19 Μάι 2024
READING

Adidas ή Nike; Ποιος κερδίζει τον πόλεμο των sneakers;

4 MIN READ

Adidas ή Nike; Ποιος κερδίζει τον πόλεμο των sneakers;

Adidas ή Nike; Ποιος  κερδίζει τον πόλεμο των sneakers;

Η παγκόσμια αγορά αθλητικών παπουτσιών ανερχόταν σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και προβλέπεται να ανέλθει σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Με ένα τέτοιο μέγεθος αγοράς είναι μια προσοδοφόρα αγορά για αθλητικές μάρκες και αμφισβητείται έντονα για το μερίδιο αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί νεοεισερχόμενοι στο διάστημα τα τελευταία χρόνια η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από ένα μικρό αριθμό μεγάλων brands.

Η Nike και η Adidas έχουν παλέψει πολλά χρόνια για να είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα αθλητικά παπούτσια και για όσους έχουν διαβάσει το φανταστικό βιβλίο Phil Knights, το Shoe Dog, αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαρκών είναι ένας οδηγός για τις επιτυχίες και των μαρκών.

Αλλά ποιος κερδίζει αυτήν την αδιάκοπη μάχη; Ποιος είναι ο κορυφαίος?

Έσοδα

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τα έσοδα για τα δύο εμπορικά σήματα. Η Nike είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση και ο ηγέτης στην παγκόσμια βιομηχανία υποδημάτων αθλητικών υποδημάτων με έσοδα από τα παπούτσια των άνω των 24,2 δισ. $ το 2018, σε σύγκριση με τα έσοδα από τα υποδήματα της Adidas ύψους 15 δισ. $.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τα υποδήματα Nike και Adidas, αλλά και το Converse που ανήκει στην Nike και η Reebok που ανήκει στην Adidas.

Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, τα υποδήματα της Adidas έχουν προσθέσει 5.8 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015, αυξάνοντας κατά μέσο όρο ποσοστό 17,6%, ενώ τα υποδήματα Nike έχουν προσθέσει μόνο 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια με μέσο ρυθμό 6,8%.

Τιμή μετοχής

Σαφώς, ένας καθοριστικός παράγοντας όταν εξετάζουμε ποιος κερδίζει σε αυτή την αγορά είναι η κεφαλαιοποίηση.

Η κεφαλαιοποίηση της Nike από τον Ιούλιο του 2019 ανήλθε στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερο από το διπλάσιο των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Adidas – που απεικονίζουν την κλίμακα και των δύο επιχειρήσεων.

Η Adidas επιδεικνύει ισχυρότερη απόδοση στις μετοχές το 2019, καθώς οι μετοχές της Adidas ξεπερνούν την απόδοση της αγοράς, ενώ η Nike αναπτύσσεται σύμφωνα με τις επιδόσεις της βιομηχανίας.

Cool Factor

Και πάλι η Adidas φαίνεται να κερδίζει σε αυτή τη μέτρηση – έχοντας υιοθετήσει μια προσέγγιση marketing που επικεντρώνεται περισσότερο στα παπούτσια streetwear μέσω συνεργαζόμενων artists με μουσική και επιρροές διασημοτήτων όπως η Kanye West και η Beyonce σε σύγκριση με την προσέγγιση της Nike που επικεντρώνεται περισσότερο στον αθλητισμό.

Είναι σαφές ότι με την τάση της αθλητικής δραστηριότητας που μετακινείται από το γυμναστήριο στο γραφείο, η Adidas στοιχηματίζει ότι μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερο την αγορά με αυτήν την προσέγγιση.

Ένας άνθρωπος που ξέρει για την αντιπαλότητα της Adidas / Nike περισσότερο από τους περισσότερους και έχει κάνει μια περιουσία, συνεργάζεται και με τους δύο είναι ο rapper Kanye West.

Το status της διασημότητας του Kanye είναι αδιαμφισβήτητο – ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους rappers της γενιάς του, είναι επίσης το μισό ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα ζευγάρια στον κόσμο μέσω του γάμου του με την Kim Kardashian.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Kanye ανέφερε ότι είχε χρέη ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο ο τραγουδιστής τώρα φέρεται να έχει ετήσιο εισόδημα προ φόρων τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το γύρισμα στην τύχη του είναι σε μεγάλο βαθμό μέσω της εμπλοκής του με τη μόδα και το $ 1 δισεκατομμυριο περιουσία που δημιούργησε μέσω της μάρκας Yeezy.

Αρχικά συνεργάστηκε με τη Nike για να “πουλήσει” τα Yeezy – με τρία στυλ παπουτσιώνσε μια πενταετή συνεργασία, ο Kanye έκανε μια ανακοίνωση σοκ το 2014 που έκανε το αδιανόητο και μετακόμισε στην Adidas

Το πρώτο Adidas Yeezys εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και η συνεργασία συνεχίστηκε για να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες όλων των εποχών.

Οι πωλήσεις Yeezy προβλέπεται να φτάσουν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η αύξηση της δημοτικότητάς τους δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Ενώ η κύρια συνεργασία της Nike είναι με ένα πολύ διαφορετικό είδος διασημοτήτων.

O παλαίμαχος παίκτης μπάσκετ Michael Jordan, του οποίου η σειρά Air Jordan κατέχει για την Nike σήμερα το κορυφαίο μερίδιο δημιουργώντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων κάθε χρόνο.

Τα πρώτα Air Jordans ξεκίνησαν το 1985, ενώ μέχρι τώρα παραμένουν δημοφιλή, είναι τώρα ένα καθιερωμένο όνομα παπουτσιών και δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν μια νέα τάση.

Για τη Nike και την Adidas η μάχη για την υπεροχή των υποδημάτων συνεχίζεται συνεχώς και αυτή είναι η βάση της επιτυχίας και για τις δύο επιχειρήσεις, ειδικά και με τους δύο που πιέζουν να αναπτύξουν τις άμεσες σχέσεις τους με τους καταναλωτές.

Η Nike μπορεί να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία, αλλά μέσω των καλύτερων συνεργασιών και του cool factor, η Adidas κλείνει σαφώς το κενό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.