07 Οκτ 2024
READING

Ένα χρόνο μετά, τι μάθαμε από τη διαφημιστική εκστρατεία της Nike με τον Colin Kaepernick;

3 MIN READ

Ένα χρόνο μετά, τι μάθαμε από τη διαφημιστική εκστρατεία της Nike με τον Colin Kaepernick;

Ένα χρόνο μετά, τι μάθαμε από τη διαφημιστική εκστρατεία της Nike με τον Colin Kaepernick;
https://www.youtube.com/watch?v=E48hHS-5HyM

Το απόλυτο διαφημιστικό -που σηματοδότησε την έναρξη της σεζόν 2018/2019 NFL και γιόρτασε την 30ή επέτειο της φράσης “Just Do It” – πυροδότησε πολλές αντιδράσεις όπως δεν είχε κάνει καμία διαφήμιση στην πρόσφατη μνήμη.

Άνθρωποι το αγάπησαν. Άνθρωποι το μισούσαν. Άνθρωποι αγόρασαν παπούτσια Nike. Άνθρωποι έκαψαν παπούτσια Nike. Άνθρωποι μίλησαν για αυτό στο σπίτι, στη δουλειά, στις ειδήσεις. Παντού.

Ήταν διχαστικό γιατί πείραξε τις ευαίσθητες αμερικανικές γραμμές, όπως η φυλή, ο πατριωτισμός, ο αθλητισμός και οι επιχειρήσεις.

Αλλά, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Nike, Phil Knight, αυτό ήταν το θέμα. “Δεν πειράζει πόσοι άνθρωποι μισούν το εμπορικό σήμα σας, αν άλλοι τόσοι το αγαπούν”, δήλωσε ο Knight πέρυσι.

“Και όσο έχεις αυτή τη στάση, δεν μπορείς να φοβάσαι μην προσβάλεις ανθρώπους. Δεν μπορείς να προσπαθείς να είσαι στη μέση. Πρέπει κάτι να υποστηρίξεις, το οποίο τελικά σκέφτομαι ότι αποτελεί και το λόγο που η διαφήμιση με τον Kaepernick λειτούργησε. “

Από άποψη μάρκετινγκ, βοήθησε να ξεσκεπαστούν όσοι κήρυτταν τη λέξη “σκοπός” εδώ και χρόνια. Απέδειξε ότι σε έναν κόσμο μετά το 2016, οι μάρκες – και εν συνεχεία και η διαφήμιση τους – δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μένουν ουδέτερες.

Τα κέρδη της Nike φάνηκε να το υποστηρίζουν.

H εταιρεία ανακοίνωσε 163 εκατομμύρια δολάρια κέρδη, αύξηση αξίας μάρκας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αύξηση πωλήσεων κατά 31%.

Ένα χρόνο μετά

Δώδεκα μήνες αργότερα, όμως, τι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μάθει από το όλο θέμα;

Ένα είναι σίγουρο, οι μάρκες που δεν υποστηρίζουν τη διαφήμισή τους με κάποιο σκοπό με πραγματική δράση, κινδυνεύουν σημαντικά.

Η Gillette επένδυσε εκατομμύρια στον επαναπροσδιορισμό της κλασσικής φράσης ” A Best A Man Can Get “(“Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ο άντρας”), για να αλλάξει στάση μέσα σε λίγες ώρες.

Πάρα πολλά εμπορικά σήματα, πριν ακόμα από τη διαφήμιση της Nike, έχουν λανθασμένα πάρει θέση για κάτι με μια διαφήμιση ως υποκατάστατο να πάρουν πραγματική θέση σε κάτι.

Η Nike δεν αποτελεί εξαίρεση. Κρατώντας ουδέτερη στάση, το εμπορικό σήμα απομακρύνθηκε από αθλητές όπως η Allyson Felix, η οποία αναγκάστηκε να αφήσει το εμπορικό σήμα λόγω της πολιτικής του για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Αυτή μπορεί να είναι η πιο καταδικαστική κληρονομιά της διαφήμισης του Kaepernick: ότι ήταν απλώς μια διαφήμιση.


Πριν από δύο εβδομάδες, ο Kaepernick είχε την τρίτη επέτειο της πρώτης διαδήλωσής του στο γήπεδο.

Η ανάρτησή του στα social περιλαμβάνει ένα βίντεο με νέους μαύρους άνδρες που απειλούνται με όπλα από την αστυνομία, οι γονείς των οποίων εκφράζουν τόσο το συναίσθημα να νιώθεις αβοήθητος, όσο και την εκτίμησή τους προς τον Kaepernick για τη χρήση της αναγνωρισιμότητάς του για να επιστήσει την προσοχή στο θέμα της αστυνομικής βιαιότητας.

Είναι μία δίλεπτη απόδειξη του γιατί ο Kaepernick έκανε αυτό που έκανε και συνεχίζει να το κάνει.

Δεν είχε το σήμα του swoosh και δεν χρειαζόταν να το έχει.

Αυτό που μάθαμε περισσότερο μετά αυτή την διαφήμιση-κίνημα είναι ότι κάθε εταιρεία πρέπει να έχει ένα σκοπό και ο σκοπός μιας εταιρείας είναι να έχει ένα ουσιαστικό όραμα και στη συνέχεια να είναι επικερδής για την επίτευξή του.

Και τι πρέπει να θεωρούμε “κερδοφορία”: κερδοφορία σημαίνει μακροπρόθεσμες βιώσιμη κερδοφορία για όλους,εργαζόμενους,πελάτες,εταιρεία και κοινωνία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.