14 Μάι 2024
READING

Η Postmates X του Uber λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη εταιρεία ρομποτικής τεχνολογίας 

3 MIN READ

Η Postmates X του Uber λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη εταιρεία ρομποτικής τεχνολογίας 

Η Postmates X του Uber λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη εταιρεία ρομποτικής τεχνολογίας 

Η Postmates X, η εταιρεία ρομποτικής που παρέχει τεχνολογία για τις παραδόσεις και τις αποστολές των παραγγελιών, την οποία το Uber αγόρασε πέρυσι για 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ξεκινήσει επίσημα να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία που φέρει το όνομα Serve Robotics.

Η Serve Robotics, φέρει ένα όνομα που έχει εμπνευστεί από το αυτόνομο ρομπότ παράδοσης που αναπτύχθηκε και πιλοτικά από την Postmates X και πέτυχε να αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση που δέχτηκε η εταιρεία. Μεταξύ των επενδυτών βρίσκονται το Uber, η Lee Jacobs, η Long Journey Ventures της Cyan Banister, η Western Technology Investment, τον Scott Banister κ.ά. Ωστόσο, η Serve Robotics δεν μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με την χρηματοδότηση εκτός από την επιβεβαίωση ότι οι γύροι των χρηματοδοτήσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και ενδέχεται να συμβούν σε φάσεις. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, μπορεί τα  αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης να παραλείπουν τον οδηγό, αλλά η ρομποτική παράδοση εξαλείφει το ίδιο το αυτοκίνητο και καθιστά τις παραδόσεις των παραγγελιών περισσότερο βιώσιμες και προσιτές σε όλους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, τα νέα ρομπότ των αυτόματων παραδόσεων θα εισέλθουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η ενασχόληση της Postmates με τα ρομπότ παράδοσης ξεκίνησε  επίσημα το 2017, αφού η εταιρεία απέκτησε μία startup εταιρεία που δραστηριοποιούνταν ήδη στην ρομποτική. Στην συνέχεια, η Postmates αποκάλυψε το πρώτο της αυτόνομο ρομπότ παράδοσης παραγγελιών τον Δεκέμβριο του 2018. Μια δεύτερη γενιά — με πανομοιότυπο σχεδιασμό αλλά διαφορετικούς αισθητήρες lidar και κάποιες ακόμα αναβαθμίσεις-κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2019 στο Λος Άντζελες.

Η αποστολή της εταιρείας να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να λειτουργήσει ρομπότ παράδοσης που ειδικεύονται στην πλοήγηση μεταξύ πεζοδρομίων θα συνεχιστεί με το βλέμμα της εταιρείας στραμμένο προς την περαιτέρω επέκταση. Έτσι, οι υπηρεσίες παράδοσης θα συνεχιστούν στο Λος Άντζελες, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να αναβαθμίσει την έρευνα και την ανάπτυξη στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και να επεκτείνει την εμβέλειά της στην αγορά μέσω νέων εταιρικών σχέσεων και συνεργασιών.

Η δημιουργία της αυτόνομης εταιρείας ρομποτικής βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το στόχο του Uber να εστιάσει στις υπηρεσίες παράδοσης με σκοπό την μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτή η στρατηγική άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από το 2019 και επιταχύνθηκε πέρυσι, καθώς η πανδημία και η υγειονομική κρίση άσκησαν μεγάλη πίεση στην εταιρεία.

Πριν από δύο χρόνια, το Uber διέθετε επιχειρήσεις σε όλο το τοπίο και το πεδίο των μεταφορών και των υπηρεσιών παράδοσης, από την απλή οδήγηση μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα, την διαμετακόμιση, την παράδοση τροφίμων και τα καινοτόμα project, όπως τα αυτόνομα οχήματα και τα ιπτάμενα ταξί.Σε γενικές γραμμές, ο Dara Khosrowshahi, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει αποσυναρμολογήσει την προσέγγιση everything-but-the-kitchen-sink και έχει πετύχει να οδηγήσει την εταιρεία προς την κερδοφορία.

Με πληροφορίες από το Uber

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.