανώτερο αξιωματικό της εκστρατείας του φιλανθρωπικού οργανισμού Cycling UK: «Όταν αγοράζετε ένα ποδήλατο από ένα από αυτά τα καταστήματα, σιγουρεύεστε ότι σας πουλούν το ιδανικό ποδήλατο για εσάς, όχι το ποδήλατο που νομίζατε πως θέλετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε το ποδήλατο προτού να το αγοράσετε, να έχετε μια εμπειρία πριν την αγορά. Είναι ζωτικό μέρος της ποδηλατικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. ”

Αλλά πολλοί πελάτες δεν εκτιμούν πλέον αυτές τις ιδιότητες, φαίνεται. Σύμφωνα με μια αναφορά ποδηλατικών συνδέσμων, για κάθε 10 καταστήματα ποδηλάτων που έκλεισαν το 2017, μόνο τρία έχουν ανοίξει στη θέση τους, το “χειρότερο ρυθμό ανανέωσης από τη δεκαετία του 1960 όταν κατέρρευσαν οι πωλήσεις ποδηλάτων και όταν εκατοντάδες καταστήματα ποδηλάτων της Βρετανίας έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε διαφορετικούς τομείς”.

Ακόμα και οι καθιερωμένες αλυσίδες δεν δείχνουν ανοσία στο φαινόμενο. Το φθινόπωρο ο αθλητικός μεγιστάνας Mike Ashley του Sports Direct αγόρασε τα Evans Cycles για £ 8 εκατομμύρια και πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο των μισών από τα 62 καταστήματα του.

Εκείνοι που βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος λαμβάνουν επίσης χτύπημα. Η Brixton Cycles που δραστηριοποιούνταν στο νότιο Λονδίνο, στο οποίο υπήρξε σε διάφορες τοποθεσίες για 35 χρόνια, αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή.

“Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να βγάλουμε το ενοίκιο για το κατάστημα”, δήλωσε ο Jim Sullivan, ένα από τα εννέα μέλη του ομίλου. “Δεν πληρωθήκαμε έως τις 15 του μηνός και κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο.”

Το διαδίκτυο είναι κατά κύριο λόγο η αιτία, σύμφωνα με τον Sullivan. Ποδήλατα, ρούχα και εξαρτήματα μπορούν να αγοραστούν online σημαντικά φθηνότερα από ό, τι στα καταστήματα, τα οποία έχουν σημαντικά υψηλότερα γενικά έξοδα από τα online καταστήματα. “Το ενοίκιο έχει γίνει μεγάλο θέμα για εμάς”, δήλωσε ο Jim Sullivan. «Όταν μετακομίσαμε τις εγκαταστάσεις, υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μια νύχτα».

Τα περιθώρια αποκοπής αντανακλώνται στα έσοδα του κλάδου. Το 2010, οι συνολικές πωλήσεις ποδηλάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε £ 1,49δις, αλλά μέχρι το 2016 μειώθηκαν στα £ 1,28δις σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο για επτά χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στο εμπόριο ποδηλάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 15.000 σε κάτω από 12.000 την ίδια περίοδο.

Όπως και πολλά άλλα καταστήματα ποδηλάτων, η Brixton Cycles αναβαθμίζει το επιχειρησιακό μοντέλο της σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή. Τα μέλη της συζητούν τις περικοπές των τιμών, οι οποίες γίνονται πιο ευέλικτες όταν πληρώνονται. Πολλά καταστήματα ποδηλάτων επικεντρώνονται τώρα στο service των ποδηλάτων και την κατασκευή τους από τμήματα που αγοράζονται ηλεκτρονικά. Η Brixton Cycles χρεώνει £ 130 για να κατασκευάσει ένα πλήρες ποδήλατο, αντί να βασίζεται στις πωλήσεις. “Μειώσαμε το μέγεθος του καταστήματός μας για να αυξήσουμε το εργαστήριο, είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος τώρα”, δήλωσε ο Sullivan.

Η μείωση των καταστημάτων ποδηλάτων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να είναι πιο υγιείς και να μειώσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους, αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα: παρά τα εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της ποδηλασίας, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ποδήλατα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στατικός.

Το 2017, το 14% των ερωτηθέντων σε μια εθνική έρευνα ανέφερε ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με ποδήλατο. Το ένα πέμπτο ανέφερε επίσης ότι κυκλοφορούσαν, αλλά λιγότερο συχνά από αυτό. Δύο στους τρεις, ωστόσο, ανέφεραν ότι κυκλοφορούσαν λιγότερο από μία φορά το χρόνο ή ποτέ. Αυτά τα στοιχεία έχουν αλλάξει μετά το 2003, σύμφωνα με την Cycling UK, κυρίως επειδή η νεότερη γενιά σκέφτεται ότι η ποδηλασία “είναι πολύ τρομακτική”.

Ο Τζόουνς επέλεξε παραλληλισμούς μεταξύ της παρακμής του καταστήματος ποδηλάτων και ενός άλλου ιδρύματος που υποχωρεί μαζί με τους millennials: “Τα καταστήματα ποδηλάτων είναι σαν τις παμπ, όταν μιλάμε για τη διατήρηση του πνεύματος της κοινότητας. Με πολλούς τρόπους είναι τόσο σημαντικά. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.