03 Μάι 2024
READING

Γιατί οι δίσκοι βινυλίου σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση στις πωλήσεις το 2020;

4 MIN READ

Γιατί οι δίσκοι βινυλίου σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση στις πωλήσεις το 2020;

Γιατί οι δίσκοι βινυλίου σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση στις πωλήσεις το 2020;

Είναι γεγονός ότι η δισκογραφία περνάει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πωλήσεις των άλμπουμ μειώθηκαν το 2020, τόσο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή όσο και την φυσική μορφή τους.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όλα τα παράγωγα της μουσικής φάνηκε να πραγματοποιούν ελεύθερη πτώση στις αναφορές των πωλήσεων εκτός, ωστόσο, από τις πωλήσεις βινυλίου οι οποίες αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 46,2%, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της MRC Data.

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι πωλήσεις των βινυλίων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια και η τάση συνεχίστηκε ακάθεκτη και το 2020, αφού το βινύλιο πέτυχε ένα ρεκόρ πωλήσεων την προηγούμενη χρονιά ξεπερνώντας τις αποδόσεις όλων των άλλων ετών σύμφωνα με την MRC, η οποία άρχισε να παρακολουθεί την μουσική βιομηχανία από το το 1991.

Επιπλέον, παρά τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η αύξηση των πωλήσεων βινυλίου παρουσίασε θεαματική άνοδο το 2020: Η  παγκόσμια ημέρα των δισκοπωλείων (Record Store Day)  και η ακριβής καταγραφή των δεδομένων που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των δισκοπωλείων έλαβε χώρα το 2008, ξεκινώντας μια παράδοση και ένα -κάποιου είδους- έθιμο που γιορτάζει τη μοναδική κουλτούρα των δισκοπωλείων και όλων όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό.

Συνήθως, την ημέρα αυτή (Record Store Day) , οι λάτρεις της μουσικής και συγκεκριμένα οι λάτρεις του βινυλίου την αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τα αγαπημένα τους indie καταστήματα δίσκων και βινυλίων, αγοράζοντας ειδικές και σπάνιες κυκλοφορίες.

Το 2020, η κοινότητα συσπειρώθηκε για να μοιράσει στα ανεξάρτητα καταστήματα μουσικής και τα δισκοπωλεία περισσότερη προσοχή και υποστήριξη σε μια εποχή που οι μικρές επιχειρήσεις αγωνίστηκαν έντονα για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Έτσι, ενώ η Παγκόσμια Ημέρα των δισκοπωλείων αποτελεί συνήθως μια εκδήλωση τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο, φέτος μετατράπηκε σε μια ακολουθία τεσσάρων ημερών, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στις πωλήσεις.

Μάλιστα, ο Michael Kurtz , ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας των δισκοπωλείων ανέφερε στην έκθεση της MRC Data ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «ανέστησε» ουσιαστικά την βιομηχανία των βινυλίων το 2008 και έτσι, τα βινύλια αποτελούν σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή.

Ως εκ τούτου, χάρη στην υποστήριξη που έλαβαν,  τα καταστήματα είχαν φέτος την δυνατότητα να καινοτομήσουν και να ανακαλύψουν ασφαλείς τρόπους, ούτως ώστε οι λάτρεις της μουσικής να ψωνίζουν στο κατάστημά τους ή ακόμη και με την χρήση μεθόδων, όπως το curbside.

Βέβαια, όπου αυτό δεν ήταν εφικτό, λόγω κυρίως των περιοριστικών μέτρων, τότε οι αγορές πραγματοποιούνταν στον διαδικτυακό χώρο. 

Πιο συγκεκριμένα, το 2019, είχαν σημειωθεί 18,8 εκατομμύρια πωλήσεις βινυλίου στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα το 2020, σημειώθηκαν 27,5 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του MRC,  οι αγορές της  Black Friday και των χριστουγεννιάτικων διακοπών οδήγησαν επίσης σε υψηλά επίπεδα τις εβδομαδιαίες πωλήσεις και συνέβαλαν στη συνολική αύξηση των πωλήσεων.

Επιπλέον, ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε σε υψηλές τιμές τις πωλήσεις βινυλίου είναι το γεγονός ότι τα indie καταστήματα δίσκων, συχνά αναφέρουν χαμηλότερους αριθμούς πωλήσεων για να αποφύγουν την προσέλκυση ανταγωνισμού από μεγαλύτερους και ισχυρότερους εμπόρους που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον την επιχείρησή τους.

Παρόλα αυτά, η πανδημία οδήγησε αναγκαστικά την εστίαση στις ψηφιακές πωλήσεις, καθώς η κυκλοφορία των καταναλωτών μειώθηκε αισθητά στα φυσικά καταστήματα, γεγονός που ανάγκασε τους καταστηματάρχες να αναφέρουν ακριβέστερους αριθμούς.

Εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό τα πραγματικά δεδομένα και ποσοστά της αύξησης να είναι σχετικά μικρότερα από την αύξηση των πωλήσεων που αναφέρει η έρευνα της εταιρείας (46,2%) . Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι οι τρεις κορυφαίοι καλλιτέχνες που κυριάρχησαν στις πωλήσεις των βινυλίων του 2020 είναι με σειρά οι εξής: Harry Styles, Billie Eilish και Queen. 

Εν κατακλείδι, το 2020 ήταν ένα πρωτοφανές έτος που έφερε επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και της βιομηχανίας, αλλά το 2021 μπορεί να φέρει εξίσου απρόσμενες εξελίξεις. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τον πλανήτη, η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει για τον κλάδο της μουσικής ενισχύεται. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι πωλήσεις βινυλίου δεν θα υποχωρήσουν σύντομα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.