18 Σεπ 2024
READING

Γιατί τα Jumbo είναι πάντα κερδοφόρα; | Πέννυ Κούτρα

3 MIN READ

Γιατί τα Jumbo είναι πάντα κερδοφόρα; | Πέννυ Κούτρα

Γιατί τα Jumbo είναι πάντα κερδοφόρα; | Πέννυ Κούτρα

Αποτελεί ίσως τη μοναδική ελληνική εταιρία η οποία από το 2009- οπότε ουσιαστικά ξεκίνησε η σφοδρή οικονομική κρίση- έως και σήμερα παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη ανά τρίμηνο τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε ότι αφορά την εξάπλωση της.

Αξιοζήλευτη ωστόσο παραμένει και η ικανότητα του λιανεμπορικού ομίλου να φέρνει στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων του, δηλαδή στην κερδοφορία του, την αύξηση που επιτυγχάνει στις πωλήσεις.

Κατά τον ίδιο τον ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της αλυσίδας, κ.Απόστολο Βακκάκη, αυτό συμβαίνει γιατί ο όμιλος «δεν πρόκειται ποτέ να «αγοράσει» πωλήσεις».

Η επεξήγηση αφορά στην «απροθυμία» της διοίκησης της Jumbo να θυσιάσει το μικτό περιθώριο κέρδους των προιόντων που εμπορεύεται προκειμένου να πραγματοποιήσει υψηλότερους αξιακά τζίρους.

Ο κ.Βακκάκης θυμίζει συχνά – πυκνά  την «απομάκρυνση» της Jumbo από το ηλεκτρονικό παιχνίδι- μια αγορά που άρχισε να υποχωρεί απότομα και να «χάνει» διαρκώς από την επόμενη γενιά- προκειμένου να μην υποστεί πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους της. 

Σ’αυτό το πλαίσιο εξάλλου, η Jumbo αναμένεται να αφήσει να «χαθεί» το επόμενο διάστημα το 9% τoυ σημερινού της τζίρου!

Και αυτό γιατί η διοίκηση της θεωρεί πως το μερίδιο αυτό αφορά σε προιόντα που θα αποκτήσουν  θέση στην online αγορά, θα αναμετρηθούν  με «γίγαντες» αλλά και «νάνους» του ηλεκτρονικού εμπορίου και ως εκ τούτου θα κινηθούν στα όρια ενός σκληρού ανταγωνισμού. 

Όσον αφορά το κανάλι του ηλεκτρονικού καταστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo ανάφερε πρόσφατα ότι διαθέτει μικρή συμμετοχή στο συνολικό τζίρο της αλυσίδας, «της τάξης του 1,5 καταστήματος Jumbo».

Κατά τον ίδιο η δυναμική του online καταστήματος δεν μπορεί να είναι αξιοσημείωτη, καθώς τα είδη που εμπορεύεται η αλυσίδα –λόγω της χαμηλής τιμής- δεν ανήκουν στις κατηγορίες που ο καταναλωτής αναζητά διαδικτυακά.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα διακινεί 40.000 κωδικούς με μέση τιμή στα 5 ευρώ. Πάντως η εταιρία αναμένεται σύντομα να λανσάρει και το ηλεκτρονικό της κατάστημα στην αγορά της Ρουμανίας.

Πέρα από την εμπορική πολιτική ωστόσο η διοίκηση της Jumbo εξασκείται διαρκώς σε μια ισορροπία συγκράτησης του κόστους λειτουργίας της.

Το 80% των συναλλαγών της είναι σε δολάριο και εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των προιόντων της, χωρίς ωστόσο κανείς προμηθευτής της να κατέχει μερίδιο άνω του 3% στο συνολικό όγκο αποθεμάτων της.

Επίσης η εταιρία αντιμετωπίζει κάθε κατάστημα ως «κέντρο κόστους» και άρα αντικαθιστά γρήγορα όποιο σημείο εμφανίζεται αναποτελεσματικό.

Έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μετεγκαταστάσεις και επενδύει σταθερά σε αποθήκες και κέντρα logistics. 

Όπως η διοίκηση της παραδέχεται σημαντικό μερίδιο στη διασφάλιση της κερδοφορίας της είναι οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων που χρησιμοποιεί, αλλά και η επανεπένδυση των κερδών της (το 1/3 ετησίως) σε υποδομές και ιδιόκτητα καταστήματα. 

Κάπως έτσι, στη λήξη της τελευταίας οικονομικής της χρήσης (Ιούνιος 2019) η αλυσίδα Jumbo με παρουσίασε σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία βρέθηκε με ταμειακά διαθέσιμα μισού δισεκατομμυρίου (506,6 εκατ.ευρώ για την ακρίβεια) και καθαρό ταμείο 307,7 εκατ.ευρώ, εξαιρουμένου ενός οκταετούς ομολογιακού δανείου 200 εκατ.ευρώ που συνήψε για «ασφάλεια»!

Πέννυ Κούτρα

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.