21 Μάι 2024
READING

Η Danone «μυείται» στην έννοια του flexitarian

4 MIN READ

Η Danone «μυείται» στην έννοια του flexitarian

Η Danone «μυείται» στην έννοια του flexitarian

Μέχρι πρότινος η Danone στο μυαλό των περισσοτέρων ήταν συνυφασμένη με τα γαλακτοκομικά της προϊόντα.

Ωστόσο, ενστερνιζόμενη την ρήση πως «ότι δεν αλλάζει, πεθαίνει», επέλεξε να “κοιτάξει” ξεκάθαρα προς το μέλλον.

Στο επίκεντρο της βρέθηκαν τα φυτικά προϊόντα, καθορίζοντας ανάγλυφα το μονοπάτι που επέλεξε να ακολουθήσει. Flexitarian, the name of the (new) game, λοιπόν!

Εντός των προσεχών ημερών, τα πρώτα μπουκάλια της φυτικής έκδοσης του Actimel αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακολουθώντας μια γνώριμη πορεία που έχουν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν τα Danio και Danette.

Μπορεί να φαντάζει ως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων προχωρά σε vegan εκδόσεις των εμβληματικών του εμπορικών σημάτων -πόσο μάλλον από την στιγμή κατά την οποία στο προϊοντικό του πορτφόλιο εντάσσεται ήδη από καιρό και ένα vegan brand που φέρει την ονομασία “Alpro”- ωστόσο πρόκειται για μια κίνηση που επιχειρεί να σηματοδοτήσει την έντονη, σταδιακή, μα και δημιουργική συνάμα «στροφή» ασπασμού και υιοθέτησης της λογικής του flexitarian.

Πρόκειται δε για μια εξέλιξη, η οποία και ταιριάζει αρμονικά στη δήλωση βιώσιμης αποστολής της ίδιας της εταιρείας, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα και στη σαφή ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα από μέρους των ίδιων των καταναλωτών.

Εξάλλου, η Danone διαπίστωσε εγκαίρως πως ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών αυτοπροσδιορίζονται ως flexitarians, ενώ οι νεότερης ηλικίας καταναλωτές φαίνεται να αναγνωρίζουν και να ανησυχούν με τον τρόπο τους αναφορικά με τον αντίκτυπο των επιλογών τους τόσο σε σχέση με τη δική τους υγεία, όσο πρωτίστως του πλανήτη μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανέπτυξε και παρουσίασε πρόσφατα το όραμά της που τιτλοφορείται ως: «Ένας πλανήτης, μια υγεία!» (“One planet, one health!”), με βάση το οποίο θεωρεί ότι οι γαλακτοκομικές μα και οι φυτικές γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις είναι συμπληρωματικές.

Κατ’ επέκταση, η Danone αποσκοπεί να διευκολύνει όσους καταναλωτές θελήσουν να κάνουν την μετάβαση προς μια περισσότερο υγιεινή διατροφή και εν γένει αντίληψη για την καθημερινότητά τους.

Αγορά υπό διαρκή άνθηση μεν, με περιορισμένα μεγέθη (προς το παρόν) δε…

Η κυκλοφορία φυτικών εκδόσεων γνωστών εμπορικών σημάτων της Danone κάθε άλλο παρά αμυντική κίνηση μπορεί να εκληφθεί, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας. Η αγορά των εν γένει φυτικών προϊόντων μπορεί να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, εντούτοις όμως εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη σε επίπεδο εύρους.

Για την ακρίβεια, δεν ξεπερνά παρά μερικές ποσοστιαίες μονάδες της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων. Από την πλευρά της, η Actimel ισχυρίζεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδα όγκου καλλιέργειας ενόσω σοβούσε η πανδημία και δη κατά τα αρχικά της στάδια.

Η φυτική του έκδοση θα έχει επίσης τη ζύμωση L.casei, αλλά είναι φτιαγμένη από αμύγδαλο και πλιγούρι βρώμης και διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Την αυθεντική και αυτήν με φρούτα του πάθους και μάνγκο.

Μάλιστα, ενώ οι «κλασικές» εκδόσεις των ποτών Actimel έχουν κατηγοριοποιηθεί κατά Nutri-Score B, στην φυτική έκδοσή έχει απονεμηθεί η διάκριση Nutri-Score Α, κι αυτό καθώς δεν περιέχει λακτόζη και, άρα, λιγότερη ζάχαρη.

Το εργοστάσιο στο Rotselaar, που βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες, έλαβε πρόσφατα μια επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μετατρέψει μια υφιστάμενη γραμμή παραγωγής σε μία αποκλειστική γραμμή για την παραγωγή φυτικού Actimel.

Κάτι που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός «υβριδικού» εργοστασίου, το οποίο θα παράγει γαλακτοκομικά μα και φυτικά προϊόντα. Σε αρχικό στάδιο, το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει το φυτικό Actimel για τις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Rotselaar που ξεκίνησε την πορεία της Actimel το 1994, σήμερα παράγει το ποτό για καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα στρατηγικά σημαντικό εργοστάσιο για τον ίδιο τον όμιλο Danone, πρωτοστατώντας στο σκέλος της αειφορίας.

Μάλιστα, η διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης του 75% του νερού που θα προκύψει από την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας νερού, αναμένεται να εξοικονομήσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.