17 Μάι 2024
READING

Γιατί τα ρετρό γλυκίσματα έχουν τόση επιτυχία;

4 MIN READ

Γιατί τα ρετρό γλυκίσματα έχουν τόση επιτυχία;

Γιατί τα ρετρό γλυκίσματα έχουν τόση επιτυχία;

Τα ρετρό γλυκά φαίνεται να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις του κοινού στην ευρύτερη αγορά ζαχαροπλαστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά τι κρύβεται πίσω από την αυξανόμενη δημοτικότητά τους; Ποιο ήταν το αγαπημένο σου γλυκό όταν ήσουν μικρός; Τα Spangles, τα Opal Fruits, τα Black Jacks;

Ή μήπως το Sherbet Fountain, a Banjo ή τα Jelly Tots? Όποιο και αν ήταν το αγαπημένο σου ζαχαρωτό, οι ερευνητές λένε ότι πιθανότατα έχεις ακόμα γλυκές αναμνήσεις από αυτό.

Νέα στοιχεία από την εταιρία Kantar δείχνουν ότι οι συνολικές πωλήσεις ειδών ζαχαροπλαστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13%, φθάνοντας τα £ 3,9 δισ. λίρες, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ρετρό φαβορί lemon sherbet για παράδειγμα, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 176% στα £ 4 εκατ.

Τα parma violets και τα pear drops έχουν επίσης δει διπλάσια πωλήσεις, φθάνοντας στα £ 1,26 και £ 1,4 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Μόνο τα mint imperials (-12,7%, στα £ 8,1 εκατ.), τα mint humbugs (-0,5%, στα £ 8,3 εκατ.) και τα γλυκά με βάση τη γλυκόριζα (-5,7%, στα £ 40,1 εκατ.) σημείωσαν μείωση πωλήσεων από το 2014.

Κλασικά ζαχαρωτά

Ο Gareth Davey της Kantar λέει ότι “τα κλασικά ζαχαρωτά” δουλεύουν καλά επειδή αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου δημοφιλή με τους νέους, όπως και με τις παλαιότερες γενιές – αν και τα γούστα διαφέρουν.

«Οι καταναλωτές τείνουν να φέρνουν μαζί τους τις συνήθειες τους καθώς μεγαλώνουν, έτσι εκείνοι που μεγάλωσαν με ζαχαρωτά με γεύσεις από γλυκάνισο και μέντα, εξακολουθούν να τα απολαμβάνουν στη δεκαετία των ’50 και των ’60 τους», εξηγεί.

“Ωστόσο, ο νεότερος πληθυσμός έχει ανατραφεί με γλυκύτερες γεύσεις, έτσι ώστε η σημερινή γενιά των ηλικιωμένων που αγαπούν τη γλυκόριζα να μην αντικαθίστανται με τον ίδιο ρυθμό.

Αντ ‘αυτού, οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να διαλέξουν γεύσεις που ξέρουν. Έτσι όταν επιλέγουν ρετρό γλυκίσματα, αυτά τείνουν να είναι είδη όπως τα lemon sherbets ή τα parma violets, τα οποία ταιριάζουν περισσότερο με τα σύγχρονα γούστα”.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας της αγοράς Mintel, η αύξηση της δημοτικότητας των ρετρό ζαχαρωτών βρίσκεται εν μέρει στη νοσταλγία.

Τα ζαχαρώδη προϊόντα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής – ειδικά εκείνα που «ανακατεύουν τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας» – είναι «ικανά να προκαλέσουν συναισθήματα άνεσης, χαράς και ενθουσιασμού», λέει, προσθέτοντας ότι, γενικότερα, τα vintage και τα ρετρό προϊόντα είναι “στη μόδα”.

Η νοσταλγία είναι το μέλλον

Η ερωτική σχέση των Άγγλων με τα ρετρό γλυκά μπορεί να γίνει πιο αισθητή κάθε φορά που ένα αγαπημένο ζαχαρωτό εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων.

Εκστρατείες στο Facebook και τις ιστοσελίδες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας από τους ζαχαροπλάστες να φέρουν πίσω τα αγαπημένα του κοινού, όπως τα Texan Bars, Spangles και Toffos.

Τα ρετρό γλυκά επηρεάζουν και άλλους τομείς της βιομηχανίας

Ο έμπορος ηλεκτρονικών τσιγάρων με έδρα το Εδιμβούργο VPZ, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 125 καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι η γκάμα του από ρετρό ζαχαρωτά, όπως οι sherbet lemon και pear drops, ξεπερνούν τις «σύγχρονες» γεύσεις όπως οι fruit mango και watermelon.

Το Black Jack-flavoured e-liquid – που κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια – είναι πλέον μεταξύ των κορυφαίων πέντε καλύτερων σε πωλήσεις από περισσότερα από 500 προϊόντα, σύμφωνα με την εταιρεία.

“Καθώς οι περισσότεροι καπνιστές κινούνται προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πολύ μακριά από τις γεύσεις του καπνού, τους αρέσει να πειραματίζονται με γλυκές γεύσεις και ρετρό ζαχαρωτά και η επιστροφή παλιομοδίτικων γλυκών είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα των πελατών μας”, λέει ο διευθυντής παραγωγής, Doug Mutter.

Τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής από το παρελθόν αποδεικνύονται ακόμη δημοφιλή και στον κόσμο των παζλ.

Η κατασκευάστρια εταιρεία παζλ με έδρα το Surrey, Gibsons – η οποία γιορτάζει τα 100 χρόνια της στο χώρο – εισήγαγε πέρυσι μια νέα γκάμα παζλ με θέμα τα ρετρό ζαχαρωτά, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση.

Με εικόνες από τη δεκαετία του 1950, τη δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80, τα παζλ 500 τεμαχίων κέρδισε το βραβείο “το δώρο της χρονιάς” στα ετήσια βραβεία του Association Giftware.

“Αναμφίβολα ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για ρετρό ζαχαρωτά τα τελευταία χρόνια”, λέει η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kate Gibson.

“Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε τον ενθουσιασμό που είχαμε ως παιδιά όταν μας έδιναν γλυκίσματα όπως τα Milky Wayή τα Opal Fruits “.

Το μέλλον φαίνεται ρόδινο για ρετρό γλυκίσματα, αλλά μερικά είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψουν στα ράφια των καταστημάτων.

Οι καραμέλες που πωλούνται με τη μορφή πακέτων τσιγάρων απαγορεύτηκαν ουσιαστικά από τον νόμο που θεσπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2004, σύμφωνα με την Action on Smoking and Health (Ash), προκειμένου να μειωθεί η ελκυστικότητα των τσιγάρων στα παιδιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.