03 Μάι 2024
READING

Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την προβολή junk food

2 MIN READ

Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την προβολή junk food

Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την προβολή junk food

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται πως έχει λάβει την απόφαση να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον της παχυσαρκίας.

Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θέλει να απαγορεύσει την προβολή και εν γένει προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, η Βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από περιορισμούς σε τρόφιμα που περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, αλατιού και λίπους.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται πλέον να προβάλλουν προωθητικές προσφορές της λογικής «αγοράστε ένα και πάρτε δώρο ακόμη ένα» για ορισμένα προϊόντα.

Παράλληλα, τα γλυκά δεν θα εμφανίζονται πλέον στο τέλος των διαδρόμων των σούπερ μάρκετ ή στις εισόδους του καταστήματος. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά η περιεκτικότητα ενός γεύματος σε θερμίδες.

Παράγοντες της Βρετανικής αγοράς και αναλυτές επισημαίνουν το οξύμωρο της απόφασης, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον εμφανιζόταν πάντοτε ως υπέρμαχος και θερμός υποστηρικτής των ελεύθερων επιλογών φαγητού.

Ωστόσο, από τη στιγμή κατά την οποία έπεσε θύμα του κορωνοϊού ο ίδιος, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη. Σήμερα, πλέον, είναι πεπεισμένος για την ανάγκη να δράσει γρήγορα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παχυσαρκία -ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους- αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων έχει διπλασιαστεί κατά την διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία ο Covid-19 πλήττει περισσότερο και με πολύ πιο σκληρό τρόπο τους υπέρβαρους ασθενείς.

Η Βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της προηγούμενης πρωθυπουργού, Theresa May, είχε υποβάλει αντίστοιχες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων για παιδιά, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, τηλεοπτικά σποτ για ανθυγιεινά σνακ δεν πρέπει να μεταδίδονται μετά τις 9 μ.μ. Παρόλα αυτά, ο τωρινός πρωθυπουργός δεν δείχνει να επιθυμεί να θεσπίσει αυτό το μέτρο. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.