16 Μάι 2024
READING

Το Clubhouse είναι μία εφαρμογή που υπόσχεται να φέρει τις εταιρείες πιο κοντά στους καταναλωτές

4 MIN READ

Το Clubhouse είναι μία εφαρμογή που υπόσχεται να φέρει τις εταιρείες πιο κοντά στους καταναλωτές

Το Clubhouse είναι μία εφαρμογή που υπόσχεται να φέρει τις εταιρείες πιο κοντά στους καταναλωτές

Το Clubhouse, είναι μια invite-only εφαρμογή audio chat η οποία αποτιμάται στα 1 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει κερδίσει τον τελευταίο καιρό την προσοχή του τεχνολογικού κόσμου.

Τι είναι, λοιπόν; Πρόκειται για μια εφαρμογή στο smartphone που παρακολουθεί τις ζωντανές συζητήσεις άλλων ανθρώπων. Όχι, όμως, με κάποιον ανατριχιαστικό τρόπο, μιας και οι χρήστες θέλουν να ακούγονται οι συζητήσεις τους. Μπορεί, ακόμη, να είναι και διάσημοι, ή τουλάχιστον ενδιαφέροντες προσωπικότητες ή με κάποιο γνωστικό υπόβαθρο. Μπορεί, ακόμα, να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχει κάποιος στη συζήτηση. Είναι ένα social network που λειτουργεί με τη μορφή ηχητικών συνομιλιών.

Υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο; Όχι. Μόνο φωτογραφίες προφίλ για κάθε χρήστη.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το buzz γύρω από την εφαρμογή επεκτάθηκε και στον κόσμο των διαφημίσεων, καθώς η Restaurant Brands International (RBI) η μητρική εταιρεία τoυ Burger King φιλοξένησε μια ωριαία συνομιλία με τα στελέχη της στην εφαρμογή, μόλις μία ημέρα μετά την αναφορά των κερδών του έτους.

Πιο αναλυτικά, η συνομιλία «Open Kitchen» προσπάθησε να συνδέσει την ηγεσία του τμήματος marketing με όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για αυτόν τον κλάδο, από τα στελέχη του marketing μέχρι τους καταναλωτές. Παράλληλα, κατέστησε επίσης δυνατή την πιθανότητα ότι η πλατφόρμα, η οποία συνδυάζει στοιχεία από άλλα chat apps και podcasts  θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες εταιρείες να προσεγγίσουν τους καταναλωτές που συρρέουν τώρα στην εφαρμογή. Μάλιστα, η βάση των χρηστών της εφαρμογής αυξήθηκε από 600.000 χρήστες το Δεκέμβριο σε 2 εκατομμύρια τον Ιανουάριο.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι κατευθύνονται προς το Clubhouse και αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες εκεί για να μάθουν περισσότερα για τους τομείς του ενδιαφέροντος του — είτε αυτά σχετίζονται με τη σταδιοδρομία τους, με τις αγαπημένες διασημότητες είτε με οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Έτσι, εκτιμάται ότι η κίνηση της Burger King αναφορικά με το Clubhouse είναι βαθιά στρατηγική, καθώς την βοηθά ούτως ώστε να δημιουργήσει awareness γύρω από την οργάνωση της, να καθιερώσει τα στελέχη της ως opinion leaders και να δημιουργήσει ένα buzz γύρω από το τι ακριβώς κάνουν τα εστιατόρια, σε μία κρίσιμη για την συγκεκριμένη βιομηχανία εποχή.

Άμεση πρόσβαση

Στην εκδήλωση της Burger King στο Clubhouse τα στελέχη μίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για το έργο βιωσιμότητας της εταιρείας και το νέο loyalty program της Burger King, μεταξύ άλλων θεμάτων, ενώ στο αποκορύφωμά της, η εκδήλωση έφτασε περίπου τους 130 ακροατές που αφορούσαν σε ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων: από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους υπαλλήλους της Burger King έως τους εμπόρους, τους δημοσιογράφους και τα στελέχη των δημοσίων σχέσεων.

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τα μάτια τους ανοιχτά μπροστά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Όπως, ακριβώς διδάχθηκαν γρήγορα τις ανάγκες του Facebook και του Twitter, εξακολουθούν να μαθαίνουν τις λειτουργίες των νέων παικτών της αγοράς, όπως το TikTok και το Triller. Μάλιστα, ένας κοινός παρονομαστής αυτών των γνώσεων είναι ότι οι καταναλωτές έχουν πλέον διαφορετικές προσδοκίες για το πώς θέλουν να ενημερώνονται για την κάθε εταιρεία από τις ποικίλες διαφορετικές κοινωνικές πλατφόρμες. 

Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, οι χρήστες του Clubhouse έχουν τις δικές τους προσδοκίες, ειδικά σε μια εφαρμογή που συγκεντρώνει διαφορετικά στοιχεία κάτω από το ίδιο κανάλι. Προς το παρόν, το Clubhouse φαίνεται ότι θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες έναν τρόπο να εμπλακούν, να διαδράσουν με τους καταναλωτές και να αποτελέσουν μέρος μιας μεγάλης συνομιλίας χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα τους.

Επιπλέον, κάνοντας χρήση των  insights που παρέχονται από τις συνομιλίες του Clubhouse, οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως ένα ακόμη κανάλι για να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τους καταναλωτές, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, εάν η εφαρμογή γίνει αντιληπτή ως μία διασταύρωση μεταξύ ενός webinar και ενός podcast, το Clubhouse θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο κανάλι για την υποκατάσταση των εκδηλώσεων που έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η εφαρμογή προσφέρει την ανοιχτή αίσθηση της συνομιλίας και του διαλόγου, πρόκειται να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη μίας περισσότερο προσωπικής και άμεσης σχέσης που δεν δύναται να επιτευχθεί στις υπόλοιπες πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων.

Τέλος, είναι σαφές ότι η εφαρμογή παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στους ηγέτες και τους Διευθύνοντες Συμβούλους, ούτως ώστε να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά με τους καταναλωτές και τα στελέχη των εταιρειών πρέπει να βρουν τρόπους να ενσωματώσουν στις δράσεις τους αυτές τις ευκαιρίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.