02 Μάι 2024
READING

“Being Busy” σύμφωνα με τους Bill Gates και Warren Buffett

3 MIN READ

“Being Busy” σύμφωνα με τους Bill Gates και Warren Buffett

“Being Busy” σύμφωνα με τους Bill Gates και Warren Buffett

Το να φαίνεσαι απασχολημένος, είναι από μόνο του μια μορφή τέχνης.Μπορούμε να μιλάμε στο τηλέφωνο, να ανοίξουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και να ελέγξουμε για να δούμε αν κάποιος έχει κάνει “Like” στην ανάρτησή σας στο Instagram πριν από λίγα λεπτά. Η ενέργεια αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι δουλεύουμε και οργανώνουμε  πράγματα, ενώ στην πραγματικότητα απλά παίζουμε έναν ρόλο.

Ονομάζεται “Being Busy”.Ωστόσο, το 2021, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε μια στιγμή για να εξετάσουμε όλο το ψηφιακό χάος γύρω μας. Τηλέφωνα και tablets, φορητοί υπολογιστές, ασύρματες συνδέσεις, συνδεδεμένα αυτοκίνητα – ειλικρινά, παραείναι πολλά όλα αυτά, ακόμα και για τους πιο λαμπρούς multitaskers μεταξύ μας.

Μπορεί να γνωρίζουμε ήδη ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ κακός στο multitasking. Αυτό είναι καλό, διότι έχουμε μια απίστευτη ικανότητα να επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα. Ο εγκέφαλος είναι προσαρμοσμένος να επικεντρώνεται σε ένα πράγμα κάθε φορά.Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να διαχειριζόμαστε την προσοχή μας.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Bill Gates και ο Warren Buffett εμφανίστηκαν στο πλέον κατηργημένο σόου του Charlie Rose. Μίλησαν για τη φιλία τους και για πολλά άλλα θέματα, μερικά από τα οποία ίσως έχουν συζητηθεί πολλές φορές. Ωστόσο, το ένα σχόλιο που έκανε αίσθηση, έχει να κάνει με την προσοχή μας και να το να είσαι απασχολημένος.

Κατά τη διάρκεια του μέρους αυτού, ο Buffett έβγαλε το ημερολόγιό του. Δεν ήταν σε τηλέφωνο. Ήταν ένα μικροσκοπικό ημερολόγιο τσέπης. Άφησε τον Rose να το διαβάσει και αποκάλυψε πως είχε προγραμματίσει μόνο 4-5 ραντεβού.

Ο Gates μπήκε στην κουβέντα και είπε ότι υπάρχουν στιγμές που είναι ΟΚ να αφήνεις τον εαυτό σου να μην είναι απασχολημένος. Είπε ότι είναι εντάξει μερικές φορές να καθόμαστε και να σκεφτόμαστε. Ούτε τηλέφωνο, ούτε meeting, ούτε βιβλία.

Φαίνεται αντίθετο για τους περισσότερους από εμάς. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λεπτά της ημέρας. Στο αεροπλάνο, δεν μπορούμε να καθίσουμε και να σκεφτούμε, αλλά επιλέγουμε να παίξουμε Scrabble σε ένα iPad ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Τη νύχτα, πριν πάμε για ύπνο, πρέπει να δούμε τα τελευταία νέα στο κινητό μας.

Το αστείο με το “Being Busy ” είναι ότι δεν βοηθά πραγματικά. Δεν είμαστε απασχολημένοι με την παραγωγή εργασίας. Είμαστε απλά απασχολημένοι. Οι Gates και Buffett είναι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά δεν συσσωρεύουν αυτόν τον πλούτο με το να είναι απασχολημένοι.

Δεν γεμίζουν κάθε λεπτό της κάθε μέρας κάνοντας κάτι. Και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν μια ομοιόμορφη ιδιοσυγκρασία, σαν να μην τους περιμένει τίποτα το επείγον. Φαίνονται ήρεμοι, χαλαροί και σίγουροι.

Τι γίνεται με εμάς;Είναι αστείος μερικές φορές ο τρόπος που οι άνθρωποι είναι συνεχώς στα τηλέφωνά τους, κάνοντας swiping, διαβάζοντας, κάνοντας tapping και click στο κουμπί  του Like. Αυτό το πράγμα μας κατέχει. Μας κάνει όλους τρομερά αντιπαραγωγικούς.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι “ψευτο-απασχολημένοι” δεν κινούνται προς τα εμπρός. Στην πραγματικότητα, η συνεχής χρήση τηλεφώνου μπορεί να είναι το πράγμα που κρατά τους ανθρώπους πίσω από την εύρεση πραγματικής επιτυχίας και εστίασης στην ουσία.

Τι χρειαζόμαστε?Να σταματήσουμε.Να καθίσουμε.Να σκεφτούμε τι έχει πραγματική σημασία.Να αναλογιστούμε και να αφήσουμε τις ιδέες να κατέβουν στο μυαλό μας.

Εάν επενδύσουμε τουλάχιστον μερικά λεπτά κάθε μέρα ή ακόμα και περισσότερο χρόνο ειδικά το πρωί για να πιούμε τον καφέ μας και να σκεφτούμε τη ζωή μας, την ημέρα μας, τις σχέσεις μας. Να αφήσουμε τις σκέψεις να ανθίσουν.Μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.