27 Ιούλ 2024
READING

Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» θα αναγκαστεί σύντομα να… “διώχνει” τουρίστες

6 MIN READ

Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» θα αναγκαστεί σύντομα να… “διώχνει” τουρίστες

Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» θα αναγκαστεί σύντομα να… “διώχνει” τουρίστες

Ένα «βήμα» πριν αναγκαστεί να… διώχνει τουρίστες βρίσκεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αδυνατεί πλέον να τους χωρέσει όλους. Μπορεί πριν από περίπου 3 χρόνια, με την πανδημία να βρίσκεται στην κορύφωσή της, ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φάνταζε σαν επιστημονική φαντασία, πλέον όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι υπεύθυνοι καλούνται να βρουν άμεσα λύση.

Τι μαρτυρούν οι αριθμοί

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα νούμερα του πρώτου τετραμήνου του 2024, τα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνουν και το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο, παραδοσιακά, χαρακτηρίζεται ως το πιο αδύναμο.

Την ώρα λοιπόν που η τουριστική κίνηση στη χώρα μας απογειώνεται, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχθηκε συνολικά 7,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5% σε σχέση με το 2023. Την ίδια ώρα, η επιβατική κίνηση του εσωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 8,4%, ενώ του εξωτερικού «απογειώθηκε» κατά 20,2%, αποδεικνύοντας την προτίμηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

Μια προτίμηση που καταγράφεται και στον αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς κατά την περίοδο του πρώτου τετραμήνου του έτους αυτές έφτασαν τις 67.447,αυξημένες κατά13,5% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023. Ειδικότερα, οι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ εκείνες του εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 19,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, καθώς η επιβατική κίνηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασε στους 2,49 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο κατά 16,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των… ειδικών, το 2024 ο συνολικός αριθμός επιβατών θα «σπάσει το φράγμα» των 30 εκατ., καθώς το 2023 έφτασε στα 28 εκατ.

Αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι έχουν φυσικά αντιληφθεί εδώ και αρκετό καιρό την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στα πρώτα βήματά του το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα 50MAP Master Plan το οποίο προβλέπει την σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το πλάνο να προβλέπει ότι μέχρι το 2046 θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 50 εκατ. επιβάτες.

Σε πρώτη φάση, η οποία έχει ορίζοντα μέχρι το 2028, έχει αποφασιστεί η αύξηση της χωρητικότητας στα 33 εκατ. επιβάτες, από τα 26 εκατ. που βρίσκεται σήμερα, έργο για το οποιο υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των έργων, προκειμένου αυτό να αποκτήσει δυναμικότητα 40 εκατ. επιβατών μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα πλάνα προχωράνε, και τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει το γραφείο που θα αναλάβει τον σχεδιασμό της πρώτης και της δεύτερης φάσης για την επέκταση του αεροδρομίου, (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοίνωση του ονόματος εντός του καλοκαιριού), κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αρκεί.
Ήδη πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις πρόκειται να προλάβουν τις όποιες εργασίες γίνονται, καθώς η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί σε βαθμό που θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι. Η λύση που φαίνεται να επιλέγεται αυτή τη στιγμή είναι η επίσπευση των εργασιών, κάτι για το οποίο φυσικά απαιτούνται χρήματα. Κάπως έτσι η διοίκηση του αεροδρομίου έχει πληθύνει τις επαφές της με ελληνικές και ξένες τράπεζες, ούτως ώστε να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων.

Για την ώρα, οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο κινούνται στην κατεύθυνση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες και αφορούν σε μη αεροπορικές δραστηριότητες του αεροδρομίου, και συγκεκριμένα στους εμπορικούς χώρους, καθώς σύντομα πρόκειται να επισημοποιηθούν ορισμένες νέες συνεργασίες.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το σχέδιο επέκτασης

Το Master Plan του ΔΑΑ χωρίζεται σε τρία ορόσημα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που ήρθε στη δημοσιότητα, το Χωροταξικό Σχέδιο ή αλλιώς, το Master Plan του ΔΑΑ χωρίζεται σε τρία ορόσημα:

Α.
Master Plan 33MAP: Αποτελεί την πρώτη φάση επέκτασης και έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τη χωρητικότητα των τερματικών εγκαταστάσεων στα 33 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Aεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»... απογειώθηκε με 28,17 εκατ. επιβάτες το 2023

Αυτή η φάση περιλαμβάνει:
1) την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, η οποία αποτελείται, κυρίως, από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με λεωφορεία, επέκταση της αίθουσας check-in, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση του χώρου ανάκτησης, νέων εγκαταστάσεων λιανικής και χώρων γραφείων,
2) την ανάπτυξη νέων υποδομών για 32 στάσεις με σχετικούς «τροχόδρομους», δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης και μία επίγειας εξυπηρέτησης.
3) έναν νέο τερματικό σταθμό VIP.
4) επέκταση του εδάφους και του κυκλοφοριακού συστήματος, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.
Η κατασκευή αυτής της φάσης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2028 και προβλέπει να απαιτηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 650 εκατ. ευρώ, με βάση τιμές κόστους του 2022.
Περίπου το 25% των κεφαλαιουχικών δαπανών του Master Plan 33MAP εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί μεταξύ 2024 και 2025, 30% το 2026, 25% το 2027 και 20% το 2028.

Β. Master Plan 40MAP: Η διαδικασία για αυτή τη φάση θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο υπερβεί τα 29,70 εκατ. ετήσιους επιβάτες και είναι πιθανό να φτάσει τους 31,35 εκατ. ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια ή υπερβεί τα 31,35 εκατ. ετήσιους επιβάτες.
Αυτή η φάση θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου σε 40 εκατ. επιβάτες ετησίως. Περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού με την κατασκευή αιθουσών, καθώς και την επέκταση των χώρων επιβατών και λιανικής πώλησης, την κατασκευή «τροχοδρόμων» και λωρίδων ταξί, χώρων εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, νέα γέφυρα εξυπηρέτησης και νέα γέφυρα ταξί.
Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις κίνησης, αυτή η φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και αναμένεται να απαιτηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 700 εκατ. ευρώ, με βάση τιμές κόστους του 2022.

Γ. Master Plan 50MAP: Η διαδικασία για αυτή τη φάση θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο (i) υπερβεί τα 36 εκατ. ετήσιους επιβάτες και είναι πιθανό να φτάσει τους 38 εκατ. ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια ή (ii) υπερβεί τους 38 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Αυτή η φάση θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου σε 50 εκατ. επιβάτες ετησίως. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δεύτερου τερματικού σταθμού και τη συνέχιση της ανάπτυξης του νέου σταθμού, νέων «τροχοδρόμων» και νέων λωρίδων ταξί, νέας γέφυρας ταξί, νέας οδικής πρόσβασης, καθώς και την ολοκλήρωση του νέου πολυώροφου πάρκινγκ. Αυτή η φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2045.

Το Γενικό Σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει κάποια ευελιξία για την προσαρμογή των αλλαγών στο μείγμα κυκλοφορίας και μπορεί να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά μοτίβα κυκλοφορίας και λειτουργικές απαιτήσεις. Η εταιρεία διαχείρισης του ΔΑΑ θα αξιολογήσει μέτρα κατά τις φάσεις σχεδιασμού και προκατασκευής για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής στις λειτουργίες του αεροδρομίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.