17 Μάι 2024
READING

Τα second hand ρούχα είναι η απάντηση στην αειφόρο μόδα σύμφωνα με την Oxfam

3 MIN READ

Τα second hand ρούχα είναι η απάντηση στην αειφόρο μόδα σύμφωνα με την Oxfam

Τα second hand ρούχα είναι η απάντηση στην αειφόρο μόδα σύμφωνα με την Oxfam

Για τους καταναλωτές, η επιθυμία να μειωθούν οι αρνητικές τους επιπτώσεις στον πλανήτη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, όπως και ο αριθμός των νέων σειρών ρούχων που διατίθενται στο εμπόριο ως “βιώσιμες”.

Αλλά πόσο βιώσιμη είναι η βιωσιμότητα όταν την αγοράζουμε ολοκαίνουργια; Ποια είναι η εναλλακτική λύση;

Ο οργανισμός Oxfam ισχυρίζεται ότι η αγορά μεταχειρισμένων δεν είναι μόνο πιο βιώσιμη λύση, αλλά και κομψή.

Η φωτογράφηση με το μοντέλο Stella Tennant και την κόρη της, Iris, στήθηκε με ρούχα από το διαδικτυακό κατάστημα της Oxfam και από άλλα μεγάλα καταστήματα.


Η Oxfam γιορτάζει τον “Second-Hand September”

Η Oxfam επαναχρησιμοποιεί και μεταπωλεί ρούχα από το 1948, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Oxfam στην Οξφόρδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1974, η Oxfam έγινε η πρώτη εθνική φιλανθρωπική οργάνωση που ανέπτυξε τη δική της εγκατάσταση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων και ποτέ δεν στέλνει ρούχα σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Η εγκατάσταση, το Wastesaver, διαχειρίζεται 12.000 τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Αυτό το Σεπτέμβριο, η Oxfam καθοδηγεί την ανάληψη ευθυνών για την ύφεση στην κατανάλωση νέων ρούχων, παρουσιάζοντας στοιχεία απογοητευτικά για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της “Second-Hand September”.

Αυτό μπορεί να μην είναι είδηση ​​για ορισμένους υποστηρικτές της βιωσιμότητας, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο πετιούνται 11 εκατομμύρια είδη ρουχισμού σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν όμως και καλά νέα.

Η Oxfam λέει ότι εξοικονομεί ρούχα που ζυγίζουν κάθε χρόνο το ισοδύναμο του Πύργου του Άιφελ από τον χώρο υγειονομικής ταφής και τώρα ζητούν από εσάς να αγοράσετε δεύτερο χέρι, αντί για νέα ρούχα, για να αυξήσετε αυτό το θετικό αντίκτυπο.

Εναλλακτικές λύσεις για την αγορά νέων ρούχων


Ένας άλλος τρόπος είναι να νοικιάσετε ρούχα. Αυτό το κίνημα κερδίζει την εύνοια μέσω των peer-to-peer startups ενοικίασης, όπως η Hurr Collective, οι οποίες προσφέρουν επιλογές σχεδιαστών και την By Rotation η οποία εξυπηρετεί όσους αναζητούν πρόσβαση στη μόδα.

Οι αγορές από δεύτερο χέρι μπορούν να αποκαλύψουν μοναδικά κομμάτια ή sold-out αντικείμενα που ταιριάζουν απόλυτα στο μοντέλο ενοικίασης, καθιστώντας το όχι μόνο μια έξυπνη βιώσιμη επιλογή, αλλά μια ροή εσόδων για υπεύθυνους αγοραστές.

Η οικονομία second hand εκτιμήθηκε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και αναμένεται να φθάσει σχεδόν 1,5 φορές το μέγεθος της αγοράς της γρήγορης μόδας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το ThredUp, το “μεγαλύτερο online κατάστημα second hand”.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών που προχωρούν σε αυτό τον τρόπο.


Η επαναχρησιμοποίηση των ειδών ένδυσης είναι μια φαινομενικά απλή και εύκολη λύση βιωσιμότητας, με πολλαπλές επιλογές, όπως παζάρια, μαγαζιά φιλανθρωπίας και εμπόριο αντικών, καθώς και online πλατφόρμες όπως το Gumtree ή το eBay.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι “το 77% του πληθυσμού της Βρετανίας θέλει να αγοράσει μεταχειρισμένα, αλλά μόνο το 27% στην πραγματικότητα το κάνει”, σύμφωνα με το WRAP.

Όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο του εμπορίου μεταχειρισμένων ενδυμάτων της Oxfam, “ένα φόρεμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να προσφέρει σε μια γυναίκα στο Μπαγκλαντές ένα μπάνιο με ασφαλές νερό, ένα πουκάμισο θα μπορούσε να προσφέρει καθαρό νερό για 10 άτομα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ένα παλτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εκπαιδευτούν δύο αγρότες στη Ρουάντα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες ».

Πέρυσι, τα καταστήματα της Oxfam συγκέντρωσαν σχεδόν £ 19 εκατομμύρια για να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Αν δεν πρόκειται να αγοράσετε second-hand ρούχα, ο #secondhandseptember είναι εδώ για να σας βοηθήσει να γίνετε πιο βιώσιμοι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι με το μέλλον των αγορών σας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.