29 Απρ 2024
READING

Πάνω από 4 εκατ. online επισκέπτες στα super market τον Μάρτιο

3 MIN READ

Πάνω από 4 εκατ. online επισκέπτες στα super market τον Μάρτιο

Πάνω από 4 εκατ. online επισκέπτες στα super market τον Μάρτιο

Σημαντική μετατόπιση του μέσου καταναλωτή στις online αγορές τροφίμων και αγαθών στο α’ τρίμηνο του 2020 καταγράφει πρόσφατη ανάλυση της Convert Group, αποτυπώνοντας τις νέες συνθήκες που επέβαλλε η επιδημία κορωνοϊού με απότομο τρόπο.

Αν και το ψηφιακό κανάλι των σούπερ μάρκετ διατηρούσε έως πρότινος χαμηλό ποσοστό διείσδυσης έναντι άλλων κλάδων που κινούνται πλέον σε διψήφιο ποσοστό διείσδυσης εν τούτοις οι αγορές τροφίμων εισήλθαν μπήκαν στο παιχνίδι και αύξησαν το «καλάθι» αγορών με προϊόντα που έως πρότινος ο καταναλωτής δεν αγόραζε διαδικτυακά, όπως τα νωπά τρόφιμα και τα προϊόντα επί ζυγίω.

Αναλυτικότερα, η έρευνα καταδεικνύει ότι η αξία των αγορών στα online σούπερ μάρκετ εκτοξεύτηκε κατά 307% τον Μάρτιο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ειδικά τη 12η εβδομάδα του 2020 (16-22 Μαρτίου) οι online αγορές κατέγραψαν ρεκόρ με αύξηση 501% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα το 2019.

Την ίδια εβδομάδα το ποσοστό των online αγορών σε σχέση με το συνολικό τζίρο του κλάδου λιανεμπορίου αυξήθηκε 4,5 φορές σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του έτους (από 0,4% σε 1,8%).

Για τη σύγκριση αγορών μεταξύ ψηφιακού και φυσικού δικτύου, συνεργάστηκαν οι Convert Group και Nielsen Ελλάδας.

Συνολικά στο α’ τρίμηνο η αύξηση επισκεψιμότητας στα βασικά online σούπερ μάρκετ ήταν 26% ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε στο 61% (όταν τον Ιανουάριο άγγιζε το 3% και τον Φεβρουάριο 6%).

Κατά τους αναλυτές μέσα σ’ένα μήνα παρουσιάστηκε εξέλιξη «πενταετίας», καθώς η διείσδυση έφτασε το 1,8% (ή αλλιώς 4 εκατομμύρια επισκέψεις), ωστόσο μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη τάση είναι διατηρήσιμη, και πόσοι από τους νέους πελάτες θα παραμείνουν πιστοί στο ψηφιακό κανάλι.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεδομένα αντλήθηκαν από τα sites των οκτώ μεγαλύτερων online super markets ΑΒ Βασιλόπουλος , Bazaar-online.gr (Bazaar Ομίλου Βερούκα), Caremarket.gr -Σκλαβενίτης, E-fresh.gr (το μόνο αμιγώς online super market), Kritikos-easy.gr (Κρητικός), Eshop.masoutis.gr(Μασούτης) Eshop.mymarket.gr (MyMarket), Thanopoulos.gr (Δ. Θανόπουλος με παρουσία κυρίως στα Β. Προάστια της Αττικής).

Αύξηση ψηφιακών παραγγελιών κατέγραψαν επίσης σε ποσοστό 52% τόσο τα cash & curry όσο και μικρότεροι παίκτες της αγοράς, ενώ αν συνυπολογιστεί και η παράπλευρη δραστηριότητα των τηλεφωνικών παραγγελιών (που υιοθέτησε ο όμιλος Σκλαβενίτη, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο όμιλος Γαλαξίας αλλά και πολλά τοπικά παντοπωλεία, μίνι μάρκετς και μανάβικα), ο αριθμός των καταναλωτών που αξιοποίησαν εναλλακτικά κανάλια αυξάνει.

Οι αναλυτές της Convert Group σημειώνουν επίσης ότι η επίδοση θα ήταν ενδεχομένως μεγαλύτερη, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας παραδόσεων πολλές παραγγελίες δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν από τα σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο με μερικούς από τους παγκόσμιους κολοσσούς του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου όπως Tesco, ASDA, Kroger και Ocado αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τα ελληνικά online super markets.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.