17 Μάι 2024
READING

Η Uber πλέον πωλεί εισιτήρια λεωφορείων και τραίνων

5 MIN READ

Η Uber πλέον πωλεί εισιτήρια λεωφορείων και τραίνων

Η Uber πλέον πωλεί εισιτήρια λεωφορείων και τραίνων

Η Uber ξεκίνησε ως υπηρεσία εκμίσθωσης ιδιωτικών αυτοκινήτων το 2009. Το 2012, το UberX μας έφερε καθημερινά οχήματα που αντικατέστησαν τα ταξί. Το UberPool, το 2014, μας κάλεσε να μοιραστούμε αυτά τα αυτοκίνητα. Η εταιρεία άρχισε να προσφέρει ποδήλατα και σκούτερ το περασμένο έτος.

 

 

Με κάθε βήμα, η Uber έχει επιδιώξει φθηνότερες υπηρεσίες που μπορούν να κλιμακωθούν σε μια μεγαλύτερη αγορά. Και τώρα, με μια “ειρωνική συστροφή”, η Uber προσφέρει την γρήγορη, οικονομική επιλογή ταξιδιού που υπήρχε εκεί κατά τη διάρκεια της πορείας: τη δημόσια μεταφορά. Ενώ η εταιρεία συνεχίζει να χάνει χρήματα, σχεδιάζει να λύσει αυτό το πρόβλημα κλιμακώνοντας σε ακόμα περισσότερους τρόπους διαμετακόμισης – συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα στο Ντένβερ και συνεχίζοντας σε όλο τον κόσμο τους προσεχείς μήνες, η εφαρμογή Uber θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις δημόσιας συγκοινωνίας, όπως τρένα και λεωφορεία, τα οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε εισιτήρια μέσα στην εφαρμογή χωρίς σήμανση. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η Uber βγάζει πιθανώς λίγα χρήματα από κάθε πώληση εισιτηρίων, αλλά δεν είναι τόσα πολλά. Και πιθανότατα θα χάσει βραχυπρόθεσμα τις μεταφορές με αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τη δημόσια μεταφορά μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό λοιπόν;

“Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε το καλύτερο κέντρο για τη μεταφορά που τα περιέχει όλα”, λέει ο Andrew Salzberg, επικεφαλής της πολιτικής μεταφορών και έρευνας στην Uber.

Η κίνηση αυτή αναγνωρίζει μερικές από τις επικρατούσες τάσεις. Πρώτον, το Uber δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για ταξίδια. Σε μια πόλη, η μεταφορά με ένα αυτοκίνητο μπορεί συχνά να διαρκέσει περισσότερο και να είναι πιο ακριβό από ένα τρένο. Δεύτερον, πολλοί χρήστες μεταπηδούν μεταξύ εφαρμογών όπως το Google Maps και το Uber για να προγραμματίσουν μια διαδρομή. Δημιουργώντας δημόσια μεταφορά, η Uber θέλει να είναι ο πιο αξιόπιστος οδηγός ταξιδιού και η προεπιλεγμένη εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για να φτάσετε οπουδήποτε – όχι μόνο όταν έχετε ήδη προγραμματίσει να καλέσετε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Αλλά οι φιλοδοξίες της Uber δεν σταματούν εκεί. Ενώ η δημόσια μεταφορά γίνεται μια επιλογή στην εφαρμογή παράλληλα με ποδήλατα ή UberX, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την Uber να συνδέει δύο ή περισσότερους τρόπους διέλευσης σε ένα ταξίδι και μία απόδειξη. Ίσως ποδηλασία μέχρι το σταθμό του τραίνου και στη συνέχεια, ένα Uber μοιρασμένο με κάποιον άλλο μέχρι τη δουλειά σας. Η Uber ενδέχεται να μην βγάλει πολλά έσοδα από τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά μπορεί να το δει σαν την ευκαιρία να συνδέσει όλες τις τρύπες που απομένουν από τα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας.

“Αυτό είναι κάτι που σκεφτόμαστε δυναμικά και που θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον”, λέει ο David Reich, επικεφαλής της μεταφοράς στην Uber.

Μέχρις ότου οι Uber αλυσίδες μαζί με τα δικά τους μερίδια σε επιλογές δημόσιας μεταφοράς σε ενιαία ταξίδια γίνουν πραγματικότητα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Uber να αυξήσει τη συνολική δέσμευση με την εφαρμογή, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τα σχέδια προϊόντων της εταιρείας έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής.

Για παράδειγμα, η Uber κυκλοφόρησε στοιχεία το 2018 σχετικά με τις πρώτες μέρες του προγράμματος ανταλλαγής ποδηλάτων. Για πολλούς μεμονωμένους χρήστες, οι βόλτες UberX μειώθηκαν, αλλά οι χρήστες αυτοί ασχολήθηκαν πιο συχνά με την εφαρμογή Uber, ενοικιάζοντας ποδήλατα για πιο συχνές και σύντομες βόλτες. “Ήταν μια αλλαγή της συμπεριφοράς”, λέει ο Salzberg. «Θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των βραχυπρόθεσμων εσόδων, αλλά συνολική αύξηση του προϊόντος». Η πρωτοβουλία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις πόλεις να περιορίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να αυξήσουν τη χρήση της δημόσιας μεταφοράς εν γένει: όταν η Uber ή η Lyft μπουν σε μια πόλη, η χρήση λεωφορείων και συρμών μειώνεται σχεδόν κατά 2%.

Προκειμένου να ενσωματωθεί η δημόσια μεταφορά στην εφαρμογή, η Uber χρειάστηκε να κάνει νέους φίλους. Ενώ μπορεί να παρακολουθεί αυτοκίνητα και να χρεώνει ναύλους μέσω της δικής του εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους για τον συντονισμό εκατομμυρίων αναβατών σε ολόκληρη την πόλη η σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορεί να δει αν ένα λεωφορείο είναι πέντε λεπτά πίσω από το χρονοδιάγραμμα, πόσο μάλλον να πληρώσει τον οδηγό για το εισιτήριό σας. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τον ιχνηλάτη δημοσίων μεταφορών, Moovit, για την ενεργοποίηση ενημερώσεων μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο. Συνεργάζεται επίσης με την πλατφόρμα Masabi για την πώληση εισιτηρίων.

“Ελπίζουμε ότι το UX είναι διαισθητικό και απλό, αλλά η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και η δρομολόγηση σε παγκόσμια κλίμακα απαιτεί πολλή τεχνολογία και εμπειρία”, λέει ο Reich.

Αυτές οι συνεργασίες παίρνουν επίσης το λογιστικό βάρος της Uber που υπογράφει συμφωνίες με τις αρχές διαμετακόμισης σε περισσότερες από 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση του Ντένβερ, η Masabi έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει εισιτήρια για την Regional Transportation District (RTD) της πόλης. Η Uber έπειτα συνεννοήθηκε με την Masabi, ώστε να μπορεί να πουλήσει τα ίδια εισιτήρια. “Έχουν τους κανονισμούς τους. Οι δικοί μας κανονισμοί είναι να επιτρέψουμε αυτή την εμπειρία μέσω της εφαρμογής Uber “, λέει ο Reich. “Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για τη Masabi, αλλά είναι περισσότερο μεταξύ της Masabi και της κυβέρνησης”.

 

Όμως, η Uber που προσδοκά να γίνει η πιο αξιαγάπητη εταιρεία, εξακολουθεί να επιμένει ότι θέλει να είναι καλός συνεργάτης στις πόλεις. Έχει ξεκινήσει μια νέα σελίδα προορισμού, έτσι ώστε οι πόλεις που θέλουν να ενσωματώσουν τη δημόσια μεταφορά τους στην εφαρμογή Uber να έχουν μια γραμμή για να φτάσουν σε εκείνη. Ωστόσο, επειδή εκμεταλλεύεται τις υφιστάμενες κυβερνητικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Masabi, δεν φαίνεται ότι η Uber χρειάζεται άδεια της πόλης στις περισσότερες περιπτώσεις – ούτε η εταιρεία αναγκαστικά θα περιμένει τέτοιες άδειες πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της δημόσιας συγκοινωνίας.

“Έχουμε την υποδομή έτοιμη, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει κάτι παγκοσμίως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, λέει ο Ράιχ.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.