13 Οκτ 2024
READING

Πώς ένα νέο λογότυπο έσωσε την πόλη του Όσλο από 5 εκατομμύρια δολάρια εξόδων ετησίως

3 MIN READ

Πώς ένα νέο λογότυπο έσωσε την πόλη του Όσλο από 5 εκατομμύρια δολάρια εξόδων ετησίως

Πώς ένα νέο λογότυπο έσωσε την πόλη του Όσλο από 5 εκατομμύρια δολάρια εξόδων ετησίως

Όταν η πόλη του Όσλο έλεγξε τα βιβλία της πρόσφατα, ανακάλυψε κάτι περίεργο.

Με 50.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους να εργάζονταν σε πάνω από 200 οργανισμούς, πλήρωνε 40 εκατομμύρια κορώνες ετησίως – ή περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια – για να ξοδεύουν οι οργανισμοί σε νέα λογότυπα και ενημερωμένα σήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε οργάνωση στο Όσλο είχε τη δική της ταυτότητα, και μερικές είχαν άλλες επιμέρους. Ο επίσημος αριθμός των λογοτύπων ξεπερνούσε συνολικά τα 250.

“Νομίζω ότι το πραγματικό κόστος είναι πολύ υψηλότερο, αλλά έπρεπε να κάνουν μια συντηρητική εκτίμηση αυτού”, λέει ο John Aurtande, σύμβουλος σχεδιασμού στο γραφείο customer experience, Creuna.

“Είναι πολύ περίπλοκο να διατηρήσουμε όλες αυτές τις εταιρικές ταυτότητες. Όταν έχεις 250 διαφορετικές, κάθε χρόνο κάποιες χρειάζονται αναβάθμιση. “

Με τη σειρά του, το Creuna προσπάθησε να απλοποιήσει το branding και τελικά δημιούργησε μια καινούρια ταυτότητα για το Όσλο που θα μπορούσε να καλύψει κάθε υπο-οργανισμό.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε το έμβλημα της πόλης, που είχε αρχικά σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1930.

Το έκαναν “καθαρότερο”, πιο ευανάγνωστο και ψηφιακό.

Στην εικόνα, ο προστάτης της πόλης, ο Saint Hallvard, κρατά έναν λίθο και βέλη. Εμπνευσμένο από τις καθαρές γεωμετρίες του ίδιου του Όσλο, οι σχεδιαστές σχεδίασαν την πέτρα ως Ο και χρησιμοποίησαν το L ως την αιχμηρή άκρη για το βέλος.

Μαζί με ένα τετράγωνο, αυτά τα σχήματα έγιναν τα θεμέλια για όλο το branding του Όσλο, από το ίδιο το λεκτικό σήμα του Όσλο μέχρι τα στοιχεία μιας νέας γραμματοσειράς και σε full-page διαφημίσεις.

Είναι ένα ισχυρό brand υπό αληθινή οπτική γωνία. Αλλά η διαδικασία σχεδιασμού δεν ήταν καθόλου τυπική.

Με περισσότερους από 200 οργανισμούς, το Creuna μίλησε με χιλιάδες υπαλλήλους της πόλης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι μια μοναδική μάρκα θα μπορούσε να ανεβάσει την αξία της οργάνωσής τους μέσα σε μια ευρύτερη γραφειοκρατία.

“Για μερικούς από αυτούς, το να χάσουν το λογότυπό τους δεν ήταν κάτι που αντιμετώπισαν πολύ θετικά. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, να παρουσιάσουμε κάτι καλύτερο σε αυτούς από αυτό που είχαν έως σήμερα “, λέει ο Aurtande. Έτσι, δέχτηκαν το feedback.

“Είχαμε πολλά εργαστήρια και διάφορα τεστ που διενεργήσαμε με τον κόσμο.

Ακούγαμε, μαθαίναμε, αν διαπιστώναμε ότι κάτι δεν είναι εφικτό, προσαρμοζόμασταν, για να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους”, λέει ο Aurtande.

“Λέμε μεταξύ μας ότι σχεδιάζαμε παρουσία επιτροπής και αυτό ήταν κάτι θετικό. Συνήθως αυτό δεν συμβαίνει. “

Μια εξέλιξη που κάθε υπάλληλος της πόλης εκτίμησε ήταν ότι το Creuna δημιούργησε ένα απλό κομμάτι λογισμικού, το οποίο θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα custom γραφικό χωρίς καμία γνώση του Photoshop ή του PowerPoint.

Επιτρέπει πολλές επιλογές και ευελιξία, γεγονός που υποδηλώνει πολλά διαφορετικά σχέδια που κάποιος μπορεί να τροποποιήσει με απλά sliders.

Τελικά, ο Aurtande πιστεύει ότι έφτασαν σε ένα σημείο όπου οι περισσότεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι ήταν ευχαριστημένοι.

Αλλά επισημαίνει ότι η εξοικονόμηση χρημάτων ήταν μόνο ένα μέρος της αποστολής του έργου και ότι η ενημέρωση μια απαραίτητη δημόσια υπηρεσία.

Η πόλη γνώριζε επίσης, μέσω δημοσκοπήσεων, ότι οι πολίτες ήταν μπερδεμένοι από τα πολλά εμπορικά σήματα, μη γνωρίζοντας που τελειώνει η κυβέρνηση και που ξεκινούν οι ιδιωτικοί και μη κερδοσκοπικοί τομείς.

“Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι κάνει η πόλη με την ερώτηση: «Πώς δαπανώνται οι φόροι μου;»” λέει ο Aurtande. Με άλλα λόγια, το rebrand δεν σώζει στην πόλη του Όσλο μόνο χρήματα. Αποδεικνύει την αξία της κυβέρνησης στους πολίτες της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.