02 Μάι 2024
READING

Οι ελλείψεις προϊόντων τις οποίες μπορεί να προκαλέσει στην αγορά το πρόβλημα στη Διώρυγα του Σουέζ

4 MIN READ

Οι ελλείψεις προϊόντων τις οποίες μπορεί να προκαλέσει στην αγορά το πρόβλημα στη Διώρυγα του Σουέζ

Οι ελλείψεις προϊόντων τις οποίες μπορεί να προκαλέσει στην αγορά το πρόβλημα στη Διώρυγα του Σουέζ

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Διώρυγα του Σουέζ θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις σε χαρτί υγείας, καφέ, έπιπλα και άλλα εισαγόμενα αγαθά. Μετά απο τόσες ημέρες  για να μετακινηθεί το τεράστιο φορτηγό πλοίο των 224.000 τόνων που ονομάζεται Ever Given – το οποίο λέγεται ότι είναι μεγαλύτερο από το Empire State Building —οι αγοραστές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε πολυάριθμα αντικείμενα. 

Είναι γεγονός, ότι περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, της αιγυπτιακής πλωτής οδού που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία και μόλις χθες λύθηκε το πρόβλημα αλλά είχαν μπλοκάρει εκατοντάδες φορτηγά πλοία από το πέρασμα. Ακόμη και πριν από την έκρυθμη κατάσταση του Ever Given, οι επιχειρήσεις αγωνίζονταν με ελλείψεις εφοδιασμού λόγω της πανδημίας κοροναϊού. Η Nike, η Costco, η Toyota, η Honda και η Samsung δήλωσαν πρόσφατα ότι τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού βλάπτουν τις επιχειρήσεις αυτό το τρίμηνο και πιθανότατα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μπλοκάρισμα αυτό κοστίζει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Οι αγοραστές ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα μια φορά με την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας

Η Suzano SA, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαρτοπολτού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χαρτιού υγείας, δήλωσε πρόσφατα ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Διώρυγα του Σουέζ πιθανόν να καθυστερήσει τις αποστολές ξυλοπολτού και, ως εκ τούτου, τη διαθεσιμότητα χαρτιού υγείας στα καταστήματα.

Μάλιστα, ο Walter Schalka, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Suzano, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περίπου το ένα τρίτο του πολτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού υγείας παγκοσμίως, δήλωσε ακόμα ότι ο ανταγωνισμός για τα ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια πιθανότατα θα καθυστερήσει τις αποστολές της Suzano τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι τιμές του χαρτιού τουαλέτας ενδέχεται επίσης να αυξηθούν καθώς οι καθυστερήσεις των λιμένων ακόμη και εκτός της Διώρυγας του Σουέζ αυξάνουν την τιμή της ναυτιλίας στο εξωτερικό και οι καταναλωτές πιθανότατα να εκδηλώσουν έναν παροξυσμό αντίστοιχο με αυτόν στην αρχή της πανδημία όσον αφορά το χαρτί υγείας.

Οι προμήθειες του καφέ θα μπορούσαν να εξαντληθούν

Το «εμπόδιο» της Διώρυγας του Σουέζ εμποδίζει επίσης τα δοχεία αποστολής τα οποία είναι γεμάτα από τον τύπο του καφέ που χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ Nescafe. Η έλλειψη του καφέ πιθανότατα θα γίνει περισσότερο αισθητή πιο έντονα στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να αντηχεί παγκοσμίως, καθώς η πλωτή οδός εμποδίζει τις βασικές αποστολές μεταξύ Βιετνάμ και Ευρώπης.

Το μπλοκάρισμα θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα καφέ σε καταστήματα και καφετέριες, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι εταιρείες καφέ έχουν ήδη αντιμετωπίσει σημαντική πίεση λόγω των ελλείψεων πλοίων-εμπορευματοκιβωτίων τους τελευταίους μήνες.

Οι πελάτες έχουν ήδη αναφέρει καθυστερήσεις στις παραδόσεις επίπλων

Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι που ήρθε μετά από την πανδημία οδήγησε στην έκρηξη των βιομηχανιών οικιακής βελτίωσης και επίπλων. Ωστόσο,  οι πελάτες παρατηρούν ήδη ότι οι ημερομηνίες παράδοσης των επίπλων καθυστερούν για αρκετούς μήνες. 

Μάλιστα, η καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα έχει επιδεινωθεί από τη συμφόρηση στα λιμάνια, ειδικά στη Νότια Καλιφόρνια, γεγονός που αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο για τα εμπορευματοκιβώτια από την Ασία, ενώ το μπλοκάρισμα του Σουέζ δεν είναι πιθανό να βοηθήσει.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται 

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο μήνα καθώς η ζήτηση αυξάνεται και ο ΟΠΕΚ έχει καθυστερήσει να ενισχύσει την παραγωγή. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Διώρυγα του Σουέζ είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές σε ακόμα υψηλότερους δείκτες.

Μάλιστα, οι αποστολές πετρελαίου που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% έως 10% των παγκόσμιων αποστολών.Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απόφραξη του καναλιού δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Το μπλοκάρισμα θα επηρεάσει την άφιξη των αμερικανικών εισαγωγών και κατασκευαστικών εξαρτημάτων η οποία αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα λόγω της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.