16 Σεπ 2024
READING

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει ντεμπούτο των Nike Zoom Freak 1

5 MIN READ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει ντεμπούτο των Nike Zoom Freak 1

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει ντεμπούτο των Nike Zoom Freak 1

Ήταν μία επιστροφή στο σπίτι γεμάτη συγκίνηση. Μόλις λίγες μέρες αφότου ο 24χρονος παίκτης των Milwaukee Bucks, Γιάννης Αντετοκούνμπο, κέρδισε το βραβείο NBA MVP του 2019, επέστρεψε στη γενέτειρά του, στην Αθήνα, για να κυκλοφορήσει το Nike Zoom Freak 1, το πρώτο παπούτσι με την χαρακτηριστική Greek Freak υπογραφή του, το ψευδώνυμο που ο Αντετοκούνμπο κέρδισε για το παράστημα των 2,11 μέτρων του, τις μυϊκές ικανότητές του, την ταχύτητα και το ταλέντο του στο χειρισμό της μπάλας.

Παρόλο που το να κυκλοφορεί ένα παπούτσι με την υπογραφή του ένας MVP του ΝΒΑ δεν φαίνεται να είναι τίποτα σπάνιο, η ιστορία του Αντετοκούνμπο είναι.

Οι γονείς του, η Βερόνικα και ο Κάρολος, μετανάστευσαν στην Αθήνα από το Λάγος της Νιγηρίας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά τους.

Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1994, ο τρίτος εκ των πέντε αδελφών: ο Φράνσις, ο οποίος παρέμεινε στη Νιγηρία ενώ οι γονείς του έφυγαν για την Ελλάδα. Ο Θανάσης, ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ που φημολογείται ότι θα υπογράψει με τους Bucks.

Ο Κώστας, ο οποίος παίζει στους Philadelphia 76ers από το 2018 και ο 17χρονος Αλέξης.

Οι Αντετοκούνμπο ζούσαν σε ένα μονόχωρο σπίτι στην Αθήνα, ενώ τα αδέρφια βοηθούσαν τους γονείς τους να πουλήσουν μπιχλιμπίδια στους δρόμους για να στηρίξουν την δεμένη οικογένειά τους.

Ο Γιάννης άρχισε να παίζει μπάσκετ μόλις πριν από 12 χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού του, Θανάση.

Παρόλο που η ανατροφή τους ήταν γεμάτη με αγάπη και υποστήριξη, τα οικονομικά ήταν τόσο δύσκολα που ο Θανάσης και ο Γιάννης έπρεπε να μοιράζονται το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών μπάσκετ ως έφηβοι, αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε το πνεύμα ή τη φιλοδοξία τους στο γήπεδο.

Σύμφωνα με τον Θανάση, ήταν πραγματικά διασκεδαστικό.

“Ας πούμε ότι ο Γιάννης έπαιζε και έπρεπε να βγει αλλαγή, εγώ έπρεπε να αλλάξω παπούτσια και να μπω στο γήπεδο να παίξω”, δήλωσε ο Θανάσης. “Και έτσι νικούσαμε την άλλη ομάδα. Και η άλλη ομάδα μας κοίταζει σαν τρελή γιατί απλά τους είχαμε νικήσει. “

Από τότε, ο αθλητής έχει προχωρήσει πολύ μπροστά, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά, από την ταπεινή του αρχή στα Σεπόλια, τη γειτονιά της Αθήνας όπου μεγάλωσε, με την μεταγραφή του στους Milwaukee Bucks.

Για την παρουσίαση, η Nike επέλεξε το Ζαππείο Μέγαρο, το χώρο πολλαπλών χρήσεων με μια κυκλική αυλή που περιβάλλεται από μια ιονική κιονοστοιχία που έχει ιστορική βάση στον αθλητισμό.

Χτίστηκε για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες και φιλοξένησε πολλά ολυμπιακά γεγονότα τα τελευταία χρόνια.

Στις 28 Ιουνίου, ο Γιάννης παρουσίασε το Zoom Freak 1, ένα παπούτσι που έρχεται με την αφήγηση της ελληνικής ταυτότητας του Γιάννη και της οικογένειάς του.

Υπάρχει επάνω του ένα 34, ο αριθμός των Milwaukee Bucks, τριαντάφυλλα για το αγαπημένο λουλούδι του πατέρα του, και τα αρχικά του, GA, που μετατράπηκαν σε λογότυπο εμπνευσμένο από την Ελλάδα.

Ο Ross Klein, ο σχεδιαστής της Nike με τον οποίο ο Γιάννης εργάστηκε για να σχεδιαστεί το παπούτσι, εξήγησε περαιτέρω την ιδέα πίσω από το αθλητικό παπούτσι.

“Η μητέρα του βρίσκεται εδώ, στην πτέρυγα υποστήριξης”, δήλωσε ο Klein. “Ο πατέρας του εντοπίζεται στην κίνηση, καθώς και στην καλλιτεχνική ιστορία των τριαντάφυλλων που έχει πολύ νόημα.

Και έπειτα η αδελφότητα, η οποία είναι η ουσία που τον κρατά προσγειωμένο και πάντα αυτόν που πραγματικά είναι”.

Το Σαββατοκύριακο της επιστροφής του, διοργανώθηκε ένα τριήμερο πρωτάθλημα νεολαίας με την υποστήριξη της Nike, όπου ο Γιάννης και οι αδελφοί του διηύθυναν ευγενικά τις ομάδες στα ίδια υπαίθρια γήπεδα που έπαιζε εκείνος μικρός.

“Είναι πραγματικά σημαντικό γιατί πάντα πρέπει να προσφέρεις στην κοινότητά σου και αυτό είναι το μέρος που ξεκίνησα”, είπε.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει νόμους περί δικαιωμάτων γέννησης, ο Γιάννης δεν διέθετε επίσημη υπηκοότητα και φοβόταν την απέλαση μέχρι που έκλεισε το 18ο έτος της ηλικίας του, όπου και τελικά την πήρε.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ελληνικό μπασκετμπολίστα να υπερηφανεύεται για τη χώρα που γεννήθηκε.

Όταν ρωτήθηκε αν αμφιβάλλει ποτέ για την ελληνική του ταυτότητα, απάντησε χωρίς δισταγμό.

“Όχι.” Επίσης πάλευε μικρός με τον ρατσισμό και πολλές φορές κοιμόταν στο γυμναστήριο για να αποφύγει να του επιτεθούν δεξιοί ρατσιστές που στοχοποιούν τους Αφρικανούς μετανάστες.

“Παρόλο που δεν είχα την ιθαγένειά μου μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αισθάνομαι πάντα ότι είμαι Έλληνας αλλά και Νιγηριανός”, δήλωσε ο παίκτης, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφτεί τη χώρα των γονιών του μια μέρα για να δει την ταπεινή γενέτειρά τους.

“Είναι αλήθεια ότι πέρασα δύσκολα, αλλά ίσως η μαμά μου πέρασε 10 ή 20 φορές χειρότερα από μένα”.

Η επιτυχία του Γιάννη είναι μια υπόθεση κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού που πλήττει σήμερα τον κόσμο.

Πρόκειται για μια αφήγηση που δείχνει πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα άτομο η οικογένεια, η αγάπη και η υποστήριξη της κοινότητας.

Για τον Γιάννη, ο οποίος έφτασε από το να μοιράζεται τα παπούτσια του με τον αδερφό του, Θανάση, να κερδίζει $ 9 εκατομμύρια ετησίως από την συνεργασία του με την Nike, πρόκειται για την αποφασιστικότητα, την ισχυρή βούληση και τα όνειρα στο επίκεντρο.

“Θα υπάρξουν πολλές φορές που κάτι θα σας χτυπήσει και θα πέσετε κάτω, όπως αν κάποιος δικός σας πεθάνει ή αν δεν είστε αρκετά καλοί σε κάτι, αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να το αντιμετωπίσετε, να σηκωθείτε και να μην σταματήσετε ποτέ », είπε ο Γιάννης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.