02 Μάι 2024
READING

Η συγκεχυμένη επικοινωνιακή πολιτική της Σουηδίας γύρω από την χρήση της μάσκας

5 MIN READ

Η συγκεχυμένη επικοινωνιακή πολιτική της Σουηδίας γύρω από την χρήση της μάσκας

Η συγκεχυμένη επικοινωνιακή πολιτική της Σουηδίας γύρω από την χρήση της μάσκας

Πρόσφατα σημειώθηκε το εξής περιστατικό στο Δήμο Halmstad της Σουηδίας: αστυνομικοί ανάγκασαν έναν δάσκαλο να αφαιρέσει τη μάσκα του και απαγόρευσαν τη χρήση μάσκας και όλων των μορφών προστασίας από την μετάδοση του ιού στα σχολεία. Ο Δήμος δήλωσε στην συνέχεια ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση μάσκας, επικαλούμενος τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. 

Τώρα, για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τη σουηδική απάντηση στην εξάπλωση του ιού, η απαγόρευση  της χρήσης μάσκας μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική δεδομένων των συνθηκών. Εξάλλου, μπορεί οι μάσκες να μην προστατεύουν απόλυτα, αλλά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η διατήρηση της απόστασης είναι αδύνατη – όπως στα σχολεία.

Έτσι, ο Δήμος τελικά υποχώρησε, αλλά γρήγορα εμφανίστηκαν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα απαγορεύσεων στην Σουηδία. Επί παραδείγματι, οι βιβλιοθηκονόμοι στην πόλη Kungsbacka, έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να μην φορούν μάσκες.

Καθίσταται σαφές ότι αυτές οι κατά τόπους απαγορεύσεις της μάσκας είναι το λογικό συνεπακόλουθο εννέα μηνών συστηματικών δηλώσεων κατά της χρήσης της μάσκας από το σουηδικό κράτος, το οποίο αποτελεί σαφώς ένα κάκιστο παράδειγμα επικοινωνιακής πολιτικής σε περίπτωση κινδύνου.

Το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης 

Πέρα από τα σύνορα της Σουηδίας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι πλέον συνηθισμένοι στην χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν να διανοηθούν την παρουσία τους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την χρήση μάσκας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών συνέστησε για πρώτη φορά τη δημόσια χρήση μάσκας ήδη από τον Απρίλιο, ωστόσο η αντίδραση των χωρών δεν ήταν ταυτόχρονη. Η Αγγλία περίμενε μέχρι τον Ιούλιο,  ενώ η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία δεν επέβαλλαν την χρήση μάσκας μέχρι τον Αύγουστο.

Η Σουηδία, ωστόσο, επέλεξε μια διαφορετική πορεία. Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας δήλωνε συστηματικά και με συνέπεια ότι οι μάσκες είναι αναποτελεσματικές και ότι η χρήση τους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει την εξάπλωση του ιού, ενώ η δημοτικότητα αυτής της άποψης φθίνει με το πέρας του καιρού.

Μάλιστα, η πολιτική της Σουηδίας σε  ό,τι αφορά την χρήση της μάσκας ξεπέρασε ακόμη και τα εθνικά της σύνορα και μετατράπηκε σε έναν διεθνή ακτιβισμό κατά της μάσκας. Ακόμη, τον Απρίλιο, ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων της χώρας, έγραψε ένα μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη), προειδοποιώντας το να μην συστήσει την χρήση της μάσκας. 

Το βασικό επιχείρημα του Anders Tegnell ήταν ότι η σύσταση αυτή υπονοεί ότι η εξάπλωση είναι αερομεταφερόμενη και κάτι τέτοιο θα έβλαπτε σοβαρά την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Μία όχι και τόσο επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική

Κατά την διάρκεια της άνοιξης του 2020, όταν ακόμα δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για τον ιό της πανδημίας, οι συστάσεις της σουηδικής κυβέρνησης ήταν ρητές και σαφείς : πλύνετε τα χέρια σας, κρατήστε αποστάσεις, μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι. 

Ωστόσο, καθώς η επιστημονική κατανόηση του ιού αναπτύχθηκε περαιτέρω, η σουηδική γραμμή επικοινωνίας γύρω από τις μάσκες δεν άλλαξε καθόλου. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, όταν τα στοιχεία για την απόδοση της μάσκας έγιναν ευρέως διαδομένα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η σουηδική κυβέρνηση δήλωνε ότι τα στοιχεία για την χρήση της μάσκας ήταν αδύναμα και ότι η χρήση τους θα μπορούσε ακόμα και να αυξήσει την εξάπλωση του ιού.

Οι σουηδικές αρχές διατήρησαν τη θέση τους κατά της μάσκας μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός, Stefan Lofven , ανακοίνωσε μια στροφή της πολιτικής για τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Βέβαια, η νέα πολιτική του Lofven δεν ήταν ένας απλός κανόνας που αφορούσε την χρήση της μάσκας. Αντ ‘ αυτού, συνιστούσε την χρήση μάσκας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π. μ. και από τις 4 μ. μ. έως τις 6 μ. μ., για όσους γεννήθηκαν πριν το 2004 και ήταν όρθιοι μέσα στις συγκοινωνίες. Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική ήταν υπερβολικά περίπλοκή για να αποδώσει καρπούς.

Σύγχυση και αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα

Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι συνεπής ως προς τα λεγόμενα της τότε δύσκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους πολίτες για την έλλειψη συμμόρφωσής τους.

Κατά την έναρξη της πανδημίας, η αρχική ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης ήταν απλή και εύκολη στην κατανόηση. Ύστερα, αναπτύχθηκε η πολιτική γραμμή που μάχονταν την χρήση της μάσκας. Έτσι, στην συνέχεια η ανακοίνωση σχετικά με την χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν ήταν μόνο συγκεχυμένη λόγω της πολυπλοκότητάς της, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το περιεχόμενό ερχόταν σε άμεση αντίθεση με την καθοδήγηση σχετικά με την χρήση της μάσκας από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι διόλου περίεργο ότι οι βιβλιοθήκες και τα σχολεία στη Σουηδία στέλνουν μικτά μηνύματα σχετικά με το αν οι άνθρωποι πρέπει ή όχι να φορούν μάσκες και αυτά τα αμφιλεγόμενα μηνύματα είναι το προϊόν της κακής επικοινωνιακής πολιτικής σχετικά με την προστασία των πολιτών. Μένει να φανεί ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στάδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.