30 Απρ 2024
READING

Τι αποτελέσματα είχε η offline-only στρατηγική της Primark κατά την περίοδο της πανδημίας; 

3 MIN READ

Τι αποτελέσματα είχε η offline-only στρατηγική της Primark κατά την περίοδο της πανδημίας; 

Τι αποτελέσματα είχε η offline-only στρατηγική της Primark κατά την περίοδο της πανδημίας; 

Η Primark, η δημοφιλής εταιρεία fast fashion δήλωσε ότι το κλείσιμο καταστημάτων, το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, μεταφράζεται σε απώλειες άνω του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να τονίζει ότι παραμένει αφοσιωμένη στη στρατηγική μόνο για τα φυσικά καταστήματα και δεν σκοπεύει να αποκτήσει ψηφιακή παρουσία.

 Αντ ‘ αυτού, η εταιρεία δήλωσε σίγουρη για την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και φαίνεται αισιόδοξη για το μέλλον της. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τους περιορισμούς της πανδημίας,  305 από τα 389 καταστήματα της Primark σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των 190 καταστημάτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των υπόλοιπων 115 καταστημάτων της σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Η Offline-Only στρατηγική επιδρά αρνητικά στην Primark

Πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η στρατηγική της Primark να εμπορεύεται αποκλειστικά μέσα από φυσικά καταστήματα φαινόταν εξαιρετικά επιτυχής και η εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους λιανοπωλητές μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η στρατηγική της επικεντρώθηκε σε χαμηλές τιμές και αυξανόμενη παρουσία στο εξωτερικό αντί να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ηλεκτρονικές δυνατότητες.

Ωστόσο, με τα φυσικά καταστήματα να παραμένουν ως επί το πλείστον κλειστά, οι πωλήσεις του Primark στις ευρωπαϊκές αγορές πλήγησαν έντονα, αφού παρουσίασαν πτώση 30% και οι πωλήσεις των διακοπών του 2020 αφορούσαν συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις πωλήσεις για την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων το 2019 οι οποίες ανέρχονταν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, οι εταιρείες μόδας με καθαρά ψηφιακή παρουσία, όπως η Asos και η Boohoo, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά περίπου 40% τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2020.

Από την πλευρά της, η Primark είχε εγκαταλείψει γρήγορα ένα πείραμα περιορισμένης συνεργασίας με την online αγορά του Asos μερικά χρόνια πίσω και πριν από ένα χρόνο η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι είχε αλλάξει την εστίασή της στρατηγικής της και επικεντρώνεται τώρα στην ανάπτυξη στο εξωτερικό και όχι στην άκρως ανταγωνιστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διεθνής ανάπτυξη τροφοδότησε τα κέρδη της Primark

Στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασής της και της στρατηγικής με αυτήν την εστίαση, η Primark άνοιξε το πρώτο κατάστημα των ΗΠΑ στη Βοστώνη το 2015 και από τότε έχει προσθέσει επιπλέον 11 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών όπως το Brooklyn, το Burlington, το Danbury και το Chicago.

Η επιμονή της εταιρείας να παραμείνει αποκλειστικά στον χώρο των φυσικών καταστημάτων οδήγησε την εταιρεία να ανοίξει μερικά από τα καταστήματά της για 24 ώρες τον Δεκέμβριο και να συνεχίσει την αναζήτησή της για νέες τοποθεσίες καταστημάτων στη Ρώμη και το Μαϊάμι. Επιπλέον, άνοιξε ένα κατάστημα στο Παρίσι τον Αύγουστο, το οποίο προσέλκυσε μεγάλες ουρές κατά το opening.

Η μητρική εταιρεία ABF υποστήριξε ότι η πτώση των πωλήσεων της Primark στα καταστήματα κατά 14%, ενώ τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά ήταν ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου του περιορισμού των μετακινήσεων και της τουριστικής κίνησης στα κέντρα των πόλεων. 

Οι πωλήσεις σε τοποθεσίες λιανικής πώλησης εκτός πόλης ήταν υψηλότερες από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά οι πωλήσεις σε εμπορικά κέντρα και περιφερειακούς δρόμους μειώθηκαν δραστικά και, ως εκ τούτου, η Primark πρόκειται να αποθηκεύσει  περίπου 275 εκατομμύρια δολάρια ενδυμάτων της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου που έμειναν στα ράφια με σκοπό να τα επανατοποθετήσει στην αγορά αργότερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.