19 Μάι 2024
READING

Roots | premium “ρίζες”

7 MIN READ

Roots | premium “ρίζες”

Roots | premium “ρίζες”

Τα ROOTS είναι μια ελληνική οικογένεια premium λικέρ, που αναβιώνουν παλιές συνταγές με πλούσια παράδοση και περιέχουν 100% φυσικά συστατικά. Μπορείς να τα βρείς σε κάποια απο τα καλύτερα bar του κόσμου, ή στην κάβα της γειτονιάς σου.

Στα μέσα του 2013, δύο αδέρφια, ο Μάνος και ο Νικόλας Σμυρλάκης, εμπνευσμένοι από τις ρίζες τους στο παλαιότερο αποστακτήριο στην Ελλάδα, πήγαν “πίσω στις ρίζες” και με βάση παλιές παραδοσιακές συνταγές λικέρ και μοναδικά σπάνια υλικά από όλη την Ελλάδα, οικογένεια τεσσάρων λικέρ υψηλής ποιότητας: Roots

Ήταν το 2013, μεσούσης της κρίσης, όταν ο Μάνος Σμυρλάκης πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση στελέχους που κατείχε σε γνωστή φαρμακευτική εταιρεία, για να δημιουργήσει μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Νικόλα, μια επιχείρηση που θα ξαναέδινε «ζωή» στο λικέρ, βγάζοντάς το από το μπουφέ της γιαγιάς και τοποθετώντας το στα ράφια των μεγαλύτερων μπαρ της χώρας.

Σημαντικό ρόλο στη σύσταση της Finest Roots Premium Spirits έπαιξε και η οικογενειακή παράδοση στην ποτοποιία, αφού οι θείοι του Μάνου και του Νικόλα συνεχίζουν τις δραστηριότητες της ποτοποιίας Καλλικούνη, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καλαμάτας από το 1850.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως εδώ και ενάμιση αιώνα τα αποστακτήρια «Καλλικούνη» έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και έχουν βραβευθεί με 46 χρυσά μετάλλια, Βραβεία και Διπλώματα Τιμής σε Εκθέσεις Ποτών και κρασιών από το Παρίσι και την Μασσαλία εως το SAN FRANSISCO από το 1850 έως σήμερα.

Photography: www.themakers.co.uk

Μιλήσαμε με τον Νικόλα Σμυρλάκη επιχειρηματικότητα, branding αλλά και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια δική σας επιχείρηση?

Πάντοτε είχαμε το μικρόβιο δημιουργίας μιας δικής μας επιχείρησης. Πριν την ίδρυση της εταιρείας Roots στα τέλη του 2013 ο αδερφός μου κι εγώ απασχολούμασταν σε αρκετά διαφορετικούς τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο αδερφός μου Μάνος Σμυρλάκης ήταν στέλεχος σε φαρμακευτικές εταιρείες έχοντας περάσει και από την P&G στην Γερμανία για ένα διάστημα, κι εγώ ολοκλήρωνα το διδακτορικό μου στο Μιλάνο, μετά από μία προϋπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος στην Ολλανδία ως ερευνητής.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όταν οι περισσότεροι συνομήλικοι μας έφευγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, εμείς επιλέξαμε να “επιστρέψουμε στις ρίζες” (Roots) και να δημιουργήσουμε από την αρχή μια εξωστρεφή μικρή ελληνική επιχείρηση με ένα φρέσκο και καινοτόμο brand.

Θα έλεγα ότι οι βασικοί λόγοι που προχωρήσαμε στην ίδρυση ήταν το “μικρόβιο” που είχαμε, η γοητεία του ρίσκου, και οι διαφορετικοί χαρακτήρες μας που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, οπότε και ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια με αυτόν τον τρόπο.

Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη αγορά?

Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη αγορά, γιατί παρ’ όλο που δεν είχαμε κάποια επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του εμπορίου, των εξαγωγών ή της ποτοποιίας, είχαμε όμως μια οικογενειακή σχέση και παράδοση σε αυτό το χώρο.

Πιο συγκεκριμένα από την πλευρά της μητέρας μας οι παππούδες μας και προ παππούδες κλπ, πίσω στο 1850 στην Καλαμάτα είχαν ξεκινήσει την παλαιότερη ποτοποιία στην Ελλάδα, η οποία υπάρχει και μέχρι σήμερα (ποτοποιία Καλλικούνη).

Αυτά τα βιώματα, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικά ελληνικών premium αποσταγμάτων στο εξωτερικό, μας ενέπνευσαν να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό το χώρο. 

Τι σας διαφοροποιεί από την αγορά?

Η διαφοροποίηση μας έχει να κάνει με το θέμα της ποιότητας, της ιστορίας και της προσέγγισης μας στην αγορά. Η ποιότητα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και χρησιμοποιούμε μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες και διαδικασίες για την παρασκευή των Roots, και αυτό έχει αναγνωριστεί από την αγορά, αρχικά από τους “ειδικούς” (sommeliers, bartenders κλπ) και έπειτα από το καταναλωτικό κοινό.

Έπειτα υπάρχει η ιστορία πίσω από το brand Roots και πίσω από το κάθε προϊόν ξεχωριστά. To ρητό της Roots είναι πως πρέπει να ξέρεις από που προέρχεσαι, να σέβεσαι τις ρίζες σου και τις παραδόσεις, για να ξέρεις πως θα προχωρήσεις μπροστά. Το μπουκάλι μας, οι συνταγές μας και το όνομα μας εκφράζουν αυτή την αρχή.

Τέλος η προσέγγιση μας στην αγορά είναι καινοτόμος με πολλές πρωτοπόρες ενέργειες για ελληνική εταιρείας κυρίως στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι εξαιρετικά επιτυχημένοι διαγωνισμοί για bartender που έχουμε οργανώσει αποκλειστικά στο εξωτερικό (2 στην Ιταλία, 2 στην Αγγλία, 1 στη Νέα Υόρκη), 1 στην Γαλλία κλπ).  

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη επιχειρηματικότητα?

Είναι ένας συνδυασμός και ισορροπία στοιχείων. Χρειάζεται όραμα αλλά και ρεαλισμός, κατανόηση των πραγματικών αναγκών της αγοράς ή των πελατών της επιχείρησης, υπολογισμός ρίσκου και απόδοσης.

Μια δυναμικά αμφίρροπη ισορροπία μεταξύ σταθερότητας σε αξίες, και ευελιξίας στη στρατηγική, μεταξύ υπομονής και ταχύτητας, μεταξύ ταπεινοφροσύνης και περηφάνιας, μεταξύ εμμονικού πείσματος  στη χάραξη πορείας ,αλλά και προσαρμοστικότητας / να είναι ανοικτός κανείς σε σχόλια και σε διαφορετικές απόψεις.

Το πιο σίγουρο απ’ όλα είναι ότι χρειάζεται συνεχής κι επίμονη δουλειά !

Πως κάνετε ανάπτυξη του brand?

Αφού επιλέξουμε τους κατάλληλους συνεργάτες και brand ambassador / εισαγωγείς / διανομείς, προσπαθούμε να έχουμε όσο περισσότερο επικοινωνία και εποικοδομητική συμμετοχή στις ενέργειες που κάνουμε από κοινού, καθώς και προσωπική επαφή με τους περισσότερους πελάτες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πιο άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και πιο σχεδιάζουμε πιο αποδοτικές ενέργειες. Η ανάπτυξη του brand με αυτόν τον τρόπο είναι κυρίως οργανική.

Photography: www.themakers.co.uk

Μια μικρή εταιρεία πως ανταγωνίζεται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες?

Ο μοναδικός τρόπος που έχει μια μικρή εταιρεία να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές είναι με την ποιότητα, το όραμα της, την ιστορία της, την καινοτομία και την ταχύτητα προσαρμογής, καθώς και τις προσωπικές επαφές με την αγορά.

Είναι τα στοιχεία αυτά που κατατάσσουν κατά κάποιο τρόπο ένα προϊόν ως “craft” στην συνείδηση των πελατών, και είναι και τα δομικά στοιχεία πάνω στα οποία έχει χτιστεί η εταιρεία μας.

Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στις καταναλωτικές συμπεριφορές?

Στο δικό μας τομέα των αλκοολούχων ποτών υπάρχει μια στροφή στα ποιοτικά και φυσικά προϊόντα (craft), καθώς και στα προϊόντα με λίγο ή χωρίς αλκοόλ.

Επίσης υπάρχει περισσότερη ενημέρωση κι εκπαίδευση του καταναλωτή. Με λίγα λόγια οι καταναλωτές πληρώνοντας το ίδιο τίμημα προτιμούν να καταναλώσουν λιγότερο αλκοόλ, αλλά κάτι ποιοτικό, με μια ιστορία από πίσω, και συγκεκριμένη προέλευση.

Είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια εταιρεία στο εξωτερικό?

Oι προκλήσεις στην αγορά του εξωτερικού είναι πολύ μεγάλες και οι δυσκολίες πολλές. Τρεις είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις. Πρώτον η χρηματοδότηση της ανάπτυξης στο εξωτερικό. Δεύτερον η αστάθεια και οι δυσκολίες τη ς δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά που απαιτούν συνεχή εγρήγορση, δεδομένων των συνθηκών της κρίσης.

Και τρίτον, ακόμα και αν τα πρώτα δύο είναι λυμένα, ο προσδιορισμός των ενεργειών εκείνων που θα δώσουν ώθηση στο εξωτερικό. Το τελευταίο είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο και δύσκολο, αλλά χωρίς τα άλλα δυο δεν γίνεται. 

Σε ποιες αγορές βρίσκεστε τώρα?

Τώρα βρισκόμαστε σε 14 αγορές, με έμφαση στις αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αγγλίας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας?

Η τελευταία παγκόσμια τάση, η οποία στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πολύ́ πρώιμο στάδιο, υπαγορεύει την δημιουργία spirits χωρίς αλκοόλ. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία παρουσιάζει μια σημαντική καινοτομία στον χώρο των ποτών, όχι σε ελληνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μόλις την τελευταία διετία έχουν αναπτυχθεί ορισμένα μη αλκοολούχα spirits, κυρίως gin.

To ROOTS DIVINO είναι το πρώτο μη αλκοολούχο vermouth σε αυτή την κατηγορία παγκοσμίως και είναι το νέο μας προιόν που βγαίνει στην αγορά τον Ιανουάριο, οπότε τα άμεσα σχεδια μας ειναι να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη του.

Ποιο είναι το όραμα σας?

Το όραμα μας είναι να αποκτήσουν τα ελληνικά αποστάγματα και λικέρ την αναγνώριση την οποία αξίζουν, βάσει τις ιστορίας τους και της ποιότητας τους, να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τις ιδιαίτερες γεύσεις τους και να μπουν στα bar, στα σπίτια και στις συνήθειες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία?

– Καλός σχεδιασμός, πιο γρήγορος όμως από την εξέλιξη και ταχύτητα προσαρμογής της αγοράς

– Άμεση και γρήγορη υλοποίηση 

– Προσαρμοστικότητα

– Να μάθει να μοιράζεται, να εμπιστεύεται συνεργάτες, να δουλεύει σε ομάδα

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.