03 Μάι 2024
READING

Πώς αντιδρά η Gen Z στην περίοδο της πανδημίας;

3 MIN READ

Πώς αντιδρά η Gen Z στην περίοδο της πανδημίας;

Πώς αντιδρά η Gen Z στην περίοδο της πανδημίας;

Η πανδημία μπορεί να είναι ένα δύσκολο γεγονός στις ζωές των περισσότερων, αλλά για την Gen Z, μπορεί να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα, μέσα σε μια ζωή δύσκολων  γεγονότων στην αρχή της ενήλικης ζωής τους. 

Το Gen Z Planet, το οποίο μελετά τα δημογραφικά στοιχεία για εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2016, περιέγραψε τους ανθρώπους αυτούς ως μια ομάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο  “σεισμικών γεγονότων” σε μια πρόσφατη έρευνα.

Όλα αυτά τα γεγονότα εκτείνονται από τη μεγάλη ύφεση, τους πυροβολισμούς σε σχολεία , έως τις απειλές της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο των κινήσεων #MeToo και Black Lives Matter.

Όλα τα παραπάνω έχουν βιωθεί από την Gen Z με ένα τρόπο που καμία άλλη γενιά δεν είχε προηγουμένως βιώσει αναφέρει η έρευνα.Αυτά τα γεγονότα έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές τους και τους έχουν επηρεάσει με διάφορους τρόπους.

Δεδομένου ότι έχουν ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, η πανδημία δεν τους έχει αλλάξει ουσιαστικά ως προς τον «πυρήνα» της συμπεριφοράς τους, σύμφωνα με την έρευνα.Ο COVID-19 δεν άλλαξε τόσο πολύ τα πράγματα όσο επιτάχυνε τις τρέχουσες τάσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την αγοραστική συμπεριφορά της Gen Z και την τάση τους να ζουν τη ζωή μέσα από το Διαδίκτυο. Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν ενισχυθεί από ένα έτος που υπογράμμισε τις φυλετικές ανισότητες και κράτησε τους καταναλωτές κλεισμένους μέσα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Gen Z είναι η πιο εξοπλισμένη ομάδα για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές και τη μετάβαση στο λεγόμενο νέο φυσιολογικό στο οποίο ζούμε και του ψηφιακού κόσμου. Έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω συσκευών, εφαρμογών, πλατφορμών, του Zoom.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν την αλληλεπίδραση με τους φίλους τους αυτοπροσώπως, ή ότι δεν πηγαίνουν σε καταστήματα και άλλα φυσικά μέρη, αλλά ήταν πιο προετοιμασμένοι από τους περισσότερους για τη μετάβαση.

Σύμφωνα με την YPulse, η οποία διεξήγαγε μια έρευνα για ανθρώπους ηλικίας 13 έως 39 ετών, οι περισσότεροι νέοι καταναλωτές σχεδιάζουν να παραμείνουν μέσα στο σπίτι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων.Συγκεκριμένα το 69% θα παραμείνει σπίτι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτοί οι αριθμοί έρχονται μαζί με τα χαμηλότερα ποσοστά νέων που σχεδιάζουν να πάνε διακοπές ή να επισκεφθούν φίλους ή την οικογένεια τους για τις διακοπές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία (76%) θέλει να κάνει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ξεχωριστές προκειμένου να καλύψει το κενό όλων αυτών των μηνών – ένα συναίσθημα που μοιράζονται οι καταναλωτές γενικότερα καθώς κοιτάζουν προς το τέλος ενός δύσκολου 2020.

Οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να γνωρίζουν αυτό το συναίσθημα , χωρίς να ξεχνούν ότι πολλοί καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του Gen Z, έχουν άγχος ή κατάθλιψη φέτος.

Οι εταιρείες και οι μάρκες που μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματα αυτής της γενιάς , τα βιώματα τους καθώς και τις αξίες που έχουν υιοθετήσει είναι βέβαιο ότι θα υπερέχουν από τις υπόλοιπες εταιρείες.

Για να κατανοήσουν τι θα παρακινήσει τους νεότερους καταναλωτές φέτος, οι λιανοπωλητές, πρέπει να ξεκινήσουν κατανοώντας το που είναι στραμμένη η προσοχή της Gen Z.

Σύμφωνα με το Gen Z Planet, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική του υγεία και πολλοί είναι ανήσυχοι (42%), λυπημένοι ,καταθλιπτικοί (41%) ή θυμωμένοι (27%).

Η πανδημία και οι εκλογές επιδείνωσαν το ήδη υπάρχων άγχος της Gen Z ενώ υπάρχει ένα αίσθημα αδυναμίας για πολλούς. 

Όσον αφορά την αγοραστική συμπεριφορά, αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλά αποτελέσματα, ένα από τα οποία είναι μια κίνηση προς μια πιο «προσεκτική κατανάλωση», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από μάρκες που φέρονται υπεύθυνα , που είναι φιλικές προς το περιβάλλον ή υποστηρίζουν το Black Lives Matter ή άλλα σημαντικά ζητήματα. Τόσο η βιωσιμότητα όσο και η φυλετική ισότητα αποτελούν βασικά σημεία εστίασης για τους αγοραστές Gen Z.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.