27 Ιούλ 2024
READING

O Dan Evans μιλά για το έργο του και τα σκίτσα του Rooney, του Andre The Giant, και της Adidas Predator

7 MIN READ

O Dan Evans μιλά για το έργο του και τα σκίτσα του Rooney, του Andre The Giant, και της Adidas Predator

O Dan Evans μιλά για το έργο του και τα σκίτσα του Rooney, του Andre The Giant, και  της Adidas Predator

Αν οπουδήποτε μέσα στα ενδιαφέροντά σας βρίσκονται το ποδόσφαιρο και η εικονογράφηση, τότε σίγουρα γνωρίζετε τη δουλειά του εικονογράφου και σχεδιαστή από το Βόριο Λονδίνο, Dan Evans.

Με συνεργασίες με εταιρίες όπως Adidas, Puma, Hustler, Noisey, ShortList και VICE, το χαρτοφυλάκιό του είναι τόσο αντιφατικό όσο είναι εκθαμβωτικό, με εξώφυλλα βιβλίων,  editorials περιοδικών, διαφημιστικές καμπάνιες και σχέδια χαρακτήρων. Ακόμα, αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι απεικονίζει τους ποδοσφαιριστές με μια ασυνήθιστη ομοιότητα και μια υπερβολή στην προσωπικότητα.

Ο Dan εξήγησε πρόσφατα τα προνόμια και τα προβλήματα της ελεύθερης εικονογράφησης, τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή, τα πιο αγαπημένα του έργα από το παρελθόν και πολλά περισσότερα.

Πρώτα πρώτα, πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας και την εργασία που κάνετε;

“Είμαι freelance illustrator που ειδικεύεται στο digital editorial. Προσπαθώ να παράγω κομμάτια που κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν με τη δουλειά μου, που βασίζεται στην ανάμειξη των αθλημάτων και της νοσταλγίας από την παιδική ηλικία – για μένα που είμαι γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ».

Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις σας από το ποδόσφαιρο και την τέχνη και πώς νομίζετε ότι αυτές επηρέασαν την επιλογή σταδιοδρομίας σας; Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που σας γνώριζαν ως παιδί θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι γίνατε εικονογράφος;

“Δεν νομίζω ότι θα εκπλαγούν, όχι. Το σχέδιο ήταν το μόνο πράγμα για το οποίο προσπαθούσα πάντα, γι ‘αυτό δεν άφησα τον εαυτό μου με πάρα πολλές επιλογές!”

“Προσπαθώ να σκεφτώ την πρώτη φορά στη ζωή μου που το ποδόσφαιρο συνάντησε την τέχνη και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό το κινούμενο σχέδιο απο τη δεκαετία του ’90: το Hurricanes. Το αγαπούσα. Εάν δεν το γνωρίζετε, πρόκειται για μια ομάδα ποδοσφαίρου που έπαιζε στην «Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία» και μπήκε σε τρελές περιπέτειες και επίλυση εγκλημάτων, χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο με κάποιο σκοτεινό τρόπο. Σίγουρα θα υπάρχει στο YouTube.

“Η πρώτη μου μνήμη για το ζωντανό ποδόσφαιρο ήρθε μερικά χρόνια αργότερα. Πήγαινα  στο σχολείο λίγο έξω από το Highbury και μας έδιναν δωρεάν εισιτήρια για αγώνες. Πήγα να δω την Άρσεναλ στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου γύρου του κυπέλλου του 1994. Το παιχνίδι ήταν ισοπαλία 1-1, αλλά αυτό ήταν το έτος που κερδίσαμε το μοναδικό μας ευρωπαϊκό κύπελλο – μέχρι στιγμής – έτσι, αναδρομικά, ήταν ένα καλό πρώτο παιχνίδι για να πάει ένα παιδί.

“Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι το ίδιο το παιχνίδι όσο θυμάμαι την αίσθηση του να περπατάω τις σκάλες, να βλέπω για πρώτη φορά ένα φωτισμένο γήπεδο και 30.000 ανθρώπους να τραγουδούν όλοι μαζί. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο και έτσι άρχισα να υποστηρίζω την Άρσεναλ και να μπαίνω σωστά στο ποδόσφαιρο. ”

Υπήρξε μια συγκεκριμένη δουλειά μετά την οποία αισθανθήκατε για πρώτη φορά άνετα αποκαλώντας τον εαυτό σας εικονογράφο;

“Νομίζω ότι ήταν μετά την πρώτη πραγματική δουλειά μου, για να είμαι ειλικρινής. Ήταν ένα πορτρέτο του τελευταίου, μεγάλου ράπερ και παραγωγού J-Dilla, για το VICE, και ήταν μια αρκετά γρήγορη επιτυχία. Ο συγγραφέας και ο συντάκτης ήταν πολύ ευχαριστημένοι με εμένα. Ήμουν τρομαγμένος όταν έλαβα για πρώτη φορά τη δουλειά, αλλά, μόλις αναρτήθηκε στο site τους, σκέφτηκα «αν το κατάφερα μία φορά, θα το ξανακάνω».

Ποια είναι, για εσάς, τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη της εικονογράφησης και πώς κατατάσσονται μαζί με τα πλεονεκτήματα και τις απογοητεύσεις από τις προηγούμενες δουλειές που είχατε;

“Το καλύτερο μέρος είναι ότι κάνω αυτό που αγαπώ, κάθε μέρα. Υπάρχουν δύσκολες μέρες και μέρες που δε κάθομαι στο γραφείο μου, αλλά πραγματικά μου αρέσει να ζωγραφίζω,  έτσι η δουλειά μου είναι ένα απίστευτο προνόμιο. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, είμαι σε θέση να εργαστώ με μια μερίδα εκπληκτικών ανθρώπων σε πραγματικά μεγάλης γκάμας έργα. Έχω σχεδιάσει παιχνίδια, ρούχα, τράπουλες, skateboard, κουτιά μπύρας και εξώφυλλα βιβλίων. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα όλα αυτά τα cool  πράγματα και θα συνεργαστώ με τόσους πολλούς ανθρώπους.

“Η αβεβαιότητα του freelancing και η επισφαλής οικονομική πλευρά των πραγμάτων είναι σίγουρα ένα από τα κακά μέρη. Όταν τελειώσει μια δουλειά και δεν έχεις καμία παραγγελία, είναι πολύ εύκολο να πάθεις πανικό και να σκεφτείς ότι δεν θα εργαστείς ποτέ ξανά. Και, στην πραγματικότητα, ακόμα και όταν έχεις κάνει μια δουλειά και όλοι είναι ευχαριστημένοι, συχνά καταλήγεις να κυνηγάς τον πελάτη για να σε πληρώσει για μήνες. Το περισσότερο που έπρεπε να κυνηγήσω για να πληρωθώ για μια δουλειά που είχα κάνει ήταν 13 μήνες. Το να κυνηγώ τους ανθρώπους να με πληρώσουν, είναι ένα από τα λιγότερο αγαπημένα μέρη της δουλειάς μου. ”

Πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη να έχει το δικό του αναγνωρίσιμο ύφος και νομίζετε ότι η διατήρηση αυτού του ύφους συμβαίνει συχνά σε βάρος της εργασίας που μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία ή προσαρμοστικότητα; Πώς το διαχειρίζεστε αυτό;

«Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά, πίστευα ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για τους διευθυντές και τους εκδότες τέχνης να έχουν κάποιον που μπορεί να είναι ευέλικτος στο στυλ του και θα μου επέτρεπε να δουλεύω για ένα ευρύτερο φάσμα πελατών. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, ένα ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο ύφος έχει αρχίσει να φαίνεται μέσα από τις εικονογραφήσεις μου, αλλά εξακολουθώ να διαφοροποιώ συχνά το στυλ μου. Μέρος αυτού είναι επίσης να κρατήσω τον εαυτό μου εμπνευσμένο, έτσι μου αρέσει να δοκιμάζω νέες τεχνικές και νέα στυλ όσο συχνά μπορώ. Θέλω να το διατηρήσω σαν καριέρα, έτσι αισθάνομαι ότι η ευελιξία και η εξέλιξη των στυλ μου θα βοηθήσει – αλλά θα το δούμε ».

Παράλληλα με την εικονογράφιση ποδοσφαιριστών, είστε επίσης γνωστός για τις εικονογραφήσεις ράπερ, παλαιστών, διασημοτήτων και όλων των ειδών ανθρώπων. Υπάρχει κάτι που νομίζετε ότι κάνει το σχέδιο να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό ή προκλητικό;

“Νομίζω ότι η αμεσότητα των εικόνων μπορεί να είναι μία μεγάλη ανταμοιβή. Παρουσιάζοντας στους ανθρώπους τη δουλειά, παίρνετε αμέσως μια αντίδραση – καλή ή κακή – περισσότερο καλή από ό,τι κακή, συνήθως. Προφανώς, πλατφόρμες όπως το Instagram έχουν ωθήσει αυτό σε ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί να έχεις μια έξυπνη ιδέα, να περάσεις μερικές ώρες για να την υλοποιήσεις, να την ανεβάσεις στο Instagram και ενδεχομένως χιλιάδες άνθρωποι να τη δουν αμέσως και να σας ενημερώσουν τι σκέφτονται».

Τι ψάχνετε σε έναν παίκτη που τον κάνει ιδανικό για να κάνετε μια εικόνα και έχετε κάποιον αγαπημένο παίκτη που σχεδιάζετε;

“Κοιτάζοντας πίσω το έργο μου τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι πιθανότατα σχεδίασα τον Wayne Rooney περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη. Υποθέτω ότι είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Συνήθως όταν σχεδιάζω παίκτες είναι για μια συγκεκριμένη δουλειά.

“Έχω την τάση να ψάχνω για hairstyles και πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του παίκτη και αγωνίζομαι να συλλάβω την ομοιότητα. Εάν πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, απλώς τους σχεδιάζω από την πλάτη για να διαβάσετε το όνομά τους στη φανέλα. Αν κοιτάξεις το έργο μου και βλέπεις έναν παίκτη από πίσω, ήταν πιθανότατα επειδή δούλευα με σύντομο deadline και δεν μπόρεσα να βρω το χαρακτηριστικό εγκαίρως ».

Έχετε ένα αγαπημένο κομμάτι ή ιδιαίτερα αγαπημένη σειρά εικονογραφήσεων που θα ήταν κάτι που θα δείχνατε σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει ώστε να τον κερδίσετε; Υπάρχουν οποιαδήποτε μεγάλα σχέδια για έργα ή κάτι στα σκαριά που θα σας ενθουσίαζε τους  οπαδούς σας αν το μάθαιναν;

“Υπάρχει ένα σύνολο πορτρέτων που έκανα για την Adidas το 2017 για την κυκλοφορία του νέου boot του Predator, το οποίο εξακολουθώ να κοιτάζω που και που και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος. Επίσης νωρίτερα φέτος έκανα ένα πορτρέτο του Andre The Giant για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του HBO για τη ζωή του. Δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά, αλλά ήμουν πραγματικά ευχαριστημένος με τον τρόπο που δούλεψα και πολύ υπερήφανος που μου ζητήθηκε να το κάνω. Και τα δύο είναι στην ιστοσελίδα μου αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιά ».

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.