09 Μάι 2024
READING

Τι φανερώνουν οι έρευνες για τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνθήκες μετά την πανδημία;

3 MIN READ

Τι φανερώνουν οι έρευνες για τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνθήκες μετά την πανδημία;

Τι φανερώνουν οι έρευνες για τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνθήκες μετά την πανδημία;

Η πανδημία και οι συνθήκες της νέας κανονικότητας έχει δημιουργήσει νέες καταναλωτικές συμπεριφορές, οι οποίες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα διατηρηθούν και το 2021 και θα επηρεάσουν την καινοτομία των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την IRI, την εταιρεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, το 53% των καταναλωτών στην Αμερική δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδίδεται στην μαγειρική πιο συχνά από ό, τι πριν από την πανδημία. Μια ξεχωριστή έρευνα από την Hunter, την εταιρεία έρευνας αγοράς καταναλωτών επιβεβαιώνει την παραπάνω δήλωση, αφού η δική της έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου οι 7 στους 10 καταναλωτές θα μαγειρεύουν περισσότερο μετά το τέλος της πανδημίας. 

Αυτή η στροφή στις κουζίνες έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για εταιρείες να επενδύσουν στην καινοτομία των ήδη υφιστάμενων εμπορικών σημάτων που διαθέτουν, καθώς οι καταναλωτές ανακάλυπταν την χαρά της μαγειρικής στο σπίτι.

Ακόμα, φαίνεται ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η έλλειψη των αποθεμάτων της περασμένης άνοιξης άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην αγορά. Παρόλο που η IRI υποστηρίζει ότι η ποικιλία των προϊόντων στα καταστήματα έχει επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα, η περίοδος έλλειψης και των μειωμένων αποθεμάτων εισήγαγε τους αγοραστές σε μικρότερες εταιρείες με λιγότερο γνωστές ετικέτες. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτικών δαπανών μετατοπίστηκε στο διαδίκτυο και οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την έρευνα στα ηλεκτρονικά κανάλια. Σε μια έρευνα του Ιανουαρίου, η IRI διαπίστωσε ότι σημαντικό ποσοστό των αγοραστών ξοδεύει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα καταστήματα όταν ψάχνει για νέα προϊόντα .

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την υγιεινή διατροφή και την ευεξία αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, τα τρόφιμα και τα ποτά που υποστήριζαν ότι προσφέρουν οφέλη, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού ή η αντιοξειδωτική δράση, σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων το 2020, σύμφωνα με την IRI. 

Επιπλέον, ξεχωριστή έρευνα από την Evergi διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές που ανησυχούν περισσότερο για τον ιό της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί απέναντι σε αυτά τα προϊόντα. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις για προϊόντα με χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζουν τις αλλεργίες αυξήθηκαν κατά 13% ενώ αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επηρεάζονται από τροφικές αλλεργίες.

Η πρωτεΐνη με βάση τα φυτά, είναι ακόμα ένα τμήμα που προωθεί μηνύματα υγείας και ευεξίας και ως εκ τούτου παρουσίασε αύξηση κατά 9% στις λιανικές πωλήσεις σύμφωνα με την  IRI. Φυσικά, η κατηγορία αυτή είχε ήδη σημειώσει ένα κύμα καινοτομίας και αυξημένης ζήτησης κατά το παρελθόν έτος και αυξάνεται περαιτέρω κατά το τρέχον έτος καθώς εμφανίζονται νέες μορφές πρωτεϊνών, ποικίλες συνεργασίες και οι προσπάθειες για την επίτευξη ισοτιμίας μεταξύ των τιμών των φυτικών και των ζωικών πρωτεϊνών.

Ακόμη, η IRI βλέπει επίσης ότι αναδύονται ευκαιρίες για τα προϊόντα που υιοθετούν έναν ευγενή και κοινωφελή σκοπό, όπως για παράδειγμα προϊόντα που χρησιμοποιούν βιώσιμες και ανανεώσιμες συσκευασίες. Έτσι, τα περισσότερα προϊόντα έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις σχετικά με την βιωσιμότητα.Το γεγονός ότι οι τάσεις όπως το μαγείρεμα στο σπίτι, οι ηλεκτρονικές αγορές και η βιωσιμότητα θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2021 αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αυτής της πανδημίας και των επιπτώσεων που έφερε σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, από την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον έως την οικονομία.

Στην συνέντευξη που μας έδωσε επίσης ο Β.Δημοράγκας, Managing Director της NielsenIQ αναφέρθηκε με σαφήνεια στις αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές που έφερε η πανδημία αλλά επίσης στις νέες τάσεις που κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να παραμείνουν μετά την πανδημία.

Με πληροφορίες από το Food Dive και την IRI

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.