02 Μάι 2024
READING

Η ευεξία είναι μια μεγάλη αγορά και συνεχίζει να μεγαλώνει

4 MIN READ

Η ευεξία είναι μια μεγάλη αγορά και συνεχίζει να μεγαλώνει

Η ευεξία είναι μια μεγάλη αγορά και συνεχίζει να μεγαλώνει

Η ευεξία είναι ένας όρος που συναντάται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο διάλογο. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την ευεξία τόσο σημαντική για την προσέλκυση των καταναλωτών; 

Η εστίαση στην ευεξία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του γενικού άγχους, της κατάθλιψης και της αβεβαιότητας για το μέλλον που έχουν υπερ-τροφοδοτηθεί από την πανδημία.

Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και οι λιανοπωλητές έχουν επενδύσει ιδιαίτερα στην ευεξία και στους ποικίλους τρόπους που αυτή επιτυγχάνεται δημιουργώντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν αυτήν την τάση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τάσεις που κατά καιρούς αναδεικνύονται, η ευεξία δεν είναι αμελητέα και δεν είναι προσωρινή. 

Οι τάσεις του Google και τα δεδομένα σχετικά με τις αναζητήσεις στην εν λόγω μηχανή αναζήτησης σχετικά με τη λέξη «ευεξία» αυξάνονται με πολύ σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία 15 χρόνια. Επιπλέον, φαίνεται ότι ειδικότερα οι γυναίκες, υπό την πίεση και το άγχος της πανδημίας, αναζητούν πιο ολιστικές λύσεις υγείας, ευεξίας και περιποίησης. 

Τι περιλαμβάνεται στην κατηγορία της ευεξίας;

Η ευεξία, ως έννοια, περιπλέκει κατά κάποιον τρόπο τις κατηγοριοποιήσεις των προϊόντων επειδή συμβαίνει να επικαλύπτει κατηγορίες προϊόντων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άσχετες μεταξύ τους.  Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να εξετάσει κανείς, εάν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, ανήκει στην κατηγορία της ευεξίας, είναι να ελέγξει ένα βοηθά ένα άτομο να αισθάνεται καλύτερα ή πιο υγιής. Δεν πρέπει, βέβαια, να συγχέεται με την ιατρική, καθώς πρόκειται για ένα state of mind και είναι αρκετά τα πράγματα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Έτσι, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί τα αθλητικά είδη ανήκουν στην κατηγορία της ευεξίας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση το γεγονός ότι τα athleisure ρούχα ανήκουν επίσης σε αυτήν την κατηγορία. Αυτή η κατηγοριοποίηση γίνεται καθώς τα συγκεκριμένα ρούχα βοηθούν τους καταναλωτές να εστιάσουν στην ευημερία τους.

Ομοίως, είναι σαφείς οι λόγοι για τους οποίους οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής συνιστούν μέρος της ευεξίας.  Αντιστοίχως, τα προϊόντα ομορφιάς, ειδικά η περιποίηση της επιδερμίδας, εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, καθώς πολλοί καταναλωτές σκοπεύουν σε αυτές τις αγορές για λόγους που σχετίζονται με την ευεξία.

Συγχρόνως, δεδομένης της αύξησης του άγχους και της προσοχής που δίνεται στα αντιοξειδωτικά και τα φλαβανοειδή, ακόμη και η αγορά ενός καλού κρασιού σχετίζεται με την ευεξία. Ακόμα, οι εφαρμογές που παρακολουθούν την ευημερία και την υγεία των χρηστών, αρκετές ταξιδιωτικές εμπειρίες αλλά και οι αγορές των κατοικίδιων ζώων αφορούν τον τομέα της ευεξίας, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στοχεύουν στην ευημερία των καταναλωτών.

Επιπλέον, ακόμη και τα προϊόντα που δεν έχουν κάποια προφανή σύνδεση με την ευεξία επηρεάζονται από αυτήν. Επί παραδείγματι, οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα με χαρακτηριστικά όπως η αυθεντικότητα και η βιωσιμότητα βιώνουν μια αίσθηση ευεξίας όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, καθώς ικανοποιούν την ανάγκη τους για κοινωνική προσφορά και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση τους.

Τι σημαίνει για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις η έννοια της ευεξίας;

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η έννοια της ευεξίας έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως στις συνειδήσεις των καταναλωτών.  Έτσι, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ευεξία επεκτείνονται πλέον περαιτέρω, καθώς ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ανήκαν μαζί στο παρελθόν και κανείς δεν θα σκεφτόταν να τις συνδυάσει, πλέον μπορεί να εμφανίζονται κάτω από την σκέπη της ίδιας κατηγορίας.

Μέχρι πρότινος θα φαινόταν παράλογο ότι μια επιχείρηση περιποίησης της επιδερμίδας θα μπορούσε να ανήκει σε μια επιχείρηση με athleisure ρούχα, αλλά αν και οι δύο τοποθετηθούν κάτω από την ομπρέλα της ευεξίας, τότε ο συνδυασμός τους δεν φαντάζει παράλογος. Μάλιστα, αυτός ο τρόπος θεώρησης μπορεί να ενισχύσει ιδιαίτερα αυτούς που σκέφτονται να επωφεληθούν από την όλο και αυξανόμενη τάση της ευεξίας και να τους ωθήσει σε πρωτότυπες συνεργασίες.

Ειλικρινής προσέγγιση και συνέπεια λόγων-έργων

Ωστόσο, η εστίαση στην ευεξία μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική από την μεριά των καταναλωτών. Στο λιανικό εμπόριο και τον χώρο της βιωσιμότητας υπάρχει μια έκφραση που ονομάζεται greenwashing  και αφορά στην υποκριτική συμπεριφορά σχετικά με τις δράσεις βιωσιμότητας. Κατ’ ανάλογο τρόπο, θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τον τομέα της ευεξίας, όπου δηλαδή η σύνδεση με την ευημερία είναι επίπλαστη και υποκριτική. 

Εν κατακλείδι, οι καταναλωτές επιθυμούν οι πληροφορίες που λαμβάνουν για την ευεξία να είναι αυθεντικές. Θα χρειαστεί μια  ισορροπία λόγων και έργων για να λειτουργήσει αυτή η κατηγορία σε μία επιχείρηση, αλλά η ευκαιρία για ανάπτυξη είναι μεγάλη και οι εταιρείες πρέπει να την εκμεταλλευτούν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.