18 Μάι 2024
READING

Το ολοκαίνουργιο pop up store του Muji είναι το μισό κατάστημα και μισό γκαλερί

3 MIN READ

Το ολοκαίνουργιο pop up store του Muji είναι το μισό κατάστημα και μισό γκαλερί

Το ολοκαίνουργιο pop up store του Muji είναι το μισό κατάστημα και μισό γκαλερί

Η εταιρεία γιορτάζει τον σχεδιαστή που την διαμόρφωσε για δύο δεκαετίες, τον Ikko Tanaka, και το προφητικό του όραμα για το πώς το branding μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα.

Η Muji διαθέτει ήδη 19 καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά σήμερα, ανοίγει ένα νέο κατάστημα στην πόλη: ένα pop-up στο Soho που θα διαρκέσει μόλις έξι μήνες.

Ενώ ορισμένα έπιπλα και άλλα προιόντα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση, ο χώρος δεν είναι ακριβώς ένα κατάστημα.

Πρόκειται για μια γιορτή της ιστορίας του Muji ως σχεδιαστικός οίκος.

Η κύρια εστίαση είναι μια έκθεση αφισών από τον τελευταίο σχεδιαστή-καλλιτέχνη Ikko Tanaka, ο οποίος ήταν διάσημος για την ανάμειξη της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης με τις αρχές του σύγχρονου σχεδίου και δημιούργησε διαφήμιση για το Muji για πάνω από δύο δεκαετίες δουλειάς για το εμπορικό σήμα.

Όταν ιδρύθηκε το 1980 το Muji, ο Tanaka ανέπτυξε την ταυτότητα της μάρκας και ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας μέχρι το 2001.

Πέθανε το επόμενο έτος. Η προσέγγισή του στο σχεδιασμό βοήθησε να διαμορφωθεί το Muji σε ένα παγκόσμιο juggernaut και εξακολουθεί να είναι ορατό με τον τρόπο που το Muji κάνει τα προϊόντα και τις εμπειρίες λιανικής πώλησης σήμερα – ένα υποτιμημένο αλλά άμεσα αναγνωρίσιμο στυλ σχεδιασμού το οποίο το pop-up γιορτάζει και ενισχύει.

Ο Tanaka σχεδίασε το λογότυπο της μάρκας και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει αλεύκαστο, ανακυκλωμένο χαρτί για να συσκευάσει τα προϊόντα Muji τη δεκαετία του 1980.

Ο Tanaka γεννήθηκε στη Νάρα της Ιαπωνίας το 1930 και στα 33 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, το Tanaka Design Studio, όπου δημιούργησε την τέχνη για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Mazda, Issey Miyake και Hanae Mori.

Ήταν ένας απίστευτα παραγωγικός σχεδιαστής, που παρήγαγε δεκαετίες εργασίας που χαρακτηρίζονται από μινιμαλισμό και απλότητα, στηριζόμενοι σε καθαρές γεωμετρικές μορφές.

Όμως, σε τέτοιες εικόνες, αναμιγνύει ιαπωνικές μορφές τέχνης, όπως η καλλιγραφία, τα παραδοσιακά μοτίβα των βουνών και οι αναπαραστάσεις των προσώπων της γκέισα.

Μια αφίσα που δημιούργησε ο Tanaka το 2000 για την έναρξη της 20ης επετείου του Muji ενθυμείται το στυλ του.

Η αφίσα είναι με τίτλο “The Muji Wind Blows στο Λονδίνο και το Παρίσι” και παρουσιάζει έναν άνθρωπο που φαίνεται να βρίσκεται σε κίνηση με τον άνεμο πίσω από την πλάτη του.

Φέρνει ένα βιβλίο που έχει το ίδιο κόκκινο με το λογότυπο του Muji. Σε ιαπωνικό σενάριο, η αφίσα αντικατοπτρίζει την ιστορία του Muji.


Σε μια εποχή που η διαφήμιση έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την προσοχή, οι αφίσες του Tanaka παρουσιάζουν αξιοσημείωτη απλότητα και συγκράτηση.

Και για το Muji, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένες συσκευασίες και ελάχιστες δεκαετίες μάρκας πριν από τον υπόλοιπο κόσμο, το pop-up είναι μια ευκαιρία να γιορτάσει το όραμά του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.