03 Μάι 2024
READING

Μπορεί μια μηχανή αναζήτησης της Apple να ανταγωνιστεί το Google?

4 MIN READ

Μπορεί μια μηχανή αναζήτησης της Apple να ανταγωνιστεί το Google?

Μπορεί μια μηχανή αναζήτησης της Apple να ανταγωνιστεί το Google?
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από την φημολογία ​​ότι η Apple έχει ως στόχο να δημιουργήσει μηχανή αναζήτησης.

Τα bots αναζήτησης συνήθως σαρώνουν ιστότοπους για να τους ταξινομήσουν σε αποτελέσματα αναζήτησης. Όταν αναζητάμε κάτι σε μια μηχανή αναζήτησης, τα αποτελέσματα που εμφανίζονται ταξινομούνται κατά “κατάταξη”, που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα που είναι πιο ακριβές σε αυτό που ψάχνετε εμφανίζεται στην κορυφή.

Αυτή η αύξηση της δραστηριότητας εμφανίζεται επίσης παράλληλα με την πίεση της επιτροπής ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου να διαλύσει την συμφωνία της Apple με την Google.

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι το Google είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για συσκευές iOS της Apple. Πολλοί αναμένουν τώρα ότι η Apple βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει σύντομα τη δική της μηχανή αναζήτησης.

Η είσοδος της Apple στην αγορά μηχανών αναζήτησης έρχεται 11 χρόνια αφότου έκανε το ντεμπούτο της η Microsoft Bing, ο μόνος άλλος αξιοσημείωτος ανταγωνιστής του Google μέχρι σήμερα.

Το Bing δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτυχία ωστόσο το ξεκίνημα της Apple είναι αρκετά διαφορετικό και είναι πιθανό να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανε η Microsoft με την κυκλοφορία του Bing ήταν να ακολουθήσει το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο βάσει διαφημίσεων που χρησιμοποιούσε το Google.

Σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, οι χρήστες αναζήτησης εισάγουν αυτό που αναζητούν και με βάση αυτό η μηχανή αναζήτησης εμφανίζει επίσης σχετικές διαφημίσεις που μπορεί να τους ενδιαφέρουν.

Για να είναι κερδοφόρα μια τέτοια επιχείρηση, χρειάζεστε πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών που αναζητούν, καθώς και μεγάλο αριθμό διαφημιζόμενων που επιθυμούν να πουλήσουν σε αυτούς, παράλληλα με εκατομμύρια ιστότοπους που έχουν σαρωθεί από τα bots αναζήτησης.

Και τα τρία είναι απαραίτητα για την εμφάνιση χρήσιμων αποτελεσμάτων αναζήτησης για τον χρήστη και για να φέρουν τον κατάλληλο πελάτη στον διαφημιζόμενο. Στο μεταξύ, το Google πληρώνεται για την αντιστοίχιση των σωστών διαφημίσεων με τους σωστούς χρήστες.

Όσο περισσότερες αναζητήσεις γίνονται, τόσο πιο χρήσιμα είναι τα αποτελέσματα. Όσο πιο χρήσιμα είναι τα αποτελέσματα, τόσο καλύτερα είναι η στόχευση διαφημίσεων.

Το Bing προσπάθησε να ξεκινήσει αλλά ποτέ δεν έφτασε στην κλίμακα που βρίσκεται το Google με την προσφορά αναζήτησης. Η μηχανή αναζήτησης της Apple θα έχει ένα διαφορετικό μέλλον εάν οι φήμες για το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι αληθινές.

Η Apple επικεντρώθηκε πρόσφατα στο απόρρητο των χρηστών και εάν επιλέξει να μην κερδίσει χρήματα από τη διαφήμιση, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση δεδομένων χρήσης πελατών σε τρίτους θα μπορούσε απλώς να πουλήσει περισσότερες από τις εξαιρετικά κερδοφόρες συσκευές και τις συνδρομές της σε πελάτες που έχουν επίγνωση της σημασίας της ιδιωτικής ζωής.

Όταν λανσαρίστηκε το Bing, είχε χαρακτηριστικά που δεν είχε το Google εκείνη τη στιγμή. Αυτό περιελάμβανε μια προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, καθώς και μια εξειδίκευση σε ταξίδια, αγορές, τοπικές επιχειρήσεις και αναζητήσεις υγείας.

Όσον αφορά την ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Microsoft ισχυρίστηκε ότι έχει παρόμοια ή καλύτερη απόδοση με το Google. Παρά την ισχυριζόμενη υπεροχή του προϊόντος, το Bing δεν κέρδισε ποτέ.

Αυτή η πτυχή του ιστορικού μηχανών αναζήτησης είναι υπέρ της Apple, η οποία δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθεί από το Google. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα αναζήτησης της Apple πρέπει να είναι «αρκετά καλά» ώστε να εγκριθούν μόνο από τους χρήστες της μαζικά.

Μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα του Maps της Apple, που κυκλοφόρησε το 2012. Παρά την κακή γεωγραφική κάλυψη, το Maps της Apple κέρδισε κυρίαρχο μερίδιο αγοράς 60% στους χρήστες iPhone στον πρώτο χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και για το Apple Music, το οποίο έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης ροής μουσικής παρά το προβάδισμα εννέα ετών από το Spotify.

Ένα πρόβλημα που θα έχει και θα είναι σοβαρό είναι οτι με προεπιλογή στη μηχανή αναζήτησης αντί για το Google στις συσκευές της, η Apple θα εκθέσει τον εαυτό της σε μονοπωλιακές κριτικές από τις επιτροπές ανταγωνισμού σε διάφορες αγορές.

Είναι επίσης πιθανό να αναστατώσει τη διαφημιστική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση σε πελάτες της Apple. Η πελατειακή βάση της Apple είναι πολυπόθητη χάρη στην καλύτερη από τη μέση αγοραστική δύναμή της και διευκολύνοντας τους χρήστες να αποφεύγουν τις διαφημίσεις αναζήτησης, η Apple θα μπορούσε απλώς να δημιουργήσει μια τεκτονική μετατόπιση στη διαφημιστική βιομηχανία στο σύνολό της.

Η κυριαρχία της Google στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο δεν θα τερματιστεί με την είσοδο της Apple αλλά σίγουρα θα εξασθενίσει ενόψει της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δεδομένου ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Google διαφέρει δραματικά από την Apple, είναι πιθανό ότι ο γίγαντας αναζήτησης θα έπρεπε να μάθει να ζει άβολα με τη μηχανή αναζήτησης του αντιπάλου του αντί να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί με αυτό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.