27 Ιούλ 2024
READING

Τα Just Salad έχουν στρατηγική βιωσιμότητας

5 MIN READ

Τα Just Salad έχουν στρατηγική βιωσιμότητας

Τα Just Salad έχουν στρατηγική βιωσιμότητας

Οι θέσεις “chief sustainability officer” άρχισαν να εμφανίζονται σε μερικές μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ πριν από περίπου 10 χρόνια. Στον τομέα των εστιατορίων, οι εταιρείες που έχουν προσθέσει το ρόλο αυτό περιλαμβάνουν το McDonald’s και το Yum!

Από τον περασμένο μήνα, αυτή η σύντομη λίστα περιλαμβάνει τώρα και την Just Salad, μια startup με έδρα τη Νέα Υόρκη με περίπου 30 τοποθεσίες καταστημάτων. Η Just Salad προήγαγε τη Janani Lee στη θέση αυτή από τον προηγούμενο ρόλο της ως διευθύντρια της αλυσίδας εφοδιασμού της μάρκας.

Αν και η CSO δεν είναι πανταχού παρούσα θέση, είναι σημαντικό να είσαι σίγουρος. Συλλογικά, τα εστιατόρια στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτούν σχεδόν 15 εκατομμύρια σπίτια ετησίως, γεγονός που κοστίζει στη βιομηχανία περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα απόβλητα τροφίμων στις Η.Π.Α. είναι περίπου 30-40% της προσφοράς τροφίμων. Τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα παράγονται από τη βιομηχανία εστιατορίων.

Αν και δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για την εξοικονόμηση ενέργειας και αποβλήτων, σίγουρα δεν βλάπτει το να υπάρχει έναν επικεφαλής ηγέτης επιφορτισμένος με την εστίαση ειδικά στις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, καθώς η εξοικονόμηση κόστους από τέτοιες προσπάθειες αποδεικνύεται σωστή, καθώς νέοι καταναλωτές προτιμούν τις μάρκες που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες.

Μια μελέτη της Nielsen δείχνει ότι το 66% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα για ένα προϊόν εάν προέρχεται από ένα βιώσιμο εμπορικό σήμα. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 73% μεταξύ των Millenials.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι τα σχέδια της Lee είναι φιλόδοξα. Για αρχή, θέλει η Just Salad να αυξήσει τις αποταμιεύσεις της από την υπογραφή προγράμματος 100.000 επαναχρησιμοποιήσιμων μπολ πλαστικού. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο επαναχρησιμοποιούμενο πρόγραμμα στον κόσμο και σαφώς δεν έχει καμία πρόθεση να επαναπαυθεί στις δάφνες της.

“Θέλουμε να φτάσουμε σε 100.000 φέτος και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε ήδη ένα μεγάλο πρόγραμμα και πρέπει απλώς να αυξήσουμε τη χρήση και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να φέρουμε το επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο για τους νέους και τους παλιούς πελάτες μας “, δήλωσε ο Lee.

Επί του παρόντος, περίπου το 20% των πελατών της Just Salad αποτελούν μέρος του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης. Αυτοί οι πελάτες πληρώνουν $ 1 για τα επαναχρησιμοποιούμενα μπολ και λαμβάνουν δωρεάν topping στη σαλάτα τους κάθε φορά που επισκέπτονται το κατάστημα.

Η Lee επιδιώκει να πάει τα κύπελλα της εταιρίας ένα ακόμη βήμα πιο πέρα. Να μεταβεί από τα πλαστικά μπολ μιας χρήσης σε βιοδιασπώμενα μπολ ινών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται στα πρώτα στάδια, αν και κάποια στοιχεία από το ζεστό μενού της Just Salad σερβίρονται ήδη σε βιοδιασπώμενα μπολ.

“Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για μια εναλλακτική λύση που είναι βιοδιασπώμενη, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε με τον σωστό τρόπο, γνωρίζουμε ότι δεν εύκολο αλλά είναι πραγματικά συναρπαστικό, και εξακολουθούμε να έχουμε πολλά να διερευνήσουμε, “είπε η Lee.

Τέλος, η Lee ελπίζει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης 360 μοιρών σε συνεργασία με την Bard MBA NYCLab, μια συμβουλευτική ομάδα από σπουδαστές του Bard που κατέχουν MBA στη βιωσιμότητα.

Υπάρχουν προγράμματα κομποστοποίησης στη βιομηχανία, ακόμη και σε ορισμένα καταστήματα της Just Salad, αλλά δεν είναι διαδεδομένη. Η Lee ελπίζει ότι θα αλλάξει. Το μέσο εστιατόριο παράγει περίπου 100.000 λίβρες σκουπιδιών το χρόνο. Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο εστιατόρια στις Η.Π.Α., αυτό ισοδυναμεί σε περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια λίβρες σκουπιδιών που δημιουργήθηκαν μόνο από τον κλάδο των εστιατορίων. Οι επιπτώσεις αυτού του όγκου αποβλήτων τόσο από περιβαλλοντική όσο και από δημοσιονομική άποψη είναι πολύ επιβαρυντικές.

Η Lee δήλωσε ότι η ιδέα της Just Salad είναι να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κομποστοποίησης, αλλά μια τέτοια ανάπτυξη είναι περίπλοκη όταν εξετάζουμε διαφορετικές πολιτικές συλλογής αποβλήτων σε όλες τις αγορές.

“Το μενού μας είναι φυτικής προέλευσης, φέρνουμε ολόκληρα τρόφιμα, ολόκληρα μαρούλια, ακατέργαστα φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών που πρέπει να προετοιμάσουμε, έχουμε πολύ μεγάλη επίβλεψη σε όλα τα προϊόντα μας, αλλά έχουμε και λίγο περισσότερα φυτικά απόβλητα” είπε η Lee. “Η κομποστοποίηση είναι δύσκολο να γίνει σε μια επιχείρηση πολλαπλών καταστημάτων και θα ξεκινήσουμε με την κατάρτιση για να διασφαλίσουμε ότι κάθε κατάστημα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία και θα το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.

Θέλει ένα πρόγραμμα σε ισχύ σε όλο το σύστημα μέχρι το τέλος του έτους.

Η Lee βασίζεται στο νέο της ρόλο, αλλά πιστεύει ότι είναι και στο σωστό μέρος για να φέρει εις πέρας αυτούς τους στόχους. Από την ίδρυσή της το 2006, η Just Salad έχει ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα όπως το Gotham Greens, συμμετέχοντας στην NYC Carbon Challenge με στόχο τη μείωση των εκπομπών CHG και τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων κιλών πλαστικού από χώρους υγειονομικής ταφής.

“Η βιωσιμότητα είναι ταυτόσημη με το DNA μας, παίρναμε πάντα τέτοιες αποφάσεις, είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε το χρυσό πρότυπο της αειφορίας στο χώρο του εστιατορίου και πέρα από αυτόν το χώρο”, είπε η Lee. “Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε λίγο περισσότερο, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επιστροφή αργότερα, ένα επίπεδο ευρείας κλίμακας. Δεν υπάρχει καμία δουλειά εάν καταστρέψουμε το περιβάλλον, προσπαθούμε απλώς να κάνουμε το καθήκον μας από το μικρό στάδιο που βρισκόμαστε. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.