18 Σεπ 2024
READING

Zara | στο εσωτερικό της μάρκας που άλλαξε τη μόδα

4 MIN READ

Zara | στο εσωτερικό της μάρκας που άλλαξε τη μόδα

Zara | στο εσωτερικό της μάρκας που άλλαξε τη μόδα

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία και το μέγεθος της εταιρείας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα αίνιγμα.

Δεν διαφημίζει, κάνει λίγο marketing και o CEO του, το οποίο ονομάστηκε το βέλτιστο εκτελεστικό διευθυντικό στέλεχος στον κόσμο από ένα επιχειρηματικό περιοδικό πέρυσι, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής μεγάλες συνεντεύξεις.

Ο Pablo Isla προσδιόρισε πρόσφατα τα σχέδια για το μέλλον της Zara και δήλωσε ότι πρόκειται για ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό.

Αλλά είναι δυνατόν μια εταιρεία να είναι βιώσιμη, όταν όλη η επιχείρηση πρέπει να “πείσει” τους καταναλωτές να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μόδα;


«Καμία αντίφαση»


Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη βόρεια Ισπανία, ο Pablo Isla, πρόεδρος της Zara και της μητρικής εταιρείας Inditex, αντιμετώπισε το ζήτημα της βιωσιμότητας.


«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας», λέει.

Το επόμενο έτος, όλα τα καταστήματά μας στον κόσμο θα είναι βιώσιμα ενεργειακά – αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας και νερού θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.


Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις βοηθούν με το στόχο της βιωσιμότητας.

Ο Pablo Isla εξηγεί ότι η Zara λειτουργεί με “χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων σε ρούχα”.


Αυτό βοηθά την εταιρεία να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες και να αποφύγει την έκπτωση τεράστιων ποσοτήτων ρούχων.


Στα κεντρικά γραφεία στελέχη αναλύουν άμεσα δεδομένα από τους διαχειριστές καταστημάτων της Zara.


Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα – τα εργοστάσια της Zara θα παράξουν μόνο ό, τι ξέρουν ότι θα πουλήσουν.

Τα περισσότερα ρούχα της Zara κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της στην Ισπανία ή στην κοντινή Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Τουρκία.


«Μακροπρόθεσμες σχέσεις»


Ένα από τα βασικά εργοστάσια που παράγουν τα γυναικεία ρούχα της Zara είναι ακριβώς δίπλα στα κεντρικά γραφεία.

Αυτός ο τρόπος εργασίας εξασφαλίζει μεγάλη ταχύτητα, η οποία επιτρέπει στη Zara να δημουργήσει νέες τάσεις στα καταστήματα της πριν από τους ανταγωνιστές της.

Αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούν να παρακολουθούν πάντα και προσεκτικά τα πρότυπα.

Πριν από δύο χρόνια, ορισμένοι πελάτες της Zara στην Τουρκία βρήκαν σημειώσεις σε ρούχα από εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν είχαν πληρωθεί και ζητώντας τους να υποστηρίξουν την έκκληση για καλύτερες προδιαγραφές εργασίας.

Όταν ρωτήθηκε γι ‘αυτό, ο Pablo Isla είπε ότι η συνεργασία με αυτούς τους προμηθευτές ήταν μια “κακή εξέλιξη”.


Λέει «το πιο σημαντικό είναι η ιδέα των μακροχρόνιων σχέσεων με τους προμηθευτές μας» όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τις συνθήκες εργασίας.


Η Fashion Revolution είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρακολουθεί από πού προέρχονται τα ρούχα και πόσο ηθικά είναι.

Λένε ότι η Zara πρέπει να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το πού κατασκευάζονται τα ρούχα της για να είναι υπεύθυνη για τα πρότυπα εργασίας.


“Η Inditex, η οποία κατέχει τη Zara, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους retailers μόδας που είναι πολύ επιφυλακτικός στη δημοσίευση μιας λίστας κατασκευαστών της”, λέει η διευθύντρια πολιτικής της Fashion Revolution Sarah Ditty.


“Άλλες μάρκες έχουν δημοσιεύσει έναν κατάλογο και απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν τους πλήττει ανταγωνιστικά”.


Ανακυκλωμένα πλαστικά


Πίσω από τα κεντρικά γραφεία, υπάρχει το πιλοτικό κατάστημα – ένα τέλεια διατηρούμενο κατάστημα Zara όπου όλα βρίσκονται στη θέση τους – αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές.

Αυτό είναι όπου η Zara δοκιμάζει πώς τα πάντα πρέπει να φαίνονται και να παρουσιάζονται, από το φωτισμό στις οθόνες και βέβαια όλα τα ρούχα.


Σκοπός τους είναι να φθάσουν στο μηδέν τα απόβλητα – όλες οι συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμο χαρτόνι και πλαστικό. Η ανακύκλωση είναι ένα μεγάλο θέμα για τα ρούχα.

Συνεργάζονται με το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT για να αναπτύξουν τρόπους κατασκευής υφασμάτων από ανακυκλωμένα πλαστικά.

Ο κ. Isla έχει δεσμευτεί ότι το 100% του βαμβακιού, των λινών και του πολυεστέρα που χρησιμοποιείται από τη Zara – και όλες τις “αδελφές” εταιρείες – θα είναι βιολογικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο έως το 2025.

Η Inditex ανέφερε ότι διέθεσε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια προϊόντα στην αγορά το 2017 μόνο.

Ακόμη και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, η παραγωγή τόσο πολλών αντικειμένων κάθε χρόνο είναι μη βιώσιμη προσέγιση για τον πλανήτη.


Το πόσα ρούχα αγοράζουμε είναι ένας δείκτης για το πόσο η βιομηχανία έχει μεγαλώσει και αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης στην Ευρώπη, στα 27,6 κιλά ανά άτομο ετησίως.


Οι αποφάσεις πελατών


Πράγματι, η Zara έχει μια τεράστια ανάκαμψη, η μόδα επηρεάζει κατά πολύ την οικονομία γενικότερα.

“Είναι πάντα η απόφαση των πελατών για το πόσο αγοράζουν για κάθε συγκεκριμένο προϊόν”, λέει ο Pablo Isla.


“Νομίζω ότι η ευθύνη μας ως εταιρεία είναι να φροντίζουμε να κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας με έναν βιώσιμο τρόπο.

Κάθε πελάτης, κάθε άτομο, είναι ελεύθερος να αποφασίσει πόσο θα ήθελε να αγοράσει ανά πάσα στιγμή, εάν το πρόσωπο αυτό θέλει να ξοδεύει χρήματα πηγαίνοντας σε ένα εστιατόριο ή να να αγοράζει ρούχα, αυτή είναι η ελευθερία που έχει κάθε άτομο. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.