03 Μάι 2024
READING

Ρομποτικά περίπτερα κάνουν την επανάσταση στον χώρο των εστιατορίων 

4 MIN READ

Ρομποτικά περίπτερα κάνουν την επανάσταση στον χώρο των εστιατορίων 

Ρομποτικά περίπτερα κάνουν την επανάσταση στον χώρο των εστιατορίων 

Ως έφηβος, ο Jain, ο νυν διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Blendid, γοητευόταν από ένα μηχάνημα ονόματι «replicator» που εμφανιζόταν στο Star Trek.

Η μηχανή για την οποία γίνεται λόγος είχε την δυνατότητα να φτιάχνει τρόφιμα από ενέργεια χωρίς την χρήση άλλων συστατικών.

Ήταν με άλλα λόγια, ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς και, φυσικά, δεν χρειαζόταν καθάρισμα. Επρόκειτο συνολικά για μία εξαιρετική ιδέα με ένα και μοναδικό μειονέκτημα: δεν ήταν υπαρκτό.

Ο  «replicator» παραμένει σήμερα στην σφαίρα της μυθοπλασίας, αλλά η τεχνολογία του παρόντος επηρεάζει και μεταμορφώνει σημαντικά τον τομέα των τροφίμων και των ποτών.

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επιταχύνουν την αλλαγή. Οι παραγγελίες συνήθως γίνονται πλέον εξ αποστάσεως και τα ρομπότ, σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθούν στην προετοιμασία ή την εκπλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μπορούν να  παρακολουθούν τα δεδομένα των παραγγελιών σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που τους βοηθά να να προσαρμόζουν και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές όπου χρειάζεται.

Ο Vipin Jain είναι σήμερα μεταξύ των ανθρώπων που φαίνεται φέρνουν το μέλλον στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ένα μέλλον που μέχρι πρόσφατα μπορεί να φαινόταν μυθοπλασία.

Η Blendid και η Jamba έκαναν αυτόν το μήνα το ντεμπούτο τους σε ένα co-branded ρομποτικό περίπτερο, όπου οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να παραγγείλουν smoothies προσαρμοσμένα στο γούστο και την επιλογή τους.

Μάλιστα, ο βετεράνος της τεχνολογίας και συνιδρυτής της Blendid θεωρεί ότι η πανδημία θα επιταχύνει την χρήση της ρομποτικής καθώς προσφέρει μία εναλλακτική λύση για την παράδοση τροφίμων χωρίς επαφή! 

Η τεχνολογία έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στην προετοιμασία και την παράδοση τροφίμων τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε τάσεις όπως οι κουζίνες φάντασμα (ghost kitchens), τα εικονικά εστιατόρια κ.ά.

Προφανώς, είναι οι εργαζόμενοι που προετοιμάζουν το φαγητό σε κάθε περίπτωση, απλά βρίσκονται σε μια τοποθεσία με μικρότερη έκθεση από ένα εστιατόριο.

Υπάρχουν ακόμα ρομπότ που χρησιμοποιούνται για την παράδοση τροφίμων ή αυτόματοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των τροφίμων. Κάποια καταστήματα δοκιμάζουν την χρήση ρομπότ για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ράφια, να βλέπουν τι υπάρχει στο απόθεμα και να επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει σωστά η τιμολόγηση.

Τα περίπτερα αυτού του είδους είναι απλά ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να εισχωρήσει στον χώρο των τροφίμων και των ποτών, είτε αυτό σημαίνει την τοποθέτηση κατάστημα του Mcdonald’s είτε την συνεργασία της Jamba και της Blendid. 

Στα co-branded περίπτερα Jamba και Blendid, μπορείτε να παραγγείλετε smoothies και να επιλέξετε συστατικά μέσω μιας εφαρμογής που αποθηκεύει και αναγνωρίζει τις προτιμήσεις σας.

Ο χρόνος παρασκευής για ένα smoothie είναι περίπου τρία λεπτά, αλλά υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι οι επισκέπτες να είναι έτοιμοι για παραλαβή. Έχει δυνατότητες για την δημιουργία μέχρι και 45 ροφημάτων την ώρα, ενώ μπορεί να προετοιμάζει την ίδια στιγμή μέχρι και εννέα ροφήματα .

Η πανδημία κατέστησε πολύ ελκυστική την επεξεργασία τροφίμων χωρίς επαφή είτε αυτή αφορά τη διαλογή είτε την πώληση. Ταυτόχρονα, διανύουμε μια εποχή όπου τα εμπορικά κέντρα, ένα δημοφιλές μέρος τοποθέτησης περιπτέρων, αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση.

Παρόλα αυτά τα ρομποτικά περίπτερα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών. Έτσι η Blendid εξετάζει επίσης τα κολέγια, τις καφετέριες και τα αεροδρόμια που δείχνουν να έχουν κίνηση.

Η ρομποτική φέρει μία πληθώρα από οφέλη όπως η συνέπεια χρόνου, η ποιότητα, η εξοικονόμηση πόρων, η κερδοφορία και η ασφαλής- χωρίς ανθρώπινη επαφή συναλλαγή.

Η Mcdonald’s άρχισε να λανσάρει τα περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης το 2017, συμβάλλοντας στην αύξηση της τιμής των μετοχών της εταιρείας και, όπως δήλωσε η ίδια, απελευθερώνοντας το προσωπικό από το φόρτο αυτών των παραγγελιών.

Τα περίπτερα αυτού του είδους θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο ως ανεξάρτητος δομές στον τομέα της γρήγορης εξυπηρέτησης και να ενισχυθούν περαιτέρω με την χρήση της ανέπαφης πληρωμής και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Με πιο τεχνικούς όρους, το περίπτερο της Blendid είναι μια “ιδιόκτητη πλατφόρμα αυτοματοποιημένης παραγωγής τροφίμων” και χρησιμοποιεί τη ρομποτική με τρόπους διαφορετικούς από το replicator του Star Trek.

Τα περίπτερα της Blendid και της Jamba προμηθεύονται τις πρώτες ύλες από την U.S Foods και κάνουν ταυτόχρονα χρήση της υψηλής τεχνολογίας.Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας, αλλά υπάρχει και κάτι πιο παραδοσιακό: τα φρέσκα και υγιεινά συστατικά.

Ενώ η υψηλή τεχνολογία είναι μια τάση, η στροφή σε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή φάνηκε ότι ήταν έντονη κατά την διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ισχυρή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.