22 Οκτ 2024
READING

5 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις δείχνουν ότι το Google διατηρεί 65% μερίδιο

3 MIN READ

5 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις δείχνουν ότι το Google διατηρεί 65% μερίδιο

5 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις δείχνουν ότι το Google διατηρεί 65% μερίδιο

Τα 2/3 όλων των αναζητήσεων που γίνονται στο Google, αρχίζουν και τελειώνουν στο Google χωρίς να γίνεται κάποιο κλικ έξω από το δικό του δίκτυο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε πάνω από 5 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις το 2020.

Η λιγότερη επισκεψιμότητα από το Google στους ιστότοπούς των χρηστών τους τελευταίους μήνες και χρόνια, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Το Google απαντά πλέον όλο και περισσότερο σε ερωτήσεις των ατόμων απευθείας στον ιστότοπο του, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κλικ σε άλλον ιστότοπο όπου μπορεί να βρεθεί η απάντηση. Μέρος αυτών είναι απλά ερωτήματα όπως “πόσο κάνει 456 συν 987”, στα οποία η Google παρέχει την απάντηση, και μέρος αυτών είναι ερωτήματα όπως “ποιος ήταν ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ;”. 

Τον Αύγουστο του 2019 το 50,3% όλων των αναζητήσεων Google κατέληξε χωρίς κάποιο κλικ σε οποιονδήποτε ιστότοπο που εμφανιζόταν στα αποτελέσματα. Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, το 64,82% των αναζητήσεων στο Google κατέληξε στα αποτελέσματα αναζήτησης χωρίς να κάνει κλικ σε άλλον ιστότοπο. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μερικές κινητές και σχεδόν όλες τις φωνητικές αναζητήσεις, και επομένως είναι πιθανό περισσότερες από τα 2/3 όλων των αναζητήσεων Google να είναι αυτό που ονομάζεται «αναζητήσεις με μηδενικά κλικ».

Όσο περισσότερο το Google μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στον ιστότοπο του, στην εφαρμογή του ή κάπου στο οικοσύστημα του, τόσο περισσότερο η Google μπορεί να κερδίσει χρήματα από το χρόνο, την προσοχή, το εμπόριο και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. 

Στον σταθερό υπολογιστή λίγο περισσότερο από τις μισές αναζητήσεις εξακολουθούν να οδηγούν σε μη πληρωμένο κλικ έξω από την περιοχή του Google, ενώ σε κινητά αυτός ο αριθμός μειώνεται στο 22%, με το κινητό φυσικά να είναι εκεί όπου βρίσκεται η ανάπτυξη. Η αναζήτηση συνεχίζει να αναπτύσσεται όπως και η πληρωμένη αναζήτηση αλλά και η αναζήτηση με μηδενικά κλικ. 

Το τέλος του 2020 κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο αναζητήσεων με μηδενικά κλικ, ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια, το Google είναι ο συντριπτικός δικαιούχος του αυξανόμενου όγκου αναζητήσεων παγκοσμίως και καθώς η πανδημία απομακρύνει τους περισσότερους ανθρώπους από τους φορητούς υπολογιστές και τους σταθερούς υπολογιστές τους και τους επαναφέρει στις κινητές συσκευές τους, το πρόβλημα αναζήτησης μηδενικού κλικ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να οικοδομηθεί μια επιχείρηση που βασίζεται στο να προσελκύσει την προσοχή και την κίνηση μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Αυτό μπορεί να είναι καλό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί ιστότοποι με περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας. Αλλά είναι επίσης κακό για τις νεοσύστατες και τις μικρές επιχειρήσεις που ουσιαστικά αναγκάζονται να πληρώσουν για να αποκτήσουν κίνηση στις ιστοσελίδες τους αντί να την κερδίζουν μέσω της συνάφειας και της σχετικότητας του περιεχομένου τους. Και, φυσικά, είναι ενδιαφέρον ενόψει των πρόσφατων παγκόσμιων εξελίξεων όπου η Microsoft και το Facebook συμφώνησαν να πληρώσουν για πρόσβαση σε ειδήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.