27 Ιούλ 2024
READING

Oxford Company και Manetti: Δύο ελληνικές εταιρείες που έκαναν brand στο πουκάμισο

4 MIN READ

Oxford Company και Manetti: Δύο ελληνικές εταιρείες που έκαναν brand στο πουκάμισο

Oxford Company και Manetti: Δύο ελληνικές εταιρείες που έκαναν brand στο πουκάμισο

Λελογισμένα βήματα, εδραιωμένη παρουσία και brand στην αγορά και υψηλή αναγνωσιμότητα είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν δύο ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις. Ο λόγος για την Oxford Company και τη Manetti, δύο επιχειρήσεις που κατάφεραν να περάσουν και από τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, παραμένοντας ωστόσο απολύτως υγιείς και διατηρώντας τη δυναμική τους.

Η Oxford Company ιδρύθηκε το 1991 με αφετηρία τον Βόλο, ενώ εστίασε τη δραστηριότητά της στο πουκάμισο. Το όνομα Oxford Company προέρχεται από το γνωστό ύφασμα «Oxford», το οποίο ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες, λόγω της ιδιαίτερης ύφανσης και υφής του. Το πρώτο κατάστημα της εταιρίας ξεκίνησε το 1991 στο Βόλο και ακολούθησαν σημεία πώλησης στο Κολωνάκι, τη Γλυφάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Πατησίων, το Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τη Λάρισα, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Αμερικής, αλλά και στον Πειραιά. Tον Σεπτέμβριο 2001 ξεκίνησαν νέα καταστήματα στην Αθήνα στο Ν. Ψυχικό, στη Πάτρα, στο Ηράκλειο. Ωστόσο η εταιρεία επεκτάθηκε τόσο στην Κύπρο, σε Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής της Χρήστος Τσιόλιας, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, από κορονοϊό, το 2020 είχε σπουδάσει φαρμακευτική στην Ιταλία. Μάλιστα, η θητεία του επί ιταλικού εδάφους θεωρείται ότι σε έναν μεγάλο βαθμό καθόρισε τα επόμενά του βήματα, λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί η συγκεκριμένη χώρα με τη μόδα. Σύντομα όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με το ανδρικό πουκάμισο, το οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα.

Πριν την έναρξη της Oxford Company, πριν δηλαδή από το 1991, είχε κάνει και κάποιες ακόμα επιχειρηματικές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο να είναι επιτυχημένες. Επέμεινε και κατάφερε μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν να δημιουργήσει μία από τις πιο γνωστές εμπορικές επωνυμίες στην Ελλάδα. Αρχικά αντιπροσώπευε κάποιες εταιρίες ρούχων και επειδή τα ρούχα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή δεν τον κάλυπταν, άρχισε να φτιάχνει παντελόνια, πουκάμισα και πουλόβερ δικής του σχεδίασης.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Oxford Company περιλαμβάνει περισσότερα από 35 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ήταν 10,66 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες 338 χιλιάδες ευρώ από κύκλο εργασιών 8,65 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 717,68 χιλιάδες ευρώ το 2021.

Manetti - Fb Clima Κλιματισμός

Το ισχυρό brand της Manetti

Η Manetti αποτελεί μία ακόμα περίπτωση επιχείρησης ελληνικών συμφερόντων που κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρό brand και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο πουκάμισο και στην ανδρική ένδυση. Η επιχείρηση που ανήκει στην οικογένεια Γαληνάκη, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με στόχο να δημιουργήσει πουκάμισα που να διακρίνονται για την ποιότητά τους και ταυτόχρονα να είναι προσιτά στην τιμή για τον μέσο Έλληνα. Σταδιακά η επιχείρηση κατάφερε να ξεχωρίσει και να καθιερωθεί, συνεχίζοντας έως και σήμερα την αναπτυξιακή της πορεία και ανοίγοντας μάλιστα αρκετά πρόσφατα ένα νέο κατάστημα στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Η αφοσίωση στο αρχικό όραμα οδήγησε στην ίδρυση και καθιέρωση της εταιρείας Manetti ως μια από τις πλέον διακεκριμένες εταιρείες ανδρικών ενδυμάτων, με μια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη “ετικέτα” και το ομώνυμο δίκτυο καταστημάτων Man & Manetti. Μάλιστα το 2006 η επιχείρηση έκανε και βήμα εξόδου στη Ρουμανία ανοίγοντας εκεί τα πρώτα της καταστήματα.

Η φιλοσοφία της είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων της εταιρείας αντιστοιχούν σε πουκάμισα και ένα άλλο μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό μέρος σε αξεσουάρ, όπως ζώνες, γραβάτες αλλά και πλεκτά. Η παραγωγή τους γίνεται στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και την Ιταλία κατά περίπτωση και ανάλογα το κάθε προϊόν. Το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου της ισολογισμού, η εταιρεία είχε τζίρο 4,88 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη της μετά από τους φόρους ήταν 198,4 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2021 ο τζίρος της ήταν 4,02 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη μετά από φόρους στις 589,68 χιλιάδες ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.