27 Ιούλ 2024
READING

Verve Coffee Roasters | η εταιρεία καφέ που προμηθεύει Google, Microsoft και Facebook

6 MIN READ

Verve Coffee Roasters | η εταιρεία καφέ που προμηθεύει Google, Microsoft και Facebook

Verve Coffee Roasters | η  εταιρεία καφέ που προμηθεύει Google, Microsoft και Facebook

Τι κοινό έχουν οι εταιρείες Google, Microsoft, Facebook, Airbnb και Salesforce; Πολλά πράγματα, φυσικά, αλλά μια περίεργη λεπτομέρεια είναι ότι πολλοί από τους υπαλλήλους τους πίνουν Verve Coffee. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2007 από τους Ryan O’Donovan και Colby Barr, βοήθησε να φτάσει το λεγόμενο «τρίτο κύμα καφέ», στο οποίο οι καταναλωτές καφέ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τον τρόπο παρασκευής του και από πού προέρχονται οι κόκκοι του.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα απλό καφέ στη Σάντα Κρουζ έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή επιχείρηση. Η Verve τρέχει πλέον εννέα ανεξάρτητα καφέ στην Καλιφόρνια – συμπεριλαμβανομένης μιας στην πανεπιστημιούπολη Menlo Park του Facebook – και τριών στην Ιαπωνία, ενώ επίσης προσφέρει καφέ για περισσότερα από 400 εστιατόρια, καφέ και σούπερ μάρκετ. Είναι επίσης ο πάροχος καφέ για πολλές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται παραπάνω. Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα το Nitro Flash Brew Coffee, ένα “κονσερβοποιημένο” ρόφημα καφέ που πωλείται στα καταστήματα.

Ο Barr σε συνέντευξή του στο Entrepreneur, μίλησε για την ίδρυση της εταιρείας και τον αντίκτυπο που έχει ο καφές στους εργαζόμενους στην τεχνολογία. Ακολουθούν κάποια σημεία της συνέντευξής του:

“Ήθελα πάντα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία.Ο επιχειρηματικός μου συνεργάτης, ο Ryan, είναι ο πρώτος φίλος μου που είναι φανατικός με τον καφέ, εργάστηκε για τις Starbucks, Peets και πολλές διαφορετικές εταιρίες. Το 2007, είδαμε τι συνέβαινε στο Πόρτλαντ με τον καφέ. Εκείνη την εποχή δούλευα σε ένα καφέ για τον κλισέ λόγο ότι τα καφενεία είναι cool. Ο ιδιοκτήτης, μου είπε:« Μετακομίζω. Ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το κατάστημα; » Έτσι, ξαφνικά κατέληξα να έχω το cool καφέ στην κομητεία του Τσίκο, ένα χρόνο αργότερα έφτασα από τον κλισέ λόγο εισαγωγής μου στον κόσμο του καφέ, στο να καταλαβαίνω το βάρος της πραγματικότητας του τι είναι να είσαι ιδιοκτήτης. Το πρώτο μου έτος ήταν τρελό σκληρό.

Είχα μόλις κλείσει τα 30. Στα γενέθλιά μου, ανέλαβα την επιχείρηση, ανοργάνωτη. Αλλά ένιωσα ότι ήταν ένα σημάδι. Δεν είχα επαρκή προσωπικό και επιπλέον έπρεπε να απολύσω ανθρώπους. Έπρεπε να μάθω πώς να λαμβάνω αποφάσεις. Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει κανένας να στραφείς, οπότε πρέπει να μαζέψεις το κουράγιο και να αποφασίσεις ποιος θέλεις να είσαι και με ποιους θέλεις να συνεργάζεσαι. Αλλά κατά κάποιο τρόπο όλο αυτό, απλά το αγάπησα. Ήταν σαν τον χειρότερό μου εφιάλτη και αλλά εγώ είχα πορωθεί.

“Νόμιζα ότι αγαπούσα τον καφέ, αλλά κατέληξα να πάω σε μερικές εκδηλώσεις και να δοκιμάσω κάποιους καφέδες και είχα κάποιες στιγμές αποκάλυψης, δοκιμάζοντας καφέδες με αρώματα φρούτων ή λουλουδιών. Εκεί έμαθα ότι οι καφέδες μπορούν να έχουν διαφορετική γεύση. Έπρεπε να μάθω τα πάντα για τον καφέ.
“Το προϊόν μας ήταν εξαιρετικό, αλλά σε εκείνο το σημείο δεν το έψηνα, απλώς το αγόραζα. Αυτό μέχρι να καλέσω τον καλό μου φίλο, Ryan, ο οποίος είχε μόλις μετακομίσει από το Πόρτλαντ και να του προτείνω να ξεκινήσουμε μια εταιρία καφέ. Δύο μέρες αργότερα, βρισκόμουν στο σπίτι του στο Bay Area και ψάχναμε για ακίνητα. Σχεδόν κατέληγα στο Berkeley, στο Oakland ή στο Σαν Φρανσίσκο και το τελευταίο δευτερόλεπτο μου είπε: «Μετακομίζω στη Santa Cruz για λόγους τρόπου ζωής, σέρφινγκ, ορεινή ποδηλασία,θέλω να ξεφύγω από αυτόν τον αγώνα δρόμου της πόλης». Ήμουν μέσα. Ας το κάνουμε.

“Την εποχή εκείνη, το 2007 υπήρχε μόνο το Ritual στο Σαν Φρανσίσκο και το Blue Bottle. Δεν ξέραμε αν κάποιος θα νοιαζόταν, αλλά καταλήξαμε να προσπαθούμε σκληρά και σταθήκαμε λίγο τυχεροί. Χτίσαμε αυτό το café μόνοι μας. Δεν είχα εργολάβο, κοιμόμουν στον καναπέ του Ryan για ένα χρόνο, η σύζυγος του Ryan, που είναι δασκάλα, χρηματοδοτούσε την προσπάθειά μας με τον φοβερά υψηλό μισθό του δασκάλου σε δημόσιο σχολείο”.

“Βάλαμε την μηχανή του espresso στον μπροστινό πάγκο, κάτι που κανείς δεν έκανε εκείνη την εποχή. Είχαμε αυτή την αίσθηση της ανοιχτής κουζίνας, χαμηλούς πάγκους, ύφος σπιτιού, χωρίς ράφια σε σειρά. Δίπλα μας ακριβώς υπήρχε ένας χώρος 500 τετρ. μέτρων, άρτια κατασκευασμένος και τον νοικιάσαμε. Εκεί στεγάσαμε το πρώτο μας καφεκοπτείο, ακριβώς δίπλα στο καφέ μας και όλο με γυάλινη βιτρίνα.

“Το πραγματικό μας άνοιγμα ως μάρκα ήταν στην πραγματικότητα εξαιτίας της Νέας Υόρκης. Αυτοί οι άνθρωποι στις διακοπές τους στη Σάντα Κρουζ ήρθαν στο πρώτο μας κατάστημα και πήραν τον καφέ τους. Ενθουσιάστηκαν πραγματικά από αυτό. Πήραν λίγο για τους φίλους τους πίσω στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι κατέληξαν να είναι οι άνθρωποι που κατέχουν το Cafe Grumpy. Δέχθηκα την πρώτη τους παραγγελία για 150 κιλά καφέ Αιθιοπίας, και αρχίσαμε να στέλνουμε σε αυτούς. Είμασταν στο μενού τους μόνιμα έως ότου άρχισαν να ψήνουν οι ίδιοι στη Νέα Υόρκη. Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να είναι κάτι άλλο.
Όταν ξεκινήσαμε τη Verve, θέλαμε να κατασκευάσουμε την καλύτερη μάρκα μπουτίκ καφέ στον κόσμο. Σκεφτήκαμε μόνο ότι μόνο εμείς θα το αναγνωρίζαμε ποτέ. Ξέραμε ότι δεν θα υπήρχαν συμβιβασμοί.
“Η Google ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας που προστάτευαν τον καφέ τρίτου κύματος. Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι ντόμινο που έπεσε. Συνεργαστήκαμε με αυτή για μερικά χρόνια και στη συνέχεια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όλες οι πανεπιστημιουπόλεις θεώρησαν ότι το τρίτο κύμα καφέ είναι ο νέος κανόνας, το 60% περίπου της επιχείρησής μας είναι χονδρικής πώλησης και το 40% περίπου το λιανικό εμπόριο. Τα campus έχουν γίνει αρκετά μεγάλο κομμάτι. Είναι ένα σημάδι των μεγαλύτερων γεγονότων που συμβαίνουν, επειδή οι τεχνολογικές πανεπιστημιουπόλεις συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο δημογραφικό στοιχείο, είναι ένας δείκτης μιας μεγαλύτερης επικύρωσης της τάσης του καφέ τρίτου κύματος, θέλουν κάτι σπουδαίο και υψηλής ποιότητας και premium που δείχνει την αξία και την προσωπική δέσμευση.

“Είχα την στιγμή επιφοίτησης μου στον καφέ, αφού βρισκόμουν ήδη στην επιχείρηση του καφέ. Σε αυτές τις τεχνολογικές πανεπιστημιουπόλεις, μέχρι τους διευθύνοντες συμβούλους και τους ιδρυτές, όλοι έχουν τις δικές τους προσωπικές στιγμές καφέ. Κάποια στιγμή, δεν φαίνεται σαν ένα νέο βήμα, αλλά σαν μια νέα πραγματικότητα. Έχω ξεφύγει από το να σκέφτομαι πόσα άτομα σε μια δεδομένη μέρα θα μπορούσαν να πίνουν Verve Coffee, σχεδιάζοντας το μέλλον. Σκέφτομαι τον εαυτό μου, “αν έπιναν τον καφέ μου καθώς εφεύραν μια νέα εφαρμογή ή ένα νέο gadget ή μια νέα σειρά στο Netflix; Λες να βοήθησα να γίνει το Stranger Things;”. Αστειεύομαι, αλλά υπάρχει ο συσχετισμός ανάμεσα στις μεγάλες ιδέες και την έμπνευση, την καινοτομία και τον υπέροχο καφέ. Ο καφές είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Γίνεται κομμάτι σου.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.