02 Μάι 2024
READING

Η Apple κτίζει το «πράσινο» μέλλον της

3 MIN READ

Η Apple κτίζει το «πράσινο» μέλλον της

Η Apple κτίζει το «πράσινο» μέλλον της

Στην κατασκευή δύο εκ των μεγαλύτερων χερσαίων ανεμογεννητριών στον κόσμο, που παράγει καθαρή ενέργεια χάρη στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιτυγχάνοντας να φέρει την αλυσίδα εφοδιασμού, μα και τα προϊόντα της ένα βήμα πιο κοντά στην ουδετερότητα απέναντι στην χρήση και τις εκπομπές του άνθρακα, προχωρά η Apple. Οι στρόβιλοι ύψους 200 μέτρων, που βρίσκονται κοντά στην πόλη Έσμπιεργκ της Δανίας, αναμένεται να παράγουν 62 gigawatt hours ετησίως, οι οποίες θεωρούνται ως αρκετές προκειμένου να τροφοδοτούν και να καλύπτουν τις σχετικές ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 20.000 οικιών. Παράλληλα, αναμένεται να λειτουργούν και ως πεδίο δοκιμών για ισχυρές, υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Μάλιστα, η ισχύς που παράγεται στο Esbjerg θα υποστηρίξει το data center της Apple στο Viborg, με την πλεονάζουσα ενέργεια να κατευθύνεται στο αντίστοιχο δίκτυο της Δανίας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα σε ολόκληρο το εύρος της λειτουργίας της, την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής και τον κύκλο ζωής των προϊόντων της έως το 2030. Κι ενώ ήδη οι λειτουργίες της Apple τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι ουδέτερες από άνθρακα, με την νέα δέσμευση που ανέλαβε, θα σημαίνει ότι έως το 2030 κάθε συσκευή Apple που πωλείται θα έχει καθαρή μηδενική επίδραση στο κλίμα. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάβαση όλων των προμηθευτών της με έδρα στην Ευρώπη σε ΑΠΕ.

Από το 2015 εφαρμόζει εξειδικευμένο πρόγραμμα ΑΠΕ για τους προμηθευτές
Προ πενταετίας η εταιρεία διαμόρφωσε και ξεκίνησε να εφαρμόζει το Πρόγραμμα Προμηθευτών Καθαρής Ενέργειας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τους προμηθευτές της να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, με την ταυτόχρονη μετάβαση στην αξιοποίηση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την τελευταία πενταετία, συνολικά 72 συνεργάτες της Apple που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εργοστασιακής παραγωγής σε 17 διαφορετικές χώρες έχουν δεσμευτεί να μεταπηδήσουν στο καθεστώς αξιοποίησης 100% ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε ότι αφορά την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της Αμερικανικής εταιρείας. Μόλις ολοκληρωθούν το σύνολο των έργων από μέρους των προμηθευτών της Apple, αυτές οι δεσμεύσεις θα αποφύγουν περισσότερους από 14,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπής CO2e ετησίως. Μέγεθος, το οποίο ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους κάθε χρόνο.

Το data center της Apple στο Viborg, μια εγκατάσταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων που προσφέρει υποστήριξη δικτύου και αποθήκευση δεδομένων στους χρήστες της σε ολόκληρη την περιοχή, είναι πλέον σε λειτουργία. Το εν λόγω data center συμβάλλει στην τροφοδοσία των App Store, Apple Music, iMessage, Siri και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών στην Ευρώπη που εκτελούνται -πλέον- εξ’ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τοπικά έργα.

Το αιολικό project στο Esbjerg ακολουθεί την πρόσφατη ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες ηλιακές συστοιχίες της Σκανδιναβίας, που βρίσκεται στο Thisted της Δανίας, και το οποίο αποτελεί το πρώτο ηλιακό έργο στην Δανία που κατασκευάστηκε δίχως τη χρήση δημόσιων επιδοτήσεων και αντίστοιχων πόρων. Τα αιολικά και ηλιακά έργα υποστηρίζουν και το νέο ολοκληρωμένο data center της Apple στο Viborg, που με την σειρά του τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.