17 Μάι 2024
READING

Ford Mustang και minivan | μια εκπληκτική κοινή ιστορία

3 MIN READ

Ford Mustang και minivan | μια εκπληκτική κοινή ιστορία

Ford Mustang και minivan | μια εκπληκτική κοινή ιστορία

Στα τέλη του 1983, το πρώτο minivan βγήκε από το εργοστάσιο της Chrysler. Το Plymouth Voyager και το Caravan Dodge μεταμόρφωσαν την μετακίνηση της αμερικανικής οικογένειας των προαστίων.Σήμερα, το minivan αποτελεί βασικό στοιχείο της αμερικανικής επαρχίας.

Αλλά μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, η ιδέα ενός μικρού φορτηγού με την δυναμική οδήγηση ενός αυτοκινήτου ήταν πραγματικά επαναστατική.Στο αποκορύφωμα της δόξας του, το 2000, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πούλησαν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια minivan στις αμερικανικές οικογένειες.

Παρά το γεγονός ότι τα SUV είναι στις μέρες μας ηγέτης των πωλήσεων στην αγορά οικογενειακών αυτοκινήτων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί αγοραστές που προτιμούν την ευχρηστία και την εμπειρία οδήγησης του minivan.

Δείτε πώς δημιουργήθηκε το minivan. Αξιοσημείωτο είναι ότι μοιράζεται κάποια ιστορία με το εικονικό Ford Mustang!Το 1974, ο πρόεδρος της Ford, Lee Iacocca, και μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον Hal Sperlich είδαν την ανάγκη για ένα βενζινοκίνητο οικογενειακό φορτηγό με εμπρόσθια κίνηση.

Μια δεκαετία νωρίτερα, τόσο ο Iacocca όσο και ο Sperlich βοήθησαν στη δημιουργία του Mustang.Η ομάδα του Sperlich δημιούργησε ένα ειδικό πρωτότυπο φορτηγό.Δεδομένου ότι η Ford δεν είχε πλατφόρμα εμπρόσθιας κίνησης, στην οποία θα μπορούσε να κατασκευαστεί το βαν χρησιμοποίησαν πλαίσιο και μηχανή από τη Honda.

Σύμφωνα με τον Iacocca, η διοίκηση της Ford ήταν διστακτική στο να υπογράψει το ανορθόδοξο φορτηγό και το έργο πήρε καθυστέρηση.Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Sperlich και Iacocca άφησαν τη Ford και πήγαν στον αντίπαλο, στην Chrysler. Εκείνη την εποχή, η Chrysler ήταν σε κακή κατάσταση.

Το 1980, η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγγυηθεί σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για να κρατήσει την εταιρεία σε λειτουργία.Ευτυχώς για τον Iacocca και την Chrysler, η Ford του επέτρεψε να πάρει μαζί του τα δικαιώματα για το project του με τίτλο “μίνι” βαν.Μέχρι το 1983, το minivan Chrysler του Lee Iacocca ήταν έτοιμο.

Στις 2 Νοεμβρίου 1983, το πρώτο minivan – ένα Plymouth Voyager – μπήκε στη γραμμή παραγωγής στο Windsor του Οντάριο. Σωστά, το πρώτο minivan ήταν καναδικό!Οι άνθρωποι αγαπούσαν το ευρύχωρο εσωτερικό του van.Πριν από το Chrysler minivan, τα φορτηγά ήταν είτε σε μορφή κουτιού όπως το λεωφορείο της VW η σε μορφή φορτηγού, όπως το Ford Econoline.Τα minivan της Chrysler είχαν άμεση επιτυχία. 209.000 πωλήθηκαν τον πρώτο χρόνο.Σύντομα, οι ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν τα δικά τους minivans, όπως το Chevrolet Astro και το Ford Aerostar.

Η επιτυχία των minivans μαζί με τα sedan K-car της εταιρείας έσωσαν την Chrysler από το χείλος της οικονομικής καταστροφής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία έβγαζε ιστορικά αυτοκίνητα όπως το Dodge Viper RT / 10.Με τα 10α γενέθλια του minivan, η αγορά είχε ωριμάσει. Η Chrysler κατείχε το 40% της. Αλλά οι ανταγωνιστές της είχαν επίσης εντείνει το παιχνίδι τους.Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι πωλήσεις των minivan άρχισαν να πέφτουν.

Οι καταναλωτές άρχισαν να προτιμούν τα μεγάλα SUV, όπως το Cadillac Escalade ή τα crossovers όπως το Jeep Cherokee για τα οικογενειακά τους “βάρη”.Σήμερα, οι πωλήσεις minivan είναι ένα απλό κλάσμα αυτού που ήταν στο αποκορύφωμά τους. Τα φορτηγά της Fiat Chrysler εξακολουθούν να κατέχουν το ένα τέταρτο της αγοράς, ενώ η Ford και η GM έχουν εγκαταλείψει την αγορά αυτή.Αν και τα σημερινά minivans έχουν γίνει μεγαλύτερα, γρηγορότερα, πιο εκλεπτυσμένα και πιο πολυτελή, όλα αυτά εξακολουθούν να έχουν τις ρίζες τους στο μικρό φορτηγάκι της Chrysler του 1984.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.